tirsdag den 9. oktober 2012

Kalvecuvette, pommes duchesse, spidskål og whiskeysauce

Hos os er steg en lidt overset spise. Det er egentligt dumt, da det er nemt at lave mad til flere dage på den måde. Der er ikke meget arbejde, inden den kommer i ovnen og den passer stort set sig selv. I weekenden havde jeg købt en lille kalvecuvette. Den blev virkelig mør og lækker. Sammen med tilbehøret - spidskål, en rest kartoffelmos forvandlet til pommes duchesse efter leg med sprøjtepose og en smagfuld whiskeysauce - så var det en ret vellykket søndagsmiddag.

Whiskeysaucen fandt jeg inspiration til hos Heidi. Egentligt er jeg ikke den store whiskeysauce-tilhænger, men den her var nu vellykket og matchede godt til kød og kartofler.

1 lille kalvecuvette
salt, peber
olivenolie

1 fed hvidløg
1 persillerod
1 løg
1 kvist frisk rosmarin
½ dl whiskey
½-1 dl vand
Gør cuvetten klar ved at fjerne evetuelle sener, overflødigt fedt. Rids sværsiden godt, krydr med salt og peber. Brun stegen af på en pande ved høj varme i olivenolie.

Skær hvidløget i små aflange stykker. Med en lille kniv laves små huller i stegen og hvidløgsskiverne stoppes ind. Læg stegen ovenpå snittet persillerod og løg for at hæve stegen lidt.
Kog panden af med whiskey og vand og hæld ved. Læg små kviste af rosmarin rundt om stegen.

Stik stegetermometer i. Steg ved 200 grader i 20 min - stegen var så lille, at den allerede efter 18 min. havde en kernetemperatur på 55 grader. Jeg tog stegen ud med det samme. Lod den hvile ca. 30 min, hvorefter den fik en tur i ovnen ved 250 grader i 5 min. - for at gør sværen sprød.

Whiskeysauce:
½ dl barbecuesauce
2 dl fløde
1 spsk frisk rosmarin, finthakket
1 tsk røget paprika
1/4 tsk chili
sky fra cuvetten

1½ hættefuld whiskey
Kog det hele igennem undtagen whiskeyen i 5-10 minutter. Tilsæt så whiskey, jævn evt. med maizena og vand. Smag til med lidt sukker, lidt balsamicoeddike, salt, chili, evt. mere paprika.

Sauté af spidskål og porre
1 porre
1 spidskål
½ dl frisk citrontimian
lime
ca. 30 g smør
salt, peber
Snit porre og spidskål - "sorter" evt. kålen, så det lidt grovere snit bliver adskilt fra det finere. Smelt smør og start med at sautere det grove af kålen i et par minutter. Tilsæt så porren og sauter yderligere nogle minutter og tilsidst det fine af kålen - og sauter til kålen "falder lidt sammen", men stadig har et sprødt bid. Smagt til med frisk citrontimian, et dryp limesaft (eller citronsaft), salt og peber.

2 kommentarer:

Christoffer - Lofoloco sagde ...

Mmmm ... jeg vil også lave pommes duchesse. Det ser virkelig lækkert ud :-)

Hanne K's verden sagde ...

@Christoffer,
Tak :) Det var super lækkert - og pommes duchesse er et hit! Restemad, som nærmest bliver mere lækkert end på første dagen.