søndag den 5. december 2010

Ingen jul uden Madam Mangors vanillekranse


Sidste år bagte jeg disse vanillekranse og jeg er overbevist om, at de vil blive fast indslag hvert år til jul. De smager absolut fantastisk. De bedste vanillekranse jeg nogensinde har smagt - de er rustikke, med bid og skøn vanillesmag.

Jeg bloggede om kransene sidste år her. Men for de, som ikke læste med sidste år og de som har glemt, så slår jeg lige et slag for Madam Mangors vanillekranse!! BAG DEM!!!

 

 


Og nu er kunsten bare, at man ikke tømmer fadet for alle kransene .. helt alene...


Opskriften

375 g blødt smør


500 g mel
1 æg
½-1 stang vanilie
250 g søde mandler
250 sukker
Hak mandlerne helt fint, som mandelmel – sammen med vaniliestangen.
Ælt det hele sammen og lad hvile 1 times tid et koldt sted.
Rul nu tynde stænger af dejen og form til store kranse med et stort hul. Eller mindre kranse ... det er op til en selv. I år lavede jeg dem noget mindre end sidste år.
De flader ikke meget ud, så de kan stå forholdsvis tæt på pladen.
Bages ved 180 grader i 12-14 minutter … dette afhænger meget af ovnen. Til de er let gyldne.
Køl og gem i tætte dåser.

22 kommentarer:

  1. Uhmmm, hvor ser de lækre ud, hanne! - og dejligt at se, at det er muligt at lave vaniljekranse uden en pølsemaskine! Gad vide, om man egentlig ville kunne lave dem i en dejpose med stjernetylle? Eller er dejen for fast til det?
    Kh. Eva

    SvarSlet
  2. Mums de ser gode ud !!!

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  3. Hej EVa
    Det er en af fordelene ved netop denne opskrift, at man ikke behøver at hive en større maskinstation frem for lave kagerne.
    Jeg tror, at dejen er for fast ... men måske kan man, hvis man lader være med at stille dejen på køl.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  4. Hej Marianne
    Jeg er egentligt ikke den store småkagespiser, men jeg må indrømme, at de her har jeg virkeligt svært ved at lade stå :)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  5. Åhr, de lyder godt nok gode!
    Dem tror jeg måske, at jeg vil overveje når der skal bages julekager her i ugen..
    Dejligt at dejen bar skal trilles!
    Når du siger mandler og vaniljestang skal blendes, så er det hele stangen ikke?
    Jeg har jo næsten li bestilt masser af vanilje fra Vanillamart.com, så jeg glæder mig til at få dem brugt:)

    SvarSlet
  6. @MissMuffin - ja, det er dejligt, at man kan nøjes med at rulle med hænderne. Det tager selvfølgelig lidt tid, men det er lønner sig.
    Ja, det er bare hele vanillestangen, som hakkes med mandlerne. Det er skønt at have lageret fyldt med vanille - jeg fråser helt vildt med dem :)

    SvarSlet
  7. De ser bare fantastiske ud kære Hanne. Sender du ikke et par stykker til Irland? ;) De ville nu nok ende som vanillekrummer og ikke vanillekranse, inden de nåede herover. Kh Nadia

    SvarSlet
  8. Kære Nadia
    Jo da, og vanillekrummer er nok ikke så ringe endda .. så kunne man spise det som morgenmad oven på lidt tykmælk ;)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  9. Vi elsker at bage til jul. Vi har nogle få favoritter og en af dem er vaniljekranse.

    Jeg vil helt sikkert prøve din opskrift i år - bare alene ud fra navnet.

    Madam Mangor's lyder for fedt!

    Vaniljekranse og Musselmalet - kan det blive bedre?

    SvarSlet
  10. Hvor sjovt. Jeg har lige fundet opskriften frem på disse vanillekrane - de bedste i hele verden. De er helt klart blevet en fast juletradtion hjemme hos os. Bliver dog nok nødt til at bage dem af flere omgange, for vi kommer til at spise dem....

    SvarSlet
  11. @Det lyseblå køkken, jeg synes også at kagerne skreg på et musselmalet fad :)
    Jeg håber, at du bliver lige så glad for kransene, som vi er!

    SvarSlet
  12. @Tine, ja - sådan gik det også her sidste år, at jeg måtte bage dem flere gange. De er virkelig helt suveræne.

    SvarSlet
  13. Hej, snart är julen här!
    Du har väl inte missat Bagerskans julkalender, fylld med nya tävlingar varje dag!
    www.bagerskan.se

    Kram Karin

    SvarSlet
  14. De ser lækre ud. Dem vil jeg prøve. Dejligt at de kan laves uden pølsemaskine. Tusind tak for opskriften.

    SvarSlet
  15. Hej Karin
    Jeg vil da straks kigge :)
    Glædelig jul til dig.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  16. @Trillemus - det var så lidt. Og jo, flere som får smagt de skønne kager, jo bedre :)

    SvarSlet
  17. Åh hvor ser de gode ud. Spiste dem i lørdags og skal have igen på torsdag. Tør dog ikke bage en portion i år, for mit efterår har været noget så usundt, og dem her kan man ikke lade være med at spise, til de er sluppet op! :)

    SvarSlet
  18. Hej Mette
    Åh, du har så ret, så ret. Jeg skulle ALDRIG have bagt en portion ... de spøger i min bevidsthed uafbrudt og den ene efter den anden ryger lige ind ;)

    SvarSlet
  19. Jeg faldt over opskriften tidligere på året, og jeg valgte at "teste" den op mod min sædvanlige opskrift på vanillekranse.

    Resultatet af testen er blevet, at jeg fremover kun bager dem efter Madam Mangors opskrift. Der er noget bedre "bid" i dem, der er meget mere mandel, og så virker de ikke så søde, som min anden opskrift, der kun indeholder halvt så meget mandel og til gengæld smager lidt mere af vanille end Mangors.

    Mvh Mia

    SvarSlet
  20. Hej Mia
    Velkommen her :)
    Hvor bliver jeg glad - jeg har det lige nøjagtigt også sådan. Alle andre vanillekranse blegner i skyggen af Madam Mangors. De er uovertrufne.
    Man kunne måske med fordel tage ½ eller 1 hel vanillestang mere til opskriften.
    Godt nytår.
    Hanne

    SvarSlet
  21. Stiller mig lige op i rækken af fans - Madam Mangor's vanillekranse er simpelthen verdens bedste. Sidste år prøvede jeg at bage disse og nogle almindelige, det endte med at vi gav de almindelige væk, for de blegnede fuldstændigt og var meget kedelige ved siden af de andre.
    Jeg må nok hellere bage en stor portion af de gode i år....
    God bagelyst :-)
    fra
    Irene

    SvarSlet
  22. @Irene - Ja, sådan har jeg det også! Smagte en af min mors almindelige vaniliekranse den anden dag ... ak og ve - dur bare slet ikke, når man har smagt disse :)
    Rigtig god jul og bagelyst til dig.
    Kh Hanne

    SvarSlet