søndag den 27. maj 2012

Grillet sommermakrel med græske grøntsager, nye kartofler og tzatziki

Spiser de mon andet end is ... ja, det gør vi. Nu er det vist tid til at blogge lidt af pinsens grillerier.

Fredag er dagen, hvor den gode fiskebil holder i Viborg. Med det gode vejr, var det oplagt at slå et slag forbi og købe lidt med hjem til grillen. Det blev til 2 fine makreller i portionsstørrelse.

Makrel er en rigtig sommerfisk, og det er ikke sidste gang, vi griller sådan et par stykker.

Jeg lod mig inspirere af denne opskrift og lavede tilbehør, som var græskinspireret. 

Grillet sommermakrel
en dusk citrontimian
skal fra ½ citron
en smule chiliflager
saft fra 1 citron
1 dl olivenolie
1 fed hvidløg
et bundt krydderurter: citrontimian, salvie, merian/oregano
et par skiver citron
salt
peber
Knus citrontimian, chiliflager, citronskal i en morter sammen med en smule olie. Bland der efter citronsaft, et fed hvidløg i skiver og mere olie i. Stil koldt et par timer.
Gør makrellerne rene, dup dem med køkkenrulle, skær 3-4 snit på hver side, drys med salt og peber indeni og lad dem marinere i dressingen i mindst ½ time i en pose eller et stort fad.
Når grillen er klar, tørres makrellerne lidt af og lægges i fiskenet eller direkte på grillen (det er dog svært at vende, hvis man lægger dem direkte på risten) Alternativt kan man pakke dem ind i stanniol.
Jeg gav dem 6 min på hver side over direkte varme. Det var lidt for meget, jeg vil tro, at de kunne nøjes med ca 4 min pr side.


Græske grøntsager
½ squash
1 rød snackpeber
2 rødløg
2 fed hvidløg
et par håndfulde San Marzano tomater
oregano
100 g feta, skåret i store tern
friske krydderurter, f.eks. oregano, basilikum og timian
½-1 dl olivenolie
1 spsk balsamicoeddike (anden eddike eller citronsaft)
salt, peber
evt. lidt honning, sukker
Skær alle græntsager ud i grove både, tern, skiver. Bland grøntsager sammen med krydderurter, olie og balsamico i en foliebakke. Drys godt med salt, peber. Fordel Feta skåret i ret store tern rundt i bakken.
Grill ca 15-25 min alt efter, hvor sprøde/møre du ønsker grøntsagerne.

Vi fiskede nogle af squashskiverne op og grillede direkte over gløderne for at give dem lidt ekstra farve, smag og stegeskorpe. Det kan anbefales, da det er en grøntsag med ret anonym smag.


Note: 
Det er de nemmeste grøntsage,r man kan lave på en grill. Fetaen suger smag fra søde løg, peberfrugter m.m - og det smager skønt. Vi synes næsten ikke, at det er en rigtig grillaften, hvis vi ikke får en variation af disse grøntsager og tzatziki.
Man kan variere grøntsagerne med de ting, som man nu har - løg, porre, squash, aubergine, peberfrugter, asparges osv.

Dagen efter blendede jeg resten af de grillede grøntsager sammen med lidt græsk yoghurt. Det giver en dejlig creme til at dyppe godt brød i.

Server med nye kartofler og f.eks. en grov tzatziki rørt af græsk yoghurt/cremefraiche, most feta, olivenolie, dild, hvidløg, æblecidereddike, salt, peber og agurk skåret i tændstikstykke bjælker.
 

 

 

 

A-is ... en lakrids/chokoladeis

Lakridsis er en af favoritterne, når jeg skal have is hos Paradis eller Frk Frost (Viborgs uden tvivl allerbedste isbiks!!) . Jeg kunne huske, at Klidmoster havde lavet par variationer og jeg kiggede hos hende og tog udgangspunkt i denne.

Da jeg stod og mixede isblandingen sammen og duften af lakridspulver steg op, kom jeg til at tænke på A-lakridserne fra Johan Bülow. Hvorfor ikke lave en is på både lakrids og chokolade. Hurtigt fandt jeg noget god chokolade frem og fik dem smeltet i lakridsblandingen.

3½ dl kogende vand
4 spsk engelsk lakridspulver
½ spsk rålakridspulver fra Johan Bülow
40 g god mørk chokolade 
70 g lys chokolade 
1 dåse kondenseret mælk
1½ dl kaffefløde 9%
1 dl letmælk
50 g (gerne mere!!) hakket chokolade 
Smelt lakridspulver og chokolade i kogende vand. Pisk kondenseret mælk i, derefter kaffefløde og letmælk. Køl helt af i køleskabet.
Kør på ismaskine. Når isen er næsten færdig, hældes hakket chokolade ned i blandingen og røres med.

Note:
MUMS ... lakrids/chokois er lækkert! Lakridssmagen er tydelig, men der er også en fyldig og god smag af chokolade. Tror dog, at jeg næste gang vil lege lidt med forholdet imellem lakrids og chokolade - en lidt mildere lakridssmag og mere chokoladesmag, vil også gøre godt!
Jeg brugte Callebautchokolade i isen og hakkede Valrhonas Manjari og rørte i. Det gør helt klart en forskel at bruge en god chokolade, når man laver is.

 

lørdag den 26. maj 2012

Cremet citronis - en rigtig sommeris

Konsistensen på denne is er perfekt - cremet og blød. Smagen er totalt citronfromage - skøn sød/syrlig og forfriskende. 

saften 4 citroner - ca 1,2 dl
skal af ca 1/4 citron (undgå det hvide under skallen)
2 dl letmælk
1 stang vanille
et nip salt
1 dåse kondenseret mælk
ca 3 spsk honning
1 dl kaffefløde, 9 %
1 dl piskefløde
evt. en smule farve
Pres saften ud af citronerne, varm op sammen med en smule citronskal, marven og bælgen fra vanille, et nip salt og letmælk. Det må ikke koge. Tag af varmen og lad det gerne stå 15 minutters tid for at trække mest mulig smag fra citronskal og vanille. Pisk kondenseret mælk og evt. farve ud i citronblandingen og til sidst fløden. Smag til med honning. Sæt blandingen i køleskabet, til det er helt koldt. Kør på ismaskinen og lad det fryse endnu et par timer i en boks i fryseren.

Note:
En frisk dessert, som er et godt punktum oven på en god middag.
Saltet gør en forskel - fremhæver citron, syre og sødme. Jeg havde ikke puttet salt i til at starte med, og da jeg smagte isen til var den ret flad. Saltet gjorde en verden til forskel, men selvfølgelig kun et lille nip

onsdag den 23. maj 2012

Sloppy Joe i sommerklæder

Egentligt skulle grillen være startet op i dag, hvor vejret er så fantastisk. Tiden blev dog lidt knap, og der måtte tænkes i andre baner. En form for Sloppy Joe og retten leder tanken en smule hen på grill. En ret, som er lynhurtig at lave.

Egentlig er Sloppy Joe en kødsauce, som man putter i en burgerbolle. Jeg valgte dog at lave kødblandingen lidt mindre "sovset". Jeg har tidligere lavet en version med tomatpuré, som jeg ikke rigtigt brød mig om. Denne version er jeg dog helt vild med. Den er inspireret af de krydderurter, som skyder op af jorden lige nu og soltørrede tomater - så det blev til en sommer/italiensk Sloppy Joe.

Det er en burger, som man kan variere med forskellige smagsgivere fra krydderurter, chili/paprika, peberfrugter,  tomatpuré, bacon osv.


Kødblanding
olivenolie
1 skalotteløg
500 g oksefars
2 fed hvidløg
3-4 soltørrede tomater
krydderurter: timian, oregano og salvie
1 tørret chili, eller chiliflager
½ tsk røget paprika
salt
peber
1-3 tsk Worchestershire sauce
½-1 tsk mørk agavesirup
1 spsk HP sauce (eller en barbecuesauce, ketchup)
Finthakket løg svitses over ikke al for høj varme i en smule olivenolie, til de er klare. Derefter brunes kødet ved højere varme. Tilsæt nu knust hvidløg, finthakkede soltørrede tomater, en håndfuld hakkede krydderurter. chili, paprika, salt og peber. Svits et par minutter.
Smag til med Worchestershire sauce, agavesirup, HP sauce, salt og peber.

Note:
Jeg er vild med smagen af friske krydderurter, hvidløg. Den røgede paprika giver en illusion af grill.

Dressing:
cremefraiche
salt
peber
et nip sukker
citronsaft
1 lille fed hvidløg
evt lidt eddikelage fra syltede agurker
krydderurter: citrontimian, timian, oregano, basilikum
Krydderurter og hvidløg hakkes fint og blandes med cremefraiche. Smag til med salt, peber, sukker, citron, eddikelage.

Derudover: tomater, iceberg, agurk, syltede agurker, rødløg og rød snackpeber + et par skiver cheddar.

Så er det blot at samle et par lækre, sjuskede burgere - gerne med hjemmebagte burgerboller. 

søndag den 20. maj 2012

Vanilleis med karamelsauce

Det slog mig den anden dag, at det var år og dag siden, jeg har fået is med en god karamelsauce til. Hos min mormor kom karamelsauceflasken altid på bordet, når isen blev serveret. Sådan en smal, brun flaske med rødt låg og så kunne man selv dosere. 

Jeg er vild med karamel - flydende, som tyggevenlige karameller og som sprødt drys. Den krydrede smag af gyldent sukker er bare en vinder. Derfor undrer det mig også, at jeg ikke er kommet på at lave karamelsauce før. Bedre sent end aldrig!

Jeg havde ingen fløde hjemme, men kom i tanke om denne lille dåse, som jeg havde købt en dag, hvor jeg købte kondenseret mælk. En tyk og cremet fløde på dåse. Den smager ikke sødt, som kondenseret mælk, men er meget tyk og cremet.

Jeg surfede lidt rundt og tog udgangspunkt i denne opskrift.

100 g sukker
1½ spsk vand
1 dåse fløde fra Nestlé (170 g)
2 spsk smør
ca 1/4 - ½ tsk Maldon Seasalt
Smelt sukker og vand på en pande uden at røre rundt i massen til at starte på. Når sukkeret efterhånden er smeltet og begynder at blive gyldent, kan det være nødvendigt at røre lidt rundt.
Når massen er gyldenbrun og dufter af karamel, tages panden af varmen. Pisk nu smør, fløde og salt i saucen. Pisk grundigt, så saucen samler sig og bliver til en homogen sauce.
Jeg smagte til undervejs i forhold til saltet. 

Saltet karamelsauce smager skønt sammen med sød vanilleis!! Og sådan er det bare!!!

Hvis saucen bliver lidt for fast til at hælde over isen, kan man putte lidt i en frysepose og lægge posen i lidt varm vand. Klip et lille hus i posen, når karamellen er tilpas flydende og sprøjt ud over isen.
 

 

fredag den 18. maj 2012

Kokosis på kondenseret mælk

Efter er par versioner af kokosyoghurtis - her og her, har jeg nu fået lavet en sødere variant på kokosmælk, kondenseret mælk, fløde og letmælk og med bid fra kokosspåner.

DEN ER GOD!!! Og cremet!!

2 spsk mælk
et nip salt
1 dåse kondenseret mælk
1 dåse kokosmælk
1½ dl letmælk
1 dl fløde
ca 1 dl knuste kokosspåner
Jeg varmer mælken sammen med salt i mikroovnen for at få saltet opløst (man kan også blot udelade salt).
Alle de flydende ingredienser blandes sammen og køres på ismaskinen.
Når massen er næsten færdig hældes de knuste kokosspåner i og fryser med ca 5 minutter.

onsdag den 16. maj 2012

Sprøde og bløde flûtes med sesam

Svampede flûtes/boller bagt med smør og syrlig smag fra kærnemælk, det er et af mine bløde punkter. Jeg kunne spise den slags brød dagligt, men gør det efterhånden sjældent. Der er jo ikke meget groft mel og kerner over den slags, men af og til MÅ man bare have den slags brød.

Opskriften har jeg fået af min mor og har lavet lidt om ... dét kan man jo på ingen måde lade være.

Portionen giver 8 flûtes

80 g smør
½ L kærnemælk
50 g gær
2 dl A38
3 æg
4½ tsk flagesalt
3 tsk honning
2 dl sesamfrø
250 g sigtet speltmel
ca 800-1000 g italiensk hvedemel, Tipo 00 (eller alm hvedemel)

Rist sesam på en tør pande til de begynder at "poppe" og afgive aromatisk duft.

Smelt smør, bland med et par dl kærnemælk og opløs gæret heri.
Tilsæt resten af kærnemælken, A38, æg, honning og sesam samt speltmel. Tilsæt derefter salt og mel til du har en dej, som kan æltes. Jeg brugte røremaskine og stoppede med melet lidt før, den kunne æltes med hænderne.

Sæt til hævning et par timer.

Del dejen og form i 8 små kugler, lad hæve 5-10 minutter på bordet. Form nu kuglerne til lange flûtes og lad dem efterhæve ½ times tid.

Varm ovnen til 250 grader og sæt en skål med vand i bunden af ovnen.
Sæt flûtes i ovnen og skru ned til 225 grader. Bag ca 18 minutter. Skru evt op på 250 g de sidste 3 minutter, hvis brødet ikke er helt så gyldent, som du kan lide det.

mandag den 14. maj 2012

Rabarberis


En sød og forsommerlig rabarberis med en svag lyserød farve og skønne vanillekorn. Selv min mand (som helst holder sig til vanilleis) roste isen, det må alligevel være lidt af et kvalitetsstempel.

Jeg kiggede hos Klidmoster og log mig inspirere af hendes rabarberis. Hvad skulle jeg dog have gjort, hvis hun ikke havde delt alle sine isidéer baseret på kondenseret mælk? .. Men det hun deler gerne og jeg er hende dybt taknemmelig!! 

Rabarberis
220 g rabarber
2 dl vand
½ stang vanille
Simrer til rabarberne er helt møre, pureres med en stavblender til mosen er helt fin.

4 dl rabarbermos
1 ds kondenseret mælk
marv fra ½ stang vanille
3 dl kaffefløde, 12%
2 spsk citronsaft
Alle ingredienser røres godt sammen. Smag til med citronsaft, hvis du synes, at isen er for sød.
Frys i ismaskine - eller i en form i fryseren, hvor der røres godt igennem ca hver ½ time, indtil cremen er som softice.

Note:
Sød og med en lille smule syre fra rabarber og citron. Konsistensen er cremet og præcis, som is skal være.

søndag den 13. maj 2012

Rabarberkage med kokos og marcipan


Det skyder op med sprøde rabarberstængler, så man kan nærmest ikke være bekendt, hvis man ikke laver en rabarberkage! ... Så fra tanke til handling er der ikke langt.

Jeg fandt denne opskrift og legede lidt med den ved at tilføje mandelmel og hyldeblomstsukker. Portionen blev fordoblet, da jeg så kunne levere en kage til min mor på Mors Dag.

(2 kager)
190 g rørsukker/hyldeblomstsukker
4 store æg
200 g smeltet smør
210 g hvedemel
40 g mandelmel
80 g kokosspåner
2 tsk bagepulver
1 stang vanille
200 g groft revet marcipan

500 g rabarber, skåret i mundrette stykker
ca 4 spsk rørsukker pr kage

Pisk sukker og æg til massen er skummende og hvid. Rør nu smeltet smør i dejen. Bland de tørre ingredienser sammen og vend i dejen. (jeg brugte økologiske, ristede kokosspåner, som fik en tur i minihakkeren).
Riv marcipanen og vend den i sammen med ca 1/3 af rabarberne.

Fordel dejen i to velsmurte tærteforme.  Fordel derefter resten af rabarberne og tryk dem lidt ned i dejen. Drys med rørsukker.

Bag ved 170 grader i ca. 35 minutter.

Server lun eller kold med rabarberis, vanilleis eller cremefraiche. Opskrift på rabarberis kommer snart på bloggen.

Note:
Virkelig lækker kage - mandel, kokos og marcipan er et godt match til syrlige rabarber. Den får lidt mazarinagtig konsistens og smag.
Hyldeblomsterne kan ikke smages - så brug blot almindeligt rørsukker.