- det er hyggeligt at lave
- det er smukt at se på
- det smager skønt
- det er hyggeligt at spise
Selv manden var rimelig positiv. Dog mente han ikke, at det kunne gøre det ud for aftensmad;o) Kun som forret/hipshapsere.
Men en god oplevelse, da vi for 5-6 år siden havde en rigtig dårlig. Da havde jeg også fået lavet en ordentlig portion sushi. På det tidspunkt kunne vi hverken holde lugten af tang ud eller lide smagen. Tror dog også, at jeg på det tidspunkt fik puttet lige lovligt meget wasabi i … og det skal man ikke!!
I dag lavede jeg forskellige typer. Dog var det ikke lavet helt rigtigt, da jeg ikke havde rå fisk. Det blev en god røget laks og letkogte kinarejer.
Det er nu ikke fordi, at den rå fisk skræmmer mig, men jeg kunne bare ikke skaffe god rå fisk. Så jeg har stadig den ægte sushioplevelse til gode.
Rejerne, som inden de blev kogt og pillet fik en tandstikker stukket ind på bugsiden lige under skallen. Dette for at undgå, at de krummer sig sammen.
Derefter blev de kogt i godt med vand krydret med 1½ spsk salt og 1 tsk sukker. De skal koge ca 2 minutter og derefter køles ned med koldt vand eller isterninger. Tandstikkeren fjernes og skallen pilles af. Rejerne stilles på køl, til de skal bruges.
Herefter fjernes tarmen ... men fra bugsiden. Dvs. man skal med nænsom hånd skære rejen næsten igennem for at kunne fjerne tarmen. Her er rejerne spredt ud over ris.
Nigiri-sushi: en klump ris, som presses til en aflang bolle.
Nogle gav jeg et lille bitte strejf af wasabien og så en reje ovenpå.
Nogle fik en strimmel mango og en reje.Her er:
Nigiri med laks og en japansk mayo med wasabi og finthakket forårsløg.
California rolls i to versioner - en med kinareje, mango og agurk samt japansk mayo smagt til med chili og sesamolie - en anden med laks, avocado og agurk samt flødeost rørt med wasabi.
Så kommer slagskibs-sushi - tangrør med en lille risbolle og hakket laks, mango og lidt frisk koriander.
Nigiri med laks og avocado. Nærbillede af California rolls og Nigiri med laks og forårsløg
Inside-out Sushi Roll med tang, kinareje, avocado og agurk. Lidt en udfordring at rulle, men ved at lægge Vita Wrap på bambusmåtten, gik det nogenlunde.
Portionen til os - men vi måtte levne nogle stykker...
Og lidt take-out blev det også til. Mine forældre fik denne portion. Og en veninde fik også en portion. Jeg havde lavet aaaaaaaaaaaalt for meget. 500 g sushi-ris giver nok til ca. 4 personer som hovedret eller 6-8 personer som forret.
Lidt opskrifter og tips:
Tilberedning af sushiris og –marinade (set på yutaka.dk):
Ris til 6 personer
Tilberedning af sushiris og –marinade (set på yutaka.dk):
Ris til 6 personer
500 g. suhsiris
7 1/5 dl. vand'
130 ml. risvineddike
6 spsk. flormelis
1 spsk. salt
Ris vaskes rene for stivelse og skylles godt igennem, imens man krammer og knuger risene med hånden. Hæld risene i en si og lad dem stå og dryppe af i en halv til en hel time.
Kom ris og 7 1/5 dl. vand i en tykbundet gryde. Sæt låg på og lad vandet koge op. Skru ned til svag varme og lad risene koge videre i 10 minutter. Fjern risene fra varmen og lad dem stå og trække i 15 minutter under låg.
Imens risene koger, blandes marinaden af 130 ml. risvineddike, 6 spsk. flormelis og 1 spsk. salt.
Kom de færdigkogte ris over i et plastik- eller træfad. Lad risene stå og dampe af i et par minutter. Marinaden fordeles ud over risene – f.eks. ved at man hælder marinaden over bagsiden på en ske, så fordeler det sig pænt ud over det hele og vendes forsigtigt i ved at røre med en træske. Lad risene køle af til de er lune.
Sushirisene er færdige. De skal gerne være lidt klæge og have en fast konsistens.
Ris vaskes rene for stivelse og skylles godt igennem, imens man krammer og knuger risene med hånden. Hæld risene i en si og lad dem stå og dryppe af i en halv til en hel time.
Kom ris og 7 1/5 dl. vand i en tykbundet gryde. Sæt låg på og lad vandet koge op. Skru ned til svag varme og lad risene koge videre i 10 minutter. Fjern risene fra varmen og lad dem stå og trække i 15 minutter under låg.
Imens risene koger, blandes marinaden af 130 ml. risvineddike, 6 spsk. flormelis og 1 spsk. salt.
Kom de færdigkogte ris over i et plastik- eller træfad. Lad risene stå og dampe af i et par minutter. Marinaden fordeles ud over risene – f.eks. ved at man hælder marinaden over bagsiden på en ske, så fordeler det sig pænt ud over det hele og vendes forsigtigt i ved at røre med en træske. Lad risene køle af til de er lune.
Sushirisene er færdige. De skal gerne være lidt klæge og have en fast konsistens.
At arbejde med risene
Det er nemmere at forme risboller, hvis man fugter hænderne med vand. Gerne hver gang, man former en ny bolle.
Det er nemmere at forme risboller, hvis man fugter hænderne med vand. Gerne hver gang, man former en ny bolle.
Når rullerne skal skæres, lettes dette også ved at gøre kniven våd. Og evt. tørre den af i en fugtig klud imellem hver skive
Ellers er det bare at gå i gang og prøve sig frem med forskellige smagsvarianter. Og surfe rundt på nettet.
Et par gode links:
Yutaka.dk
Idpi.tvmkanal.dk
Et par gode links:
Yutaka.dk
Idpi.tvmkanal.dk
13 kommentarer:
Kære Hanne
Det er mig en gåde, hvordan din mand kunne sige, at det kun var en forret!
De ser rigtig flotte ud, og da du ikke brugte rå fisk, så ville jeg også gerne have smagt:)
Knus
Vibeke
PS. God ide, at "sætte rejerne på pind" det vil jeg huske.
Namnamnam - det ser bare så godt ud! Jeg elsker sushi, og du har helt ret i, at det er hyggeligt at lave :-)
Adgangen til frisk rå fisk er ikke supergod her, hvor jeg bor, så sidst brugte jeg også røget laks - det blev det nu også godt af.
Jeg har ikke prøvet at lave inside-out endnu, men dine er lykkedes ret godt :-)
Kære Vibeke
Haha... han kan også spise som et tærskeværk. Lige nu er han i bad, men jeg er ret sikker på, at når han kommer ind i stuen er det i selskab med 2-4 skiver rugbrød (sikkert 4..);o)
Jeg fandt tippet med at sætte rejer på pind her på nettet. Det ville jeg aldrig selv have fundet på - men vildt smart.
Knus Hanne
Hej Piskeris
Jeg synes også, at de smager super med røget laks.
Næste gang vil jeg prøve at lave de der flagskibs-nogle med ørredrogn. Jeg kunne forestille mig, at det vil være små himmerigsmundfulde.
Jeg synes det ser super lækkert ud!
Jeg brydr mig ikke om den rå fisk og er håbløst umoderne på det område:)
En veninde laver den lækreste sushi med krebsehaler, agurk og ris, det bedre en slik:)
MissMuffin,
Ja, det er lækkert ... rigtigt tøsehyggemad - og om det så er med rå fisk eller ej, det betyder vel ikke så meget... Man skal jo gøre, som man lyster.
Kære Hanne
Det ser bare godt ud,men nu er sushi også en af mine livretter, jeg kan ikke forstå at din mand mente at det her kun var hapsere til forret.
Nu må jeg ud og tage noget mad, klokken er næsten 21, og jeg har ikke fået endnu, hvorfor bare jeg ikke tæt på dig så jeg kunne have fået take out. :)
Knus
Kære Pernille
Ja, jeg kunne da godt lige have kommet med noget mad, hvis du boede her i nabolaget:o)
Min mand har en appetit, som er ud over det sædvanlige... Men et par skiver rugbrød oven på sushien fik ham måttet;o)
Knus
Kære Hanne
Wow, det er bare smuk sushi :-)
Jeg ELSKER sushi, men jeg er for doven til at lave det selv. Du har dog lige givet mig mod på at prøve igen!
Knus
Malou
Kære Malou
Tak:o) Det er pænt mad. Selv hvis man ikke bryder sig specielt om det, så er det godt for øjnene;o)
Du må igang med bambusmåtten en dag. Jeg synes, at det er hyggeligt at stå at lave. Egentligt tager det heller ikke så forfærdelig lang tid at lave. Hyggeligt weekendmad.
Knus Hanne
Hej Hanne.
Det ser super lækkert ud. jeg har nu selv fået mod på at prøve at lave sushi selv.
Jeg har bare ikke de rigtige materialer. Ved du hvor jeg kan få fat i sådan en sushimåtte og de rigtige ingredienser osv?
Hilsen olivia
Hej Olivia
Bare hop ud i det - det er slet ikke så svært.
Jeg har set sushimåtten, risene, risvineddike, wasabi, tang i Bilka, Føtex, Super Best - i de større supermarkedskæder er jeg ret sikker på, at du kan få alt, hvad du behøver. Man kan også købe sådan et start-kit i de butikker, hvor de forskellige ting er samlet.
God fornøjelse med sushien i weekenden:)
Mange hilsner fra Hanne
Send en kommentar