søndag den 23. oktober 2011

Jordskokkesuppe med rødbedechips og bacon



Forrige weekend på Hotel Knapp smagte jeg for første gang jordskokkesuppe. Det smagte vidunderligt og jeg måtte hjem og forsøge at gøre det efter.

Jeg kiggede ind hos Nadia på Foodfanatic, da jeg tidligere havde set et indlæg hos hende og med hendes opskrift med tilhørende blogkommentarer gik jeg igang og resultatet blev denne suppe. 

Jordskokkesuppe er ikke noget, som man spiser store portioner af. Men en tallerkenfuld som forret med sprødristet tørsaltet bacon og rødbedechips på en kold efterårsdag er helt perfekt.

For en tid siden fandt jeg et stykke tørsaltet bacon hos Brugsen - og det er da helt vildt, som det er lækkert sammenlignet med "almindelig" bacon, som er godt pumpet. Det tørsaltede steger sprødt og gyldent på et øjeblik og smagen er også markant bedre. Det bliver noget, som jeg skal på jagt efter noget mere af.
Nogle derude som ved, hvor man kan købe det?

Det er ren terapi at stå og snitte grøntsager til suppe, hvis man har tiden til det.
200 g kartofler i små tern
370 g jordskokker i små tern
2 finthakkede skalotteløg
blade fra citrontimian 
blade fra timian
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
en god klat smør
½ L kyllingefond
1½ dl fløde
salt, peber
sherryvineddike
citronsaft
Start med at smelte smør og svits kartofler, jordskodder og skalotteløg til løgene bliver klare. Svits timianblade og hvidløg med et minutstid og hæld hvidvinen på. Lad hvidvinen simre med til den næsten er fordampet. Hæld nu kyllingefond og fløde på. Lad grøntsagerne småsimre til de er møre.
Kør med stavblenderen til suppen er helt glat.
Smag til med salt, peber, sherrivineddike og/eller citronsaft.

Note:
Det er vigtigt at smage suppen godt til med salt og syre. En skøn og fyldig efterårssuppe. Vil overveje, om der skal jordskokker i urtehaven næste år. 

Jeg serverede med rødbedechips.

Skræl en rødbede og lave lange, brede spåner med en tyndskræller/kartoffelskræller.
Læg spånerne på bagepapir, pensel med olivenolie og drys med flagesalt.
Bag nu ved 180 grader ca 15-20 minutter. Hold hele tiden øje, så rødbederne ikke bliver sorte.

Note:
De smager sødt, salt og godt! De vil også passe godt som lidt sprødt til en salat eller som luksuschips med dip eller aioli.

søndag den 16. oktober 2011

Hindbærtærte med marcipan og nødder


Der er stadig bær på hindbærbuskene i haven. Det synger på sidste vers, men i går fik jeg alligevel denne  portion, som jeg kunne bruge til en salat.
Det er helt enormt, som de buske har givet mange bær i år og over en rigtig lang periode. Et dyk i fryseren gav bær til nedenstående tærte, som er lavet efter en opskrift, min mor har lavet. Der er ikke så meget at sige ... hindbær, maricpan, sød tærtebund og nødder. En dejlig efterårstærte - god som dessert, men også som eftermiddagskage med en kop the til på en solbeskinnet søndag!
Hindbærfyld
400 g hindbær
200 g rørsukker
50 g æblesirup (kan byttes med 50 g rørsukker)
saft fra ½ citron
1 stang vanille
Skrab marven ud af vanillen, mos kornene med en spsk sukker og bland sammen med hindbær, sukker, sirup, citron og den tomme vanillestang. Kog til en kompot med konsistens som marmelade. Lad den køle af.

Tærtedej
150 g hvedemel
50 g fuldkornsemmer/-speltmel (eller blot hvedemel)
80 g sukker
marv fra ½ stang vanille
1 knsp salt
125 g blødt smør
1 æg
Ælt dejen sammen.

140 g marcipan

Nøddetop
1 æg
100 g sukker
50 g grofthakkede hasselnødder
50 g grofthakkede mandler
Pisk æg, sukker og nødder sammen.

Pres dejen ud i en smurt tærteform. Rul marcipanen tyndt ud f.eks. i en pose. Læg marcipanen ovenpå dejen. Fordel den afkølede hindbærkompot ovenpå marcipanen og herefter nøddeblandingen, som glattes forsigtig udover hindbærene.

Bages ved 200 g ca. 20-25 minutter.

 

onsdag den 12. oktober 2011

Hotel og Restaurant Knapp - en perfekt oplevelse!!

Store ord til overskrift, men ikke desto mindre var det vores oplevelse.
Min Fine Ven og jeg havde for snart længe siden investeret i en Sweetdeal til Hotel Knapp. Jeg har hørt om Knapp igennem Fine Ven, som har været der nogle gange for år tilbage. Hun havde talt meget begejstret om stedet og da Sweetdealen kom, købte jeg straks 2 - en sammen med hende og en til Gustav og jeg.

I fredags efter arbejde mødtes vi og kørte imod Løjt Kirkeby i Sønderjylland. Forventningerne var i top!! Vi var topklar til champagne, gourmet og venindeskvadder. Med de høje forventninger var der risiko for skuffelse ... men alt levede op til forventningerne og mere til!

Sweetdealen lød på:

Få en eventyrlig oplevelse for 2 personer i unikke omgivelser på Hotel Knapp. Smukt placeret ved foden af bakkedraget ved mølleå og dam skabes rammerne for et enestående ophold.
Opholdet indeholder følgende:
  • Udsøgt 3-retters gourmetmenu for 2 personer inklusiv sorbet og en lille hilsen fra køkkenet. 
  • Overnatning i et af hotellets charmerende og individuelle indrettede værelser, der alle er patineret med forgangne tiders atmosfære og nænsomt restaureret.
  • Lækker morgenkomplet på værelset.


Hele herligheden for kun 799 kr.

Jeg har her i blogland og på egen krop oplevet Sweetdeals, som absolut ikke har levet op til de fine ord på papiret. Hvert et ord holdt dog stik i denne og mere til.

I solskin ankom vi til Løjt Kro, hvor vi skulle overnatte, da der ikke var flere værelser tilbage på Knapp.
Vi blev kørt til Knapp i taxa til aften og blev kørt hjem igen (indeholdt i prisen).

Løjt kro er velholdt, lys og indbydende.
Værelset indrettet, så det er 2 prinsesser værdige ;o)
Hurtig fik vi kjolerne smidt på bøjler og gik en tur ud i Løjt - en tur forbi den fine lille kirke og hyggelige små gader i en meget charmerende by med stråtægte huse og gamle ejendomme.
Kl 19 kom taxaen og kørte os til det helt idylliske Etablissement Knapp .. her emmer af romantisk stemning.
Vi fik anvist vores bord af en meget veloplagt tjener. Der blev spurgt, om vi ønskede at starte med et glas - og der var jo ingen tvivl, vi skulle have champagne!! Samtidig spurgte vi til, om det var muligt at købe flere retter til dealen. Vi fik det dejligste svar: "At vi kunne få det lige præcis, som vi ønskede det." Og dette bar hele middagen præg af. Skønt at føle sig godt taget i mod og godt betjent!

Så godt, som jeg nu kan huske det hele ... med fare for, at små detaljer er smuttet efterhånden, som aftenen skred frem ...
Billederne er ikke i bedste kvalitet, men det er, hvad der sker, når man sidder i aftenbelysning, må bruge blitz og lige så stille bliver selskabelige overrislede.

Små tørrede jordbær dyppet i mørk belgisk chokolade .. en lille sød appetitvækker sammen med en skøn champagne til at skærpe appetitten.
En hilsen fra køkkenet - ørredrillette/-mousse, sprødristet rugbrødschip, en lille osterosette lavet på flødeost og rygeost, krydderurteolie.
En skøn appetizer serveret i en lille fin rød "gryde". Lækker laks, der passede skønt sammen med ostecreme og krydderurter.
Forretten var en ekstremt lækker, cremet jordskokkesuppe med flamberede hummerhaler, porcheret vagtelæg og dild. Det var en lækkerbisken ud over det sædvanlige.
Dertil fik vi en hvidvin - Pinot Gris 2009, som passede perfekt med den sødme og sprødhed.
Jeg var solgt ...
Det dejligste brød. Jeg er en hund efter lækkert brød .. men her måtte jeg lige styre mig lidt for at kunne rumme de næste retter.
Der var en skøn olivenolie til, hvilket jeg synes er forfriskende, som et alternativ til smør (som der heldigvis også var ... man kan jo lide begge dele!). Derudover var der en spændende "pesto"dip - lavet på finthakkede syltede grønne tomater med vanille smagt til med peberrod. En ret speciel smag, som er svær at definere, men interessant.
Anden forret var delikat - altså virkelig deliket. En bund af tomatrisotto, ovenpå en skindstegt sprød sandart, de sødeste, intense langtidsbagte tomater, ærtespirer og parmesan. Jeg har ikke ord - det var SÅ godt.
Hertil en Cabernet Sauvignon fra New Zealand. Tjeneren fortalt om, at New Zealand egentligt er for kold til at dyrke Cabernet Sauvignon. Derfor laver druen en hinde omkring sig for at beskytte sig imod kulden, hvilket giver en helt fantastisk vin.
Tredje ret var kammuslinger, som lå i en sauce af smeltet og brunet smør smagt til med soya. Derudover skalotteløg og japanskekarser og ristet rugbrødschip.
Jeg er ikke helt vild med kammuslinger. Men de var stegt, som de skulle. Og smagen af brunet smør og soya klædte muslingerne. En ret spændende ret - som forener det japanske (japanskkarse og soya) med det nordiske (smør, rugbrød).
Vi blev herefter budt på en ganerenser i form af en pæresorbet med en hyldeblomstskum ovenpå. Åhhhh, igen kræs for smagsløgene. Frisk, spændende - og jeg tænker nok tit, at pære er lidt kedelig i forhold til æbler, som rummer mange forskellige nuancer. Men denne sorbet smagte eventyrlig dejligt af sommermodne pærer. Og hyldeblomstskummen, synes jeg indeholdt noter af lakrids.
Hovedretten var sprængt gås  - hvor der både var et stykke bryst og en ballotineagtig rulle af låret. Dertil lidt kartoffel, gulerodspuré, grøn blomkål og en sauce.
Meget mørt og saftigt kød, kartoffelgratinen var perfekt krydret og smagte rigtigt lækkert. Jeg synes, at det var en ret salt ret ... og måske var vi også ved at være godt mætte på dette tidspunkt.

Vores mæthed tror jeg, at tjenerne fornemmede. Der gik lidt ekstra tid, inden vi fik desserten serveret. Skønt at mærke, at personalet har øje for sådanne ting. Det er sådan noget, som sætte prikken over i'et.
Vi var de sidste i restaurant .... for vi hyggede os og nød det hele i fulde drag. Og der var ingen følelse af, at vi var til besvær, selv om vi sad længe.
Desserten var denne drøm af en tallerken ...  En varm chokoladesouffle, et stykke af den legendariske og evigt skønne kage Marcel Gâteau, hvid cremet chokolademousse på en mazarinbund, vanilleis og pufsukker. Alt på denne tallerken smagte fantastisk - og den poppende pufsukker bragte minder om leg og børneslik ind over.
Hotel Knapp får topkarakterer herfra - atmosfære, betjening, mad, værelser, beliggenhed .. jeg kan kun finde en anke, vi fik for lidt vand!!!
Men det kan vi vel dårligt laste andre end os selv for ;) Det var hårdt at køre hjem fra Sønderjylland lørdag. Men det var hver en pinsel værd! Jeg kommer igen, det er sikkert og vist.

Det gik fra Gourmet til Burger King ... vi måtte bare have noget salt, en snasket burger med bacon og cola. Hver ting til sin tid.


søndag den 2. oktober 2011

Asiatiske frikadeller med nudelsalat

 
Søndage, hvor der ingen planer er, er oplagte at bruge på at lave noget mad, som gør den følgende uge lidt nemmere. 
I dag har jeg derfor kogt en kylling og nogle kyllingeoverlår - dette giver suppe og fond til forskellige retter. Derudover kyllingekød, som kan bruges i sandwich, til salat, som fyld i en tærte eller lignende.

Det blev også et en stor portion asiatiskinspirerede frikadeller - både til aftensmaden og gode til madpakken.

Asiatiske frikadeller
500 g hakket svinekød
500 g hakket oksekød
2 tsk salt
et par spsk soya
1 tsk sambal oelek
2 fed fintrevet hvidløg
2 små skalotteløget, fintrevet
1 stor spsk fintrevet ingefær
2 æg
½ dl havregryn
2 spsk mel
lidt vand
1 rød chili
1 fintrevet squash
saft fra 1 limefrugt
1 spsk æblesirup
½ bundt finthakket forårsløg
1-2 spsk hakket koriander
Rør først farsen sej med salt. Tilsæt herefter soya, sambal oelek, hvidløg, løg, ingefær og æg. Rør godt sammen, inden resten af ingredienserne tilsættes.
Lad farsblandingen stå på køl 1 times tid. Rør godt igennem igen og tilsæt evt lidt mere væde.
Smag til med salt, soya, peber.
Brun dem på en varm pande i olie. Steg færdig i ca 20 minutter i en ovn ved 180 grader.

Nuddelsalat
1 pære
½ melon
1 stor rød snackpeber
ca 2 dl finthakket rødkål
½ bundt hakket forårsløg
2-3 majskolber (dumpet i kogende, saltet vand - kogetid 7-9 min og skåret fra kolben)
ca 4 dl kogte nudler
Skær frugt og grøntsager fint. Klip nudlerne i stykker, så de er nemmere at spise.

Dressing:
2 spsk æblesirup
saft fra 1 lime
et par spsk smagsneutral olie
salt, peber
1 fed fintrevet hvidløg
1 tsk fintrevet ingefær
Ryst dressingen sammen og bland det hele godt sammen.

Note:
Frisk og let aftensmad. I frikadellerne kunne man tydeligt smage både koriander, ingefær, hvidløg og chili.
Jeg glæder mig til frokosten i morgen!