søndag den 13. juli 2014

Grillet tun med sauce trapanese, tagliatelle og salat

For en måneds tid siden var jeg i København med 5 kollegaer. Vi havde den allermest fantastiske tur. Og gastromisk var det også en super succes. Vi spiste bl.a. på Brdr Prices restaurant i Tivoli - og man får her, hvad man forventer: solid kost med riiiigeligt smør, velsmag og store portioner.

Gårsdagens menu er dog inspireret af den mad, som vi fik på Scarpetta - en af Cofoco-restauranterne. Italiensk velsmag til virkelig rimelige priser. Og muligheden for at få 3-5 retter, som er forrets størrelse, tiltaler mig. En af mine kollegaer bestilte tunbøf, som hun (heldigvis ;o) ) ikke brød sig om, så vi andre måtte smage. Og det var himmerigsmundfulde!!! Siden har jeg haft lyst til selv at servere tunbøffer herhjemme. Dette er tidligere mislykket for mig - men det handler om, at tunbøffen nærmest kun må "kysse" grillen.

Jeg har forsøgt at lave min version af retten og det var virkeligt lækkert. Saucen med syre fra citron og eddike, sødmefulde tomater, fedme fra olivenolien og skarphed fra kapers matcher tunen perfekt.

Sauce trapanese
75 g smuttede mandler
2-3 håndfulde frisk basilikum
1 fed revet hvidløg
1-1½ dl god olivenolie
citronsaft
2-3 spsk hakkede kapers
salt, friskkværnet peber
ca. 500 g søde, solmodne tomater (gerne nogle forskellige slags)
Rist mandlerne på en varm pande til de bliver gyldne. Lad ligge på et stykke køkkenrulle, til de er afkølede. Blend mandlerne lidt groft. Hæld i en skål. Blend basilikum sammen med et par spsk olivenolie. Hæld dette sammen med mandlerne. Tilsæt revet hvidløg, citronsaft, hakkede kapers, salt, peber og finthakkede (med kniv) tomater. Hæld olivenolie i til saucen har en passende konsistens, den må gerne være lidt flydende, da den skal fungere som en sauce. Smag til!

Salat med squash, avocado og tomat
Dressing:
saft ca ½ citron
olivenolie
1 fed hvidløg, revet
et nip chiliflager
salt, friskkværnet peber

Salat:
1 stor moden avocado
2 små squash
1 rødløg
½ cantaloupe melon
et par håndfulde små tomater
Pisk dressingen sammen. Vend spåner af squash i dressingen og tern af avocado. Bland herefter hakket rødløg, melon og kvarte tomater i. Lad stå og trække mindst ½ time. Smag til med salt og peber.

Tunbøf
2 tunbøffer på ca 2½ cm tykkelse
olivenolie, salt og friskkværnet peber
Tænd grillen eller varm en grillpande op over høj varme.
Smør tunbøfferne med olivenolie og drys godt med salt og peber.
Steg ved meget høj varme ca 1 minut pr side. Bøffen skal være rå i midten ellers bliver den tør og kedelig.

Servering:
Server med sauce trapanese oven på tunbøffen og server med bredbåndet pasta af god kvalitet.

Tip:
Sauce trapanese vil også gøre sig godt blot sammen med pastaen, som en hurtig vegetarret. Eller sammen med et stykke grillstegt kylling eller en svinekotelet. Meget anvendelig sauce og hurtig at lave. Den kan sagtens holde sig i køleskabet nogle dage - evt. dæk dem med et ekstra lag olivenolie for at forsegle den.
Sådan skal tunbøffen se ud indeni

Ingen kommentarer: