søndag den 22. januar 2012

Kalvesteak, rösti, rodfrugtmos, rødkåls/æble/sellerisalat og "salatmüsli"

Det er ikke fordi, vi ikke får mad for tiden. Jeg synes bare, at det er rart med en periode, hvor jeg slipper for at stå og skrive ned, tage billeder osv.

På en søndag er der dog mere tid til den slags, så i dag skal der indlæg på bloggen.

Vi forsøger med lidt sund livsstil for tiden ... det er jo januar ;o)

Jeg surfede lidt rundt efter kartoffeltilbehør og fandt denne opskrift hos Livet i Rebelsig. Jeg tilføjede lidt friske krydderurter og holdt mig ellers nogenlunde til opskriften. Nemt og dejligt tilbehør, hvor man har mulighed for at lege med forskellige smagstilsætninger i form af friske krydderurter, revet ost, soltørrede tomat osv.

Dertil en rodfrugtmos, som var lidt et forsøg - et ret vellykket forsøg. De lidt søde rodfrugter fik modspil med lidt syre i form af æblecidereddike, lidt skarphed fra porre og sprødthed og salt fra god bacon.

En frisk salat blev det også til. Rå rødkål er et hit hos os denne vinter. Sprødt, groft og lækkert - og sammen med selleri, æble og granatæbler smagte denne salat rigtigt lækkert.

Rodfrugtmos
1 persillerod
1 pastinak
5 jordskokker
1 gulerod
½ porre - det hvide
2 fed hvidløg
2 kartofler
frisk timian, salvie
1 dl fond
vand, så det lige dækker

salt, peber
en lille klat smør
æblecidereddike
½ porre (det grønne, fintsnittet)
3 skiver lufttørret bacon i små tern
Kog alle grøntsager og krydderurter i fond og vand, så det lige dækker. Kog til de er møre.
Si væden fra og purér grøntsagerne med smør og evt lidt ekstra fond. Smag til med eddike, salt og peber. Jeg lod mosen stå ½ times tid og varmede den nænsomt op igen og smagte til en sidste gang. Det fungerede fint.

Rist bacon sprødt og lad dryppe af på fedtsugende papir. Rør det halve i mosen sammen med fintsnittet porre (det grønne) og drys med resten af bacon.

Kartoffelrösti
½ kg skrællede kartofler
2 bananskalotte løg, finthakkede
2 æg
3 spsk mel
friske krydderurter, salvie, citrontimian
salt, peber
olie
Riv kartoflerne og vrid mest muligt væde ud af dem i et klæde. Bland med løg, æg, mel og friske krydderurter. Smag til med salt og peber.
Fordel kartoflerne i små runde kager - evt. ved at presse det godt sammen i en serveringsring. Lav dem ca. 1 cm høje. Spray eller pensel med olivenolie.
Bag ved ca 200/225 grader ca ½ time til de er møre og gyldne.

Rødkåls/æble/sellerisalat
2 dl fintsnittet rødkål
1 æble i tynde skiver
½ dl finthakket selleri
kerner fra ½ granatæble

Dressing:
granatæblesauce (eller citronsaft, hvidvinseddike eller lignede)
æblesirup (eller anden sirup, sukker, honning eller lignende)
olivenolie
salt, peber
Alt blandes sammen.

Drys evt med "salatmüsli".

Salatmüsli
Mandler, nødder, rugflager, salt ristes på panden, til det bliver gyldent.
Vend hurtigt med f.eks. paprika, røget paprika, chili, cayennepeber, oregano og en lille smule æblesirup.
Hurtigt op på bagepapir og rist i ovnen 10-20 minutter ved 180 grader.

Note:
Lækkert drys til salat. Kan varieres med de krydderier, som man nu kan lide.
Det lækre er spillet imellem sødt, salt, krydderier og det stærke.
Med "salatmüsli"

4 kommentarer:

Det Lyseblå Køkken sagde ...

Hej Hanne

Det ser virkelig superlækkert ud. Meget lækkert tilbehør til den meget lækre steak.

Og dejligt med en tallerken der ikke svømmer i sovs ;-)

Jeg ynder selv, at komme bl.a. lidt friskreven parmesan i vores mos. Elsker mos. Med eller uden rodfrugter. Eller andre ting og sager.

Salaten og müsli'en er lige som jeg elsker den slags. Og uden for meget forstyrrende dressing der overdøver den fine rene smag.

Dejligt inspirerende indlæg og ditto fotos.

Kh
Maj

Teresa sagde ...

Det kender jeg godt. Jeg bliver også træt af at fotografere vores aftensmad i nogle perioder. Man har også af og til brug for at nyde måltidet.

Hanne's verden sagde ...

Kære Maj

Tusind tak for din kommentar!

Det var en skøn tallerken. Let og ren i smagen. Det er rart, når man kan smage, hvad det er man spiser ... selv om jeg da også nogle gange elsker en god sauce, dressing osv.

Ha' en rigtig dejlig weekend.
Kh Hanne

Hanne's verden sagde ...

Hej Teresa
Lige præcis .. det kan godt ind imellem bære præg af, at man kun laver "fotomad" ;) Men det handler jo om nydelse, først og fremmest! :)