mandag den 6. februar 2012

Mulligatawny / Indisk karrysuppe

 
Med den kulde, som er disse dage, dukker suppetrangen op. I dag har jeg haft en fridag, så jeg havde god tid til at koge et par kyllinger. Jeg valgte at skære brysterne af de to kyllinger, så de kan bruges til noget andet. Kyllingebryst bliver lidt småkedeligt af at koge 1 time, synes jeg. Derfor køber jeg ofte to kyllinger og koger resten, når brystkødet er skåret af.

Jeg ville have en kraftig suppe i dag med smæk på krydderierne. Jeg er nogle gange lidt tilbageholden, når der skal kardemomme, nelliker, muskat og lignende krydderier i det salte køkken. Og jeg holdt mig nok også lidt tilbage i dag. Men jeg kunne lide det! Så næste gang vil jeg godt turde at skrue lidt mere op for de "farlige" krydderier. (kanel går jeg dog stadig uden om til den slags retter!)

Der skal egentligt garam masala i en mulligatawny suppe, men netop pga min kanelfobi, valgte jeg i stedet at blande min egen krydderiblanding.
 

Lidt overvældende ingrediensliste .. men de fleste ting havde jeg skuffer og skabe.

Mulligatawny 
1 spsk smør
1 spsk olie
2 løg
1 stor stilk bladselleri
1 stor æble
1 rød frisk chili
1/2 friskkværnet sort peber
1 tsk paprika
1/4 tsk stødt nellike
3/4 tsk koriander
1½ tsk spidskommen
1/4 tsk muskatblomme (eller muskatnød)
3 grønne ingefærkapsler
2 tsk middelstærk karry
1 tsk gurkemeje
1 spsk fintrevet frisk ingefær
3 fed hvidløg
1 dåse hakkede øko tomater
1-1½ L kyllingefond
2-3 dl røde linser
1 dåse kokosmælk
saft fra 2-3 limefrugter
1-2 tsk sukker
salt
Løgene hakkes fint og svitses ved svag varme i smør og olie. De skal svitses 5-10 minutter, til de er klare. Tilsæt finthakket bladselleri, æble, chili (med eller uden kerner), ingefær og hvidløg . Svits endnu ca 5 minutter.
Tilsæt nu alle de tørre krydderier. Jeg knuste ingefærkapslerne, tog frøene ud og knuste dem med et bred kokkekniv. Svits det hele ved ikke for høj varme yderligere et par minutter.
Hæld tomaterne ved og svits i 5 minutter.
Hæld kyllingefond på - og salt, hvis fonden ikke er saltet og hæld linserne på. Kog ca 30 minutter.
Hæld nu kokomælk, saft fra limefrugter ved. Kog igennem ca 5 minutter og smag til med sukker og salt ... evt. mere limesaft.

Server gerne med et ordentligt drys frisk koriander.

Note: Desværre havde jeg ikke frisk koriander, er sikker på, at det ville have smagt skønt til.
Men en lækker og kraftfuld suppe med mange smagsindtryk.
Som sagt vil jeg næste gange godt turde putte lidt mere kardemomme (1-2 kapsler mere), lidt mere nellike, muskatblomme, koriander, paprika ved. Evt også et ekstra drys chili.

Inspirationen fandt jeg her hos The Food Club

14 kommentarer:

heidi sagde ...

Skønt med sådan en suppe på en kold dag. Det skal jeg altså også have gjort noget mere i når jeg er alene hjemme :-)
P.S. Til lykke med den halve million sidevisninger!

Piskeriset sagde ...

Mmm - godt krydret suppe - det kan altså give varmen i disse kuldegrader :-)

Annika sagde ...

Lyder rigtig lækker, og ja, listen virker lidt lang, men en del af det er jo krydderier som er basisvarer (hos nogle af os).

Misbah sagde ...

Hej det første gang jeg er her :)
Det er en lækker suppe til disse dage. Jeg kan dufte alle krydderirne herfra . vh misbah/Cupcakeluv

foodfanatic sagde ...

Mmm, ser lækkert ud Hanne. Har aldrig prøvet at lave den suppe, men får lyst til at give mig i kast med den. Er også kommet til at købe to dåser Graham Masala, så det vil være en god lejlighed til at komme af med det (aner ikke rigtig, hvad jeg skal bruge det til). Tak for altid inspirerende mad.
Kh Nadia

Hanne K's verden sagde ...

@Heidi,
Ja, det er bare SÅ dejligt!
Tak :) ... det er da egentligt ret overvældende, at så mange har kigget forbi.

Hanne K's verden sagde ...

@Piske
Ja, det gav varmen ... og løbesnude ;)

Hanne K's verden sagde ...

@Annika,
Ja, det var også det, jeg kom til at se ... at listen kunne virke temmelig uoverskuelig. Men man kan jo rationalisere og måske nøjes med en god karry.

Hanne K's verden sagde ...

Velkommen her, Misbah.
Ja, der var den lifligste duft i køkkenet :)

Hanne K's verden sagde ...

Kære Nadia
Tusind tak!
Du må da i gang... Hahaha ... ja, det er jo sådan noget, som man kommer til ... ;)
Men med 2 dåser garam masala er det jo oplagt :)
Kh Hanne

Ann sagde ...

Det ser rigtig lækkert ud:)

Hanne K's verden sagde ...

@Ann, tak :)

Ulrik sagde ...

Den suppe ser bare rigtig god og varmende ud. Lige noget man kan have behov for når det er koldt og sner uden for. Jeg har faktisk haft lyst til at prøve at lave sådan en et stykke tid, så nu er dit indlæg jo en god undskyldning ;).

Hanne K's verden sagde ...

@Ulrik,
Håber, at du har fået lavet suppe .. der er jo fortsat vejr til varmende retter.