onsdag den 29. april 2009

Copycat - FANTASTISK aftensmad!!


Rygende varmt...
Jeg har i aften kopieret Vibekes aftensmad fra i går – se her. Og det var intet mindre end fantastisk.

Denne tortellini/spinatret kan godt gå hen og blive en klassiker her på adressen.

Jeg fulgte opskriften slavisk, eneste lille ændring var, at jeg brugt en lille klat smør, da jeg lavede mælkesaucen i stedet for olie.
Jeg brugte frossen spinat, som jeg dampede i en lille smule smør og tilsatte en lille, bitte smule sukker. Jeg synes, at sukker gør noget godt ved spinat. Ikke meget sukker – bare lige et nip.

De forskellige smage komplimenterer hinanden så godt. Spinaten, bacon, ost, tomat og gode tortellinier – PRØV DET!! Mange nyde-lyde her imens aftenens måltid blev fortærret.

Og Vibeke tak for en super dejlig ret:o)

søndag den 26. april 2009

Bøf, salat med jordbær og kartoffelgratin




Lidt forsinket kommer her søndagens middag...
Tankerne har været totalt tunet ind på mad i den forløbne weekend. Søndagens middag blev til et par gode bøffer, en salat med jordbær og avocado og en selvkomponeret kartoffel/porregratin.

Super lækkert og en god måde at slutte weekenden af på. Især salaten med jordbær, synes jeg var super god.

Kartoffel/porregratin
3 bagekartofler, skåret i tynde skiver
6 små porrer, halveret på langs
2 fed hvidløg, hakket
4 halve soltørrede tomater, hakket
50 g feta
1 rød chili, strimlet
timian
salt, peber

Æggemasse:
4 æg
1 dl cremefraiche
2 dl kaffefløde
salt, peber

1 kugle frisk mozarella
Et fad smøres med olie, læg halvdelen af kartoflerne i fadet og drys med salt og peber, læg porrer oven på, og drys med hvidløg, soltørrede tomater, chili, feta.
Hæld halvdelen af æggemassen over. Læg endnu et lag kartofler og gentag som ovenfor.
Bages i ovnen ved 180 grader i ½ time. Efter 40 minutter dækkes med folie.

Jordbær/avocadosalat
1 avocado
jordbær
blandede salat – f.eks. rucola, hjertesalat
pinjekerner
Marinade:
spsk god balsamicoeddike
2 tsk rørsukker
friskkværnet peber

Dressing:
Hvid balsamico, honning, olie, salt, peber

Sukkeret opløses i balsamicoeddike. Jordbærrene skæres i kvarte og marineres i marinaden.
Læg salater, skivet avocado og jordbær på et fad. Dryp med dressingen. Drys med pinjekerner. Giv et drys salt og friskkværnet peber over salatfadet.
God appetit:o)

Depoterne er fyldt op...


I næste uge skal det ikke gå som den sidste. Der skal ordentlig mad på bordet. Derfor har jeg i dag lavet chili con carne til fryseren. Så er det let at lave et hurtigt måltid. Der skal blot koges nogle ris, laves en salat eller rulles en pandekage med fyld.
Opskriften er nogenlunde som her. I dag smagt til med lidt god kakao, spidskommen og stødt koriander. Og nu kom mine kogte hvide bønner fra fryseren også i brug.

Rugbrød - Forsøg II

Surdejen fungerede perfekt, de hævede flot op:
Denne gang i 'Projekt Rugbrød' fulgte jeg en opskrift… næsten. Dette rugbrød har min mor bagt lige siden, jeg var barn. Og det er rigtigt godt - smagen er god og det er nemt at skære. Opskriften var også såre simpel og når nu jeg har gang i surdejen, er det rigtigt nemt.

Jeg vil nok putte flere kerner i næste gang for et mere kernefyldt brød.

Ritas rugbrød (2 brød som på billedet)
Dag 1
0,75 l vand
2 store tsk salt
300 g rugkerner
150 g rugmel
300 g hvedemel
1½ spsk mørk sirup
160 g solsikkekerner
50 g hørfrø
30 g sesamfrø
Alt røres sammen og står til næste dag.

Dag 2 tilsættes:
2-3 dl vand (lunken)
500 g groft rugmel
Dette røres godt sammen. Der skal nu tages surdej fra.
Dejen kommes i smurte forme drysset med sesamfrø

Efterhæver 2-6timer
Pensles med olie og bages på nederste rille 200 grader i 5 kvarter.

lørdag den 25. april 2009

Ovnbagt ørred på italiensk

Fyld til fiskens bug:
Basilikumskum:
Det var vist to forskellige slags ørreder. Denne fik jeg først åbnet efter, at vi havde spist... lidt ærgerligt for den var absolut flottest i farven...
Heldigvis var den lidt lysere fisk smagsmæssigt i top.




I dag har været en fantastisk dag. Jeg har været alene hjemme, så der har været god tid til at lave lige det, som jeg elsker at bruge weekenderne på …. at lave mad og hygge i eget tempo. Ovenpå en uge uden ret meget madlavning, var det en fornøjelse at gå i timevis i køkkenet.
Der blev også tid til en tur haven. Nu er krydderurtebedet plantet til med rosmarin, salvie, koriander, persille, timian og purløg… så der mangler stadig lidt. Oregano, estragon og mynte skal der også til … og måske jeg falder over lidt flere spændende muligheder på planteskolen.

I formiddags bagte jeg rugbrød. Disse bliver først blogget i morgen, når jeg har smagt på brødet. Men flotte ser brødene ud.

Menuen i aften blev til ovnbagt ørred på italiensk med NYBH favoritkartofler – som jeg godt kan forstå er populære, de smagte helt vildt godt! Jeg krydrede dog med oregano i stedet for rosmarin - men det kan jo gøres, som man lyster. Dertil en basilikumcreme og en salat.

Det hele vakte lykke. Absolut et fantastisk sommerligt lørdags måltid.

Ovnbagt ørred på italiensk
1 ørred på ca 400 g
1 økologisk lime
friske krydderurter: salvieblade, persille, citronmelisse, rosmarin, basilikum
salt, peber
en smule hvidvin
Bugen på fisken fyldes med krydderurter, limeskiver, salt og peber.
Lægges på oliesmurt folie, drysses med salt og peber på skindet. Hæld lidt hvidvin ved og luk folien godt omkring fisken.
Bages i ovnen ved 220 grader – 200 hvis varmluft i 25 minutter. Tiden passede perfekt.

Basilikumskum
2 dl creme fraishe
2 håndfulde frisk basilikum
lidt citronsaft
salt, peber
Det hele blendes til skum. Stilles koldt.

Salat
et par håndfulde grønne bønner, dampede og kolde
1 bundt forårsløg
gode tomater
agurk uden kerner
lidt fintsnittet iceberg
feta
ristede pinjekerner

Salatdressing
god balsamicoeddike
olivenolie
1 tsk akaciehonning
1 tsk dijon sennep
persille
1 lille skalotteløg
basilikum
Løg og krydderurter hakkes og det hele blandes i et syltetøjsglas og rystes sammen. Dressingen blandes med salaten.

God appetit:o)

fredag den 24. april 2009

Kylling i kokos/peanutbutter/chilisauce


Så blev det endelig tid til at blogge. Sikken uge – al min energi er brugt på arbejde og dans. En hel uge uden madlavning… Det skal jeg bare have lavet om på - det går ikke i længden!
Heldigvis har der været forskellige rester i fryseren, så helt galt har det selvfølgelig ikke været.

Men det har været hårdt at starte op igen på arbejde, men jeg nyder det helt vildt. Dejligt igen at være en del af arbejdspladsen, være sammen med kollegaer og så er det selvfølgelig skønt at være frisk igen. Så dette, det fantastiske vejr og udsigt til weekend, gør dagen i dag særligt skøn.

Madlavningen i aften blev thai-inspireret. Dog med en helt anden smag end de tidligere retter.
Det lyder måske mærkeligt med peanutbutter og kylling. Men smagen bliver rigtig god, når den stemmes af med chili, kokosmælk, ingefær, hvidløg osv.

Kylling i kokos/peanutbutter/chilisauce
300 g kylling, strimlet
2 tsk ingefær, revet
2 tsk hvidløg, finthakket
½ lime, saften
½ tsk sambal oelek
3 spsk crunchy peanutbutter
½ lille dåse kokosmælk
Ingredienserne røres grundigt sammen til en marinade, hvori kyllingen marinerer et par timer.

solsikkeolie
2 tsk ingefær, revet
2 tsk hvidløg, finthakket
1 rød chili, finthakket
1 gulerod
1 gul peber
1 bundt forårsløg
½ pakke brede risnudler
Kog vand, hæld over risnudler sammen med salt, lad disse trække i en skål med låg i 3 minutter. Dræn og skyl grundigt under rindende vand. Stilles til side – klip evt. til kortere stykker.

Opvarm en wok til den er meget varm. Svits kyllingen sammen med marinaden i olien. Hvis der er meget overskydende marinade, gemmes dette til at hælde i retten hen imod slutningen.
Svits til kyllingen er næsten gennemstegt, tag op af wokken og stil til siden.

Opvarm lidt mere olie og svits først ingefær, hvidløg og chili – derefter svitses grøntsagerne efter hårdhed. Start med gulerødder, derefter peberfrugt og det hvide fra forårsløgene.
Grøntsagerne skal kun have 3-5 minutter. Der skal stadig være bid i dem. Tilsæt så kyllingen igen sammen med nudlerne. Bland grundigt.
Smag til med lime, soja, evt. mere peanutbutter og kokosmælk, sambal oelek og evt salt og sukker. Bland til sidst det grønne fra forårsløgene i retten.

Velbekomme:o)

søndag den 19. april 2009

Skønne rabarbersnitter og oatmeal chocolate chip cookies



Der kom alligevel et indlæg mere fra mig i dag;o) Efter at have ryddet op i skabe og skuffer i dag, fandt jeg nogle havregryn, som skulle bruges.
Det blev til to slags kager. Havregrynskagerne kan man næsten bilde sig selv ind er sunde – havregryn er jo sundt;o) Og de er ikke fyldt med fedtstof, men selvfølgelig er der sukker i.
Man kan bytte chokoladen ud med f.eks. rosiner - rosiner og havregryn smager skønt sammen.

Rabarbersnitterne med sprøde havregryn er en absolut forårsfavorit hos os. Jeg har lavet dem hvert eneste forår de sidste 5 år. Opskriften er fra madmagasinet ”spis med” – som siden er kommet til at hedde "Mad og Venner". Til original opskriften hører sig også en panna cotta lavet på økologisk kærnemælk, vanille og jordbær. Vi nøjes dog med rabarbersnitten i dag. En virkelig skøn kage, hvis man er vild med rabarber. Det syrlige og søde harmonerer virkelig i denne kage.

Jeg havde en rest mørdej i fryseren, så i dag var det ekstra let at gå til.

Jeg skriver den fulde opskrift her:
Rabarbersnitter med sprøde havregryn (4 pers.)
Mørdej:
150 g hvedemel
125 g smør
75 g sukker
1 æg

200 g ordnede rabarber
200 g rørsukker
½ stang vanille

50 g sukker
50 g blødt smør
75 g havregryn

4 spsk økologisk cremefraiche

Mørdejen:
Alt alle ingredienserne til en glat dej og sæt den på køl en time. Rul dejen ud og skær med en kniv, så du får et stykke på ca. 30 x 10 cm (der vil være overskydende dej – kan fryses og bruges en anden god gang). Læg dejen på bagepapir, prik med en gaffel. Forbag dejen ved 160 grader i ca. 8-10 minutter. Afkøl

Tag de ordnede rabarber og skær i små stykker. Kog dem i en gryde med sukkere og vanille (uden vand) og kog til en kompot til det meste af væden er fordampet. Det skal minde om en tæt marmelade.

Rør sukker og havregryn med blødt smør.

Tag den forbagte mørdej og fordel rabarberkompotten ovenpå. Læg et lag af havregrynsmassen ovenpå, så rabarberne dækkes helt og bag den ved 180 grader i 15-20 minutter. Havregrynene skal være gyldne. Skær fire lige store stykker, imens den stadig er lun, da bunde smuldrer, hvis den skæres, når den er kold. Server med cremefraiche.

Oatmeal chocolate chip cookies (12-14 cookies)
200 g havegryn
100 g puddersukker
1 æg
2 spsk. olivenolie
2 spsk. lys sirup
100-150 g grofthakket mørk chokolade
Bland havregryn og puddersukker godt i en skål. Sørg for at sukkeret er blandet grundigt med grynene.
Tilføj resten af ingredienserne og bland dem godt. Massen skal trække i 15 minutter. Sæt massen i runde klatter på bagepapir og mas dem forsigtigt til runde cookies. Det er lidt besværligt, da massen er lidt tør.

Bag dem ved 190 grader i ca. 15 minutter og lad dem køle på en rist. Dog skal de køle lidt af på pladen, inden de flyttes. Når de er meget varme, går de nemt i stykker.

Blog-mani

Dette bliver - tror jeg - sidste indlæg fra min hånd på bloggen i dag;o)
I går var jeg i Basar Vest i Århus med min mor. Rigtig hyggetur! Og selvfølgelig fik vi shoppet en masse.
Og se hvad jeg fandt.... de risoni'er, som jeg har eftersøgt så længe. Glæden var stor - og flere poser kom i kurven hjem. Derudover blev det til kondenceret mælk - overvejer at prøve MissMuffins müslistænger ... selv om Dulce de leche, som jeg har mest lyst til at prøve kræfter med. Men det skræmmer mig lidt at koge en dåse i en gryde på gaskomfuret i 4 timer....
Coconot oil købte jeg også - men hvordan pokker får man stivnet olie ud af en flaske... Det er ikke helt gennemtænkt....
Og lidt bønner, pasta og krydderier. Jeg er spændt på om den tørrede koriander, kan bruges på samme møde som den friske. Det er bare ikke altid, at jeg kan finde frisk - så det er et forsøg værd.
Absolut ikke sidste gang, vi gør en tur til basaren!

Mit første rugbrød... plads til forbedringer!!


Så kom jeg i gang med projekt "Hjemmebagt rugbrød". En fantastisk proces til man står der med sit eget hjemmebagte rugbrød.
Jeg må dog erkende, at mit første forsøg ikke blev perfekt… Men øvelse gør mester, så jeg må bare på den igen om nogle dage.

Brødet blev lidt klægt – så bagetiden skal forøges lidt ... eller måske mere mel. Jeg blev noget forvirret, når jeg kiggede på forskellige opskrifter. Bagetiden varierer utroligt meget. Og det er selvfølgelig her jeg kikser lidt… jeg valgt jo at tage lidt her og der fra forskellige opskrifter. Jeg skulle nok have valgt at bage mit første brød efter en bestemt opskrift. Sådan kan man være så bagklog...

Mht. bagetiden valgte jeg at følge Signes opskrift, hvor jeg bagte brødet 2 timer ved 150 grader og derefter tage dem ud af formen og bage yderligere 1 time ved 100 grader. Jeg er i tvivl om, jeg bare skal forøge den sidste time til 2 timer eller om der skal højere varmegrader på…. Jeg må forsøge mig frem – evt. følge en opskrift 100 % næste gang;o)

Det korte af det lange er dog, at smagen er god!! Og det har ikke skræmt mig, jeg glæder mig til mit næste forsøg.

Surdej – planket hos Camilla Plum:

Dag 1:
200 g rugmel
1 tsk havsalt
1 tsk honning
1 g gær (skal udelades, hvis det er helt rigtigt)
1 dl yoghurt naturel
2 dl vand
Bland disse ting sammen og lad stå 1 døgns tid.

Dag 2:
Tilsæt:
2 dl rugmel
vand så dejen bliver lind.
Lad gære endnu et døgn eller to. Surdejen skal så gerne lugte syrligt og boble som en lavapøl.

Dag 3 eller 4:
surdej
500 g blandede kerner (solsikke, græskarkerner, knækkede rugkerner, knækkede hvedekerner, sesam, hørfrø …)
20 g salt
5 dl vand
1 malt øl
rugmel (måske ca 1 kg – til dejen er lidt mere end lidt – lidt sej, men ikke ”ælte-mulig”)

Bland surdej med kernerne. Det kan være en god idé at koge rug- og hvedekernerne et par minutter, inden de hældes i dejen. Tilsæt salt, vand, øl og rugmel.

Smør rugbrødsforme med smør eller olie, drys dem med sesamfrø. Fordel dejen i 2 forme – ca. 2/3 dele fyldt. Glat overfladen med en våd dejskraber. Prik med en strikkepind – helt i bund (jeg ved ikke hvorfor… men det står i flere opskrifter, så det har sikkert et formål ;o))
Sæt rugbrødene til at hæve et lunt sted uden træk i ca. 2 timer.
Bag midt i ovnen 2 timer ved 160 grader. Tag brødene ud af formene, pensel evt. med olie og bag yderligere 1 time ved 100 grader.
Sæt til afkøling – gerne pakket ind i et par viskestykker.

Efterfølgende opbevares i en plastpose. Og kan sagtens fryses.
Jeg vender tilbage senere med mere om mit rugbrødseventyr:o)

lørdag den 18. april 2009

En mere autentisk italiensk lasagne...



I går fik vi lasagne... igen;o)
Opskriften kan ses her .
Denne gang lavede jeg dog lasagne lidt mere tro imod italienske traditioner.
Dvs. jeg sammen med løgene tilføjede et par finthakkede stængler bladselleri og et par finthakkede gulerødder. Derudover kom der lidt balsamicoeddike ved og saucen fik lov at småsimre 2 timer. Til allersidst inden jeg lagde lasagnen sammen tilføjede jeg 2 håndfulde frisk basilikum.
Ellers fulgte jeg opskriften fra tidligere.
Super nem og frisk salat
Dertil en let salat - blot iceberg, tomater, agurk og rødløg. Blandet i en skål.
Heri dryppes:
citronolie
lys balsamicoeddike
salt, friskkværnet sort peber
Og det hele vendes rundt.
Pitahapsere
Som et alternativ til hvidløgsflütes.
2 pitabrød i kvarte
8 små søde tomater
2 fed hvidløg
ost, som man har lyst - f.eks. frisk mozarella eller gouda
frisk basilikum
lidt god balsamicoeddike
olivenolie
salt, peber
Bland det hele og gratiner i ovnen.
God appetit:o)

fredag den 17. april 2009

Tortellini al Forno


Vi skulle egentligt have haft Lasagne i dag. Kødsaucen var klar, da jeg fik at vide, at jeg skulle spise alene i aften. Men så er der jo nem aftensmad i morgen.
I stedet blev det til en omgang Tortellini al Forno - eller Tortellini med kødsauce.
Nemt og hurtigt, hvis man har en rest kødsauce.
Kog en portion gode Tortellini. Læg i et ildfast fad, fordel kødsauce ud over og en smule frisk basilikum. Slut med nogle klatter frisk mozarella eller anden ost.
Gratinér i ovnen til osten er gylden.
En lækker grøn salat til - og middagen er fuldendt.
Bon appetite:o)

onsdag den 15. april 2009

Thaisuppe

I aften har vi fået en virkelig skøn thai-inspireret suppe. Mange ting er der i … måske også en stump af min finger…. Men det fylder jo alt sammen;o) Det skulle lige gå lidt stærkt, da jeg kom fra arbejde, fordi jeg også skulle nå at gå en tur. Så da chilien skulle hakkes, gik det lidt stærkt. Men godt viklet ind i plaster, fik jeg retten lavet færdig og kom også afsted på en dejlig 10 kms gåtur med masser af snak.

Nu er maden spist, samvittigheden er i top og jeg er godt træt. Så lidt tid her i sofaen med lidt ”bloggeri” – og så Desperate Housewives til at afslutte dagen. Så bliver det vist ikke meget bedre på en onsdag.

Der er mange ingredienser i suppen, men smagen er også helt i top. Virkelig skøn balance imellem surt, sødt, bitter og stærkt.

Thai-suppe
solsikkeolie
2 fed hvidløg, hakket
3 tsk ingefær, fintrevet
1 rød chili, finthakket (pas på fingrene;o))
1 tsk st. koriander
½ tsk st. spidskommen
½ tsk rejepasta
2 løg, finthakket
2 gulerødder, tynde skiver
1 stilk citrongræs, finthakket
2 spsk konc. tomatpuré
2-3 tsk gurkemeje (blot for farven)
5 limeblade
1 l god fond
1 ds kokosmælk
kyllingkød (gerne fra det, som fonden er lavet af)
saft fra 2-3 limefrugter
2 ferskner fra dåse i små tern
lidt juice fra fersknerne
cayennepeber
salt, sukker
frisk koriander
pasta

Svits hvidløg, ingefær, chili i meget varm olie et minuts tid. Tilsæt st. koriander og spidskommen og svits endnu lidt for at fremhæve smagsstofferne. Tilsæt evt. lidt mere olie og svits løgene 3-4 minutter. Tilsæt herefter gulerødder, citrongræs, tomatpuré, limeblade, fond, kokosmælk, kyllingkød og limesaft. Lad dette koge op og lad simre 15-20 minutter.
Kog pastaen.
Tilsæt ferskner, juice fra ferskner og smag til med salt, sukker og cayennepeber.
Tilsæt pastaen og drys med frisk koriander.

Velbekomme:o)

Påskefrokost ... lidt forsinket


Jeg har ikke lige fået blogget lidt fra vores påskefrokost i søndags. Så her kommer der lidt nu.
Det var sådan en pludselig indskydelse søndag eftermiddag. Vi var til rejsegilde i mine forældres nye sommerhus. Der sad vi lige og fik lyst til at lave en lille frokost, da vi kom hjem. Så det var sådan en "tøm-køleskabet"-frokost.
En 80'er klassiker, tror jeg - avocado med rejer og rød dressing. Men selv om det er ret simpelt, så smagte det godt. Jeg er vild med avocadoer.
Derudover blev resten af den meget røde laks brugt på en tærte. Jeg synes at smagen af sennep, laks, fløde og basilikum er virkelig god.
Retro-reje-avocado-dressing
creme fraishe
sød paprika
citronsaft
dild
ketchup
salt, cayennepeber
sukker
Rør - og smag.
Laksetærte
Butterdej eller tærtedej - forbag gerne 10 minutter
røget laks
3 æg
1 dl creme fraishe
1 dl fløde
1-2 tsk stærk sennep
en stor håndfuld frisk basilikum
peber
Fordel laksen på den forbagte tærtebund. Pisk æg, creme fraishe, fløde, sennep og peber sammen. Bland til sidst med groft hakket basilikum. Fordel æggemassen over laksen.
Bages vede 200 grader i ca 20-30 minutter.
God appetit:o)

tirsdag den 14. april 2009

Fast food



Vi har ikke rigtigt nogle fast food pushere her i området. I hvert fald ikke nogle, som er værd at besøge. I dag krævede bare fast food. Den første arbejdsdag ovenpå lang sygemelding ... super fedt at være afsted, se kollegaer osv. Men her i aften er jeg bare virkelig træt.

Efter at have været på besøg hos Klidmoster fik jeg lyst til noget mexicansk inspireret. Det blev til Quesadillas - opskriften kan ses her.

Jeg elsker "fingermad" og dip. Quesadillas og guacemole er fantastisk fingermad. Så benene op i sofaen og et par afsnit af Venner. Hygge! Og mon ikke resten af aftenen også kommer til at foregå på langs;o) , imens jeg lader op til endnu en dag på kontoret... :o)




søndag den 12. april 2009

Langtidsstegt lammebov og fantastisk mos





I aftes fik vi langtidsstegt lammebov. En opskrift, som min mor sendte i et link til mig fra Aftenshowet på DR 1 – se evt. her.
Jeg skriver lige opskriften alligevel her nedenunder. Jeg har rettet en smule i det. Kødet blev utroligt saftigt og mørt. Krydderierne kan man bare ændre på, som man nu har lyst.

Dertil nogle tomater bagt i 4 timer ved samme temperatur og en skøn, skøn mos. Jeg så på hos Vibeke, at hun i går havde lavet en grøntsagsmos og fik lyst til at prøve dette.
Og det smagte så forrygende.

langtidsstegt lammebov

1 lammebov
1 spsk. Fennikelfrø
3 kviste rosmarin
½ flaske hvidvin
4 spsk. Olivenolie
3 citronskiversalt
godt med kværnet sort peber
2 hele hvidløg brækket i fed
2 løg med skal skåret i kvarteTænd ovnen på 110 grader UDEN varmluft.Snit fedtet på lammeboven først den ene vej og så den anden vej.Læg lammeboven i en bradepande - stænk med olivenolie og drys med fennikelfrø, salt og peber. Læg citronskiver og rosmarinkvist på, drys hvidløgsfed ud over, læg de kvarte løg ved og hæld hvidvin i bunden.Kom sølvpapir om bradepanden så der er lukket ind til lammet og stil bradepanden i den varme ovn. Lammet skal steges i ovnen i 10 timer.Ovne kan være meget forskellige i varmen så 110 grader er en cirka-temperatur.

Ovnbagt grøntsagsmos
2 bagekartofler
2 gulerødder
1 løg
2-3 fed hvidløg
en håndfuld persille
2 spsk smør
2 spsk creme fraishe
1 æg
salt og peber
50 g cremet feta
Skær alle grøntsager i små stykker og kog det hele inkl. persille til det er mørt. Mos grøntsagerne og bland med smør, creme fraishe, æggeblommen, salt og peber.
Vend fetaen i og pisk æggehviden stiv og vend forsigtig sammen med mosen. Læg nogle små klatter smør oven på. Bages 30 minutter ved ca 180 grader.

Ovnbagte tomater
et par klaser cherry-/cocktailtomater
lidt honning
lidt god balsamicoeddike
et par kvist frisk timian
et par fed hvidløg
salt og peber
Læg tomaterne på et stort stykke stanniol. Hæld honning, eddike over og læg timian og hvidløg ved. Drys med salt og peber.
Bag i ovn ved ca 100 grader i 6 timer.

Velbekomme:o)

lørdag den 11. april 2009

Laksefarseret fiskefilet med frisk pasta, purløgssauce og flødestuvet spinat


I går skulle der lidt andet end lam på menuen. Fisk er vi vilde med og denne rette med laksefarseret fiskefilet er altid et hit hos os.

I anledningen af påsken skulle der også en lille forret til. Det blev til nogle hapsere med en avocadocreme og bæredygtig vildlaks… Aldrig har jeg da set så rød en laks.
Det smagte dejligt og sammen med avocadoen var det en god starter.

Hapsere med avocado og laks (8 stk)
1 hvedetortilla, skåret i 8 ”lagkageskiver”
1 avocado
2 forårsløg, finthakket
saft fra 1 lime
1 spsk frisk koriander, finthakket
salt, peber
laks
Mos avocadoen og rør med de øvrige ingredienser.
Rist tortilla-stykkerne i ovnen eller på en brødrister. Sæt en skefuld avocadocreme på tortillaen og pynt med lidt laks.


Laksefarseret fiskefilet med frisk pasta, purløgssauce og flødestuvet spinat

Laksefarseret fiskefilet:
400 g fiskefilet (rødtunge, rødspætte, skrubbe eller lignende)
200 g fersk laks
2 dl fløde
1 dl god kyllingfond
1 æggehvide
en stor håndfuld purløg
salt, peber
citron
hvidvin
pasta
Laksen skæres i mindre stykker og blendes i en foodprocessor sammen med lidt salt. Tilsæt derefter æggehvide og 1 dl fløde i nævnte rækkefølge – lidt ad gangen, så moussen ikke skiller. Og indtil moussen har en cremet konsistens.

Krydr fileterne med salt og smør et lag af laksemoussen på. Rul sammen og sæt en tandstikker eller lignende i for at holde dem sammen.
Læg rullerne i bunden af en gryde, tilsæt hvidvin og hønsefond. Bring gryden i kog, læg låg på og damp fisken i ca. 5 minutter. Tag fisken op af gryden og overdæk med stanniol for at holde fisken varm.

Purløgssauce
Lagen fra fisken bringes i kog. Tilsæt 1 dl fløde og lad saucen koge ind til ca. 2/3. Smag til med salt, peber, citronsaft og purløg.
Saucen kan evt. jævnes med lidt maizena.

Flødestuvet spinat
Spinat (gerne fra frost)
fløde
salt, peber, sukker
citron
Damp spinat i lidt fløde. Smag til med salt, peber, sukker og citron.

Server med god bredbåndet pasta til.

Velbekomme:o)

Påskeæg


Min nevø skulle selvfølgelig have et påskeæg, men jeg blev virkelig irriteret over de påskeæg, som man kunne købe... Det er jo ikke andet end en skal af dårlig chokolade og en masse farvestrålende papir. Jeg ved, at han er en hund efter marcipan. Så i stedet købte jeg en pakke marcipan og brugte noget af den gode belgiske Callebeat chokolade, som jeg købte forleden.

Da jeg afleverede æggene, gik drengen og kedede sig. Han kom med en tur på shopping i Viborg og der fik han lidt tilskud til LEGO… så jeg tror, at faster har fået et par stjerner i dag ;o)

fredag den 10. april 2009

Fantastisk rugbrød og forårskåd kat

Denne lille pakke ... blev til dette skønne rugbrød:
Forårskåde Maskas...

Jeg kan kun give Klidmoster Malou og Vibeke ret - det ryste-rugbrød er bare super godt.
Det dog lidt dyrt, synes jeg. 27 kr. for pakken.. Men det er også meget bedre det meste rugbrød. Jeg får dog lyst til at eksperimentere med at lave rugbrød fra bunden. Så skulle nogen have en super, super opskrift på hjemmelavet rugbrød, så må I gerne give lyd.
Katten er helt rundtosset disse dage. Det må være foråret, som gør ham kulret. Det ser bare sjovt ud, når han drøner rundt i haven efter ... ja, efter hvad, det aner jeg ikke. Men han springer som en tosset.
Vil lige ønske alle en dejlig Langfredag:o)