Så kom jeg i gang med projekt "Hjemmebagt rugbrød". En fantastisk proces til man står der med sit eget hjemmebagte rugbrød.
Jeg må dog erkende, at mit første forsøg ikke blev perfekt… Men øvelse gør mester, så jeg må bare på den igen om nogle dage.
Brødet blev lidt klægt – så bagetiden skal forøges lidt ... eller måske mere mel. Jeg blev noget forvirret, når jeg kiggede på forskellige opskrifter. Bagetiden varierer utroligt meget. Og det er selvfølgelig her jeg kikser lidt… jeg valgt jo at tage lidt her og der fra forskellige opskrifter. Jeg skulle nok have valgt at bage mit første brød efter en bestemt opskrift. Sådan kan man være så bagklog...
Mht. bagetiden valgte jeg at følge Signes opskrift, hvor jeg bagte brødet 2 timer ved 150 grader og derefter tage dem ud af formen og bage yderligere 1 time ved 100 grader. Jeg er i tvivl om, jeg bare skal forøge den sidste time til 2 timer eller om der skal højere varmegrader på…. Jeg må forsøge mig frem – evt. følge en opskrift 100 % næste gang;o)
Det korte af det lange er dog, at smagen er god!! Og det har ikke skræmt mig, jeg glæder mig til mit næste forsøg.
Surdej – planket hos Camilla Plum:
Dag 1:
200 g rugmel
1 tsk havsalt
1 tsk honning
1 g gær (skal udelades, hvis det er helt rigtigt)
1 dl yoghurt naturel
2 dl vand
Bland disse ting sammen og lad stå 1 døgns tid.
Dag 2:
Tilsæt:
2 dl rugmel
vand så dejen bliver lind.
Lad gære endnu et døgn eller to. Surdejen skal så gerne lugte syrligt og boble som en lavapøl.
Dag 3 eller 4:
surdej
500 g blandede kerner (solsikke, græskarkerner, knækkede rugkerner, knækkede hvedekerner, sesam, hørfrø …)
20 g salt
5 dl vand
1 malt øl
rugmel (måske ca 1 kg – til dejen er lidt mere end lidt – lidt sej, men ikke ”ælte-mulig”)
Bland surdej med kernerne. Det kan være en god idé at koge rug- og hvedekernerne et par minutter, inden de hældes i dejen. Tilsæt salt, vand, øl og rugmel.
Smør rugbrødsforme med smør eller olie, drys dem med sesamfrø. Fordel dejen i 2 forme – ca. 2/3 dele fyldt. Glat overfladen med en våd dejskraber. Prik med en strikkepind – helt i bund (jeg ved ikke hvorfor… men det står i flere opskrifter, så det har sikkert et formål ;o))
Sæt rugbrødene til at hæve et lunt sted uden træk i ca. 2 timer.
Bag midt i ovnen 2 timer ved 160 grader. Tag brødene ud af formene, pensel evt. med olie og bag yderligere 1 time ved 100 grader.
Sæt til afkøling – gerne pakket ind i et par viskestykker.
Efterfølgende opbevares i en plastpose. Og kan sagtens fryses.
Jeg må dog erkende, at mit første forsøg ikke blev perfekt… Men øvelse gør mester, så jeg må bare på den igen om nogle dage.
Brødet blev lidt klægt – så bagetiden skal forøges lidt ... eller måske mere mel. Jeg blev noget forvirret, når jeg kiggede på forskellige opskrifter. Bagetiden varierer utroligt meget. Og det er selvfølgelig her jeg kikser lidt… jeg valgt jo at tage lidt her og der fra forskellige opskrifter. Jeg skulle nok have valgt at bage mit første brød efter en bestemt opskrift. Sådan kan man være så bagklog...
Mht. bagetiden valgte jeg at følge Signes opskrift, hvor jeg bagte brødet 2 timer ved 150 grader og derefter tage dem ud af formen og bage yderligere 1 time ved 100 grader. Jeg er i tvivl om, jeg bare skal forøge den sidste time til 2 timer eller om der skal højere varmegrader på…. Jeg må forsøge mig frem – evt. følge en opskrift 100 % næste gang;o)
Det korte af det lange er dog, at smagen er god!! Og det har ikke skræmt mig, jeg glæder mig til mit næste forsøg.
Surdej – planket hos Camilla Plum:
Dag 1:
200 g rugmel
1 tsk havsalt
1 tsk honning
1 g gær (skal udelades, hvis det er helt rigtigt)
1 dl yoghurt naturel
2 dl vand
Bland disse ting sammen og lad stå 1 døgns tid.
Dag 2:
Tilsæt:
2 dl rugmel
vand så dejen bliver lind.
Lad gære endnu et døgn eller to. Surdejen skal så gerne lugte syrligt og boble som en lavapøl.
Dag 3 eller 4:
surdej
500 g blandede kerner (solsikke, græskarkerner, knækkede rugkerner, knækkede hvedekerner, sesam, hørfrø …)
20 g salt
5 dl vand
1 malt øl
rugmel (måske ca 1 kg – til dejen er lidt mere end lidt – lidt sej, men ikke ”ælte-mulig”)
Bland surdej med kernerne. Det kan være en god idé at koge rug- og hvedekernerne et par minutter, inden de hældes i dejen. Tilsæt salt, vand, øl og rugmel.
Smør rugbrødsforme med smør eller olie, drys dem med sesamfrø. Fordel dejen i 2 forme – ca. 2/3 dele fyldt. Glat overfladen med en våd dejskraber. Prik med en strikkepind – helt i bund (jeg ved ikke hvorfor… men det står i flere opskrifter, så det har sikkert et formål ;o))
Sæt rugbrødene til at hæve et lunt sted uden træk i ca. 2 timer.
Bag midt i ovnen 2 timer ved 160 grader. Tag brødene ud af formene, pensel evt. med olie og bag yderligere 1 time ved 100 grader.
Sæt til afkøling – gerne pakket ind i et par viskestykker.
Efterfølgende opbevares i en plastpose. Og kan sagtens fryses.
Jeg vender tilbage senere med mere om mit rugbrødseventyr:o)
Hej Hanne
SvarSletMan stikker i rugbrødene for at undgå at de flækker under bagningen - det har ingen betydning for smagen, men gør det noget vanskeligere at skære pæne skiver efterfølgende.
Du kan evt. bruge et stegetermometer for at se om rugbrødene er færdigbagte - det skal stå på 98 grader.
Held og lykke med det fortsatte rugbrødsprojekt :-)
Hilsen Signe
Hej Signe
SvarSletGod idé med stegetermometeret. Det tror jeg, at jeg vil prøve næste gang.
Tak :o) Glæder mig helt til at bage påny. Men jeg er nok nødt til at vente nogle dage, så surdejen i køleskabet bliver klar.
Hilsner fra Hanne
Kære Hanne
SvarSletHa ha, jeg så indlægget i mine feeds og ville lige skrive at du kunne bruge dit stegetermometer. Men Signe var havde allerede været her :-)
Jeg ville godt nok ønske at jeg havde kræfter til at bage sådanne lækre rugbrød.
Men 'ryste' varianten er heldigvis god :-)
Knus Malou
Kære Malou
SvarSletDet er også med at rationere med kræfterne. Ingen grund til at bruge dem på langsommelige rugbrød, når rystevarianten er så god.
Knus fra Hanne