Vi fejrede fødselsdag her i weekenden og selvfølgelig skulle fødselaren have lov at sætte menuen.
Ønsket lød på en skive franskbrød med røget ørred, karbonader med grøn ærter og en varm æblekage ... beskedne ønsker - og efter min mening lidt kedeligt mad at lave.
Så jeg måtte selv skabe lidt udfordringer for at få køkkenlysten styret. Og det blev til både udfordringer og problemer undervejs .....
Jeg har længe villet bage et brød en smedejernsgryde. Og har kigget på opskriften Verdens bedste brød på Kvalimad.dk.
Jeg fik bare ikke læst metoden helt grundigt. Jeg hævede dejen direkte i en smurte gryde, hvilket ikke er det korrekte at gøre. Det resulterede i, at jeg ikke kunne få brødet ud af gryden efter bagning... Men smagen, krummen og skorpen var virkelig lækker. Jeg vil helt klart bage brød på den måde igen, men så følge den rigtige metode. På Kvalimad.dk er der en lille video, som viser metoden. ... og jeg kan konkludere, at det kan være en fordel at bruge et par minutter på at se den!!
Jeg fulgte nogenlunde opskriften, blot skiftede jeg halvdelen af vandet ud med kærnemælk. Jeg kan godt lide, når brød får en let surdejssmag og tilføjede lidt olivenolie.
2½ dl vand
2½ dl kærnemælk
ca. 5 g gær
625 g italiensk Tipo 00 mel (eller alm hvedemel)
2½ tsk flagesalt
Opløs gær i kærnemælk og vand. Bland mel og salt og rør dette i væsken. Dejen er ret lind. Sættes nu i køleskabet natten over. Jeg tog dejen ud af køleskabet et par timer før, jeg ville arbejde med den.
Hæld dejen ud på bordet og form den hurtigt til et brød. (og her var det jeg fejlede ... ) Læg dejen til at hæve 2-3 timer i en form, som er godt smurt med olie og drysset med mel.
Varm ovnen til 250 grader. Sæt gryden med låg ind i ovnen en ½ times tid, før brødet skal bages.
Tag den varme gryde ud og lemp forsigtigt dejen over i gryden. Bag nu ½ time ved 250 grader med låget på.
Tag herefter låget af og bag yderligere 15 min ved 230 grader.
Nu har du det lækreste brød. Svampet indeni, sprødt uden på og en skøn letsyrlig smag.
Brødet er lidt revnet, fordi jeg fumlede i det... Men følg videoen her og så sker det ikke.
Da jeg så videoen for snart en del måneder siden, afprøvede jeg straks min mors støbejernsgryde, og ligesiden har vi bagt brød på den måde, for hvor bliver det bare godt! :-)
SvarSlet- Miss Crea www.misscrea.blogspot.cim
Tillykke i huset !!!
SvarSletOg mums hvor ser det dog lækkert ud !!!
Ejer ikke sådan en gryde, og kommer nok heller ikke lige til det...
Men vil da lige lure den der video alligevel.
Hyggehygge
Marianne
Haha hvor er det sjovt, at du skaber udfordringer for dig selv, når menuen er simpel :) Det ser rigtig lækkert ud det brød. Også selv om det var svært at få ud af gryden.
SvarSletKh Nadia
Til lykke til fødselaren - og til lykke med verdens bedste brød debuten! Den kommer du garanteret til at lave mange gange igen :-)
SvarSletOg lige @Tanker skal der til: Brødet kan sagtens laves i feks. et glasfad med låg, eller en almindelig stor gryde med låg (jeg har prøvet begge dele) - det vigtigste er at der er låg på, så fugten bliver inde ved brødet, og at fadet/gryden varmes op sammen med ovnen, så den er brandvarm når dejen kommer i. Så manglen på støbejern skal ikke afholde dig fra at prøve :-)
SvarSletJeg kan kun anbefale den måde at bage på, jeg har nu prøvet med forskellige meltyper og korn blandinger og resultatet er lige godt hver gang.
SvarSletJeg har selv oplevet at det klistre nede i bunden, så jeg vælger at lægge at stykke papir i bunden. Det løser problemet :)
vh
Lars B
Nu har jeg ikke lige en smedejernsgryde, men havde jeg det, ville jeg da kaste mig ud i dette, for det lyder sjovt!
SvarSlet@MissCrea - Det kribler helt i mine fingre for at prøve det igen på den rigtige måde! Fantastisk bagemetode.
SvarSletHej Marianne
SvarSletTak.
Som du kan se, Heidi skriver, så kan du sagtens bage den i en anden form for gryde eller et glasfad med låg.
Kh Hanne
Kære Nadia
SvarSletHaha ... ja, man skal jo ikke gå til i kedsomhed over karbonaderne ;)
Kh Hanne
Hej Heidi
SvarSletJa, det er jeg også helt sikker på. For smagen og konsistensen er jo helt suveræn.
Kh Hanne
Hej Lars
SvarSletTak for tippet. Det må jeg lige prøve næste gang - det bliver snart!!
Vh Hanne
@Piske - du kan bruge din stegeso, så skynd dig, du vil ikke fortryde!!
SvarSletJeg synes, det lyder rigtig spændende, Hanne - det må vi prøve her. Vi er begyndt at bage alt vores brød selv.
SvarSletGo' weekend til dig!
Kære Madam
SvarSletDu vil helt sikkert ikke fortryde. Det smager vildt godt.
Og tak i lige måde.
Kh Hanne
Kære Madam
SvarSletDu vil helt sikkert ikke fortryde. Det smager vildt godt.
Og tak i lige måde.
Kh Hanne
hvor stor skal gryden være?
SvarSlet@Grækeren - Jeg bruger en gryde, som kan rumme 4,7 L. Tror ikke, at det gør den store forskel, om den bliver blot en lille smule mindre.
SvarSlet