mandag den 12. april 2010

Balsamico marineret kalveculotte, kartoffelgratin og salat





Da jeg lavede mad til barnedåben i påsken, stegte jeg en ekstra kalveculotte. Så var det blot at finde på lidt tilbehør til kødet.

Med bagekartofler i huset og en masse rester af fløde, cremefraiche, æg og ost … så blev det til en slags kartoffelgratin. Det smagte virkeligt godt – godt krydret med smag fra rødløg og muskat.

Der er god mulighed for at eksperimentere med forskellige mælkeprodukter, oste, løg, porre eller hvad man nu føler for i denne kartoffelret.

Tiden i ovnen er jeg lidt usikker på, men jeg synes, at det er vigtigt, at kartoflerne er helt møre.

Dertil en hurtig salat af tomater, agurk, iceberg, avocado og Feta med basilikumdressing til. En perfekt 2. påskedagsmiddag.

Kartoffelgratin

4 personer

6 store bagekartofler i tynde skiver

3 store æg

ca. 4-5 dl fløde, cremefraiche, mælk

muskatnød

2 små hakkede rødløg

salt, peber

100 g revet cheddarost

Pisk æg med fløde, cremefraiche, mælk, 2/3 af osten og muskatnød.

Smør et fad og læg 1/3 af kartoflerne, drys med et par spsk hakket løg, hæld 1/3 af æggeblandingen over kartoflerne og drys med salt og peber. Derefter kartofler igen, løg, æggeblanding – fortsæt og slut af med æggeblanding og et godt drys ost.

Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 1½ time – dækket med stanniol. Mærk efter om kartoflerne er møre og når de næsten er det, kan varmen skrues op i 5-10 minutter, så kartoflerne får en gylden overflade.

Opskriften på culotten er fra Suveræne salater og brilliante buffeter – en skøn kogebog, som jeg kan anbefale!!

Okseculotte i balsamicomarinade

Stegen kan med fordel laves dagen før servering og trække i køleskabet.
Marinaden er helt neutral og passer derfor godt til mange forskellige slags salater.

1 okseculotte
salt og peber

Balsamicodressing:
8 spsk olivenolie
3 spsk god balsamicoeddike
2 tsk sukker
salt og peber

Culotten krydres godt med groft salt og friskkværnet peber. Steges i ovnen ved 225 grader i ca 35-55 minutter. Slut temperaturen ved brug af stegetermometer skal være ca 60 grader – jeg tog stegen ud af ovnen, da den stod på ca 55 grader, temperaturen bliver ved med at stige et stykke tid derefter. Det passede perfekt.
Culotten hviler ca ½ time og sættes derefter i køleskabet til den er kold.
Den er nu let at skære i tynde skiver – skæres dog først lige inden servering.
Marinaden blandes og smages til. Og lige inden servering hældes den over kødskiverne.

Basilikumdressing

1 dl cremefraiche

et par håndfulde frisk basilikum

lidt citronsaft

½-1 tsk dijonsennep

lidt sukker

salt, peber

½ fed hvidløg

1 spsk cremefraiche blendes med de øvrige ingredienser. Dette giver en tynd dressing og dette røres efterfølgende sammen med resten af cremefraichen for at få en lidt tykkere dressing.

6 kommentarer:

Jule Mig sagde ...

Her sidder jeg og savler.. Må hellere se at få lavet noget mad !

Hyggehygge
Marianne

Vibeke sagde ...

Kære Hanne
Det ser bare superlækkert ud, og ideen med den marinade, napper jeg!
Knus
Vibeke

Hanne's verden sagde ...

Hej Marianne
Ja, man skal holde sig fra blogland, hvis man er alt for sulten ;)
Hanne

Hanne's verden sagde ...

Kære Vibeke
Det er en lækker og lidt anderledes måde at marinere på - men det pepper nemt lidt koldt kød op:)
Knus Hanne

Madame sagde ...

Det ser vel nok lækkert ud, Hanne - det må straks ind i min opskriftmappe :-)

Rigtig god weekend til dig!

Hanne's verden sagde ...

Hej Madame

:) Det smagte også super dejligt.

Også en rigtig dejlig weekend til dig - det trænger vi også til nu:)