mandag den 11. juni 2012

Tarte Flambée / Flammkuchen


I dag har jeg opdaget en ny skøn ret - Tarte flambée, Flammkuchen, flammekueche - kært barn har mange navne. Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig tidligere har smagt denne skønne, sprøde bagte dejbund med creme fraiche, løg og bacon. Nemmere mad fås næsten ikke. Den kan trylles frem på ganske kort tid, ingen hæve tid, ganske få ingredienser (som alle er ting, jeg altid har på lager) og smagen er fortryllende. 

Tarte flambée er en ret fra Alsace, navnet varierer alt efter, hvilken region man befinder sig i. Et brød bagt i flammer - ikke flamberet, men bagt i meget varm ovn. Kig evt. her for flere informationer.

Man kan lege med ingredienser - f.eks. tilføje revet ost (gruyère eller lignende), forskellige krydderurter (f.eks. purløg, ramsløg), champignon,  m.v.

Som altid, når man har med få ingredienser at gøre, er det godt at bruge varer af god kvalitet. Jeg anbefaler en god bacon, som f.eks. en tørsaltet bacon. Den er måske nok en smule dyrere, men den er heller ikke pumpet med  vand. Dvs den bliver sprød og stegt i stedet for at "koge". En god creme fraiche - måske en lækker økologisk én, 18% er tilstrækkeligt, men vil ikke afvise, at tærten bliver endnu skønnere ved at bruge en på 38%.

Smagen minder mig om sommer - grillet brød, løg/cremefraice/bacon - en klassisk kombination og et drys af frisk rosmarin. Creme fraichen soufflere en smule, så det leder tanken hen på friskost.

Tænd ovnen på højeste frekvens. Lad gerne bagepladen varme med.

Dej
250 g mel
½ tsk flagesalt (måske lidt mere)
2 spsk olivenolie
ca 2 dl vand (jeg brugte 1,8 dl)
Ælt en dej af ovenstående. Lad den gerne hvile 10 minutter.
Rul ud på bagepapir, ganske tyndt.

ca 2 dl creme fraiche
ca 150 g bacon
1 stort rødløg
en kvist frisk rosmarin
Fordel creme fraiche på dejen og drys derefter med bacontern, rødløg i tynde skiver og finkthakket rosmarin.

Træk bagepapiret forsigtigt over på den varme plade. Bag midt i ovnen ca. 10-15 minutter til dejen er sprød og gylden.

Server straks evt. med en grøn salat, eller bare som den er.
Kan også bruges som appetizer til et koldt glas øl eller hvidvin.

Inspirationen fandt jeg bl.a. her.

25 kommentarer:

  1. Det er nemlig en ret sjov og spændende ret! Jeg kan huske, at jeg var noget skeptisk, første gang jeg læste om den, men den fungerer og smager dejligt :-)

    SvarSlet
  2. Det der ser sgu godt ud.... den kommer da lige på "skal prøve" listen :)

    SvarSlet
  3. Ja, det smager helt forrygende - vi laver det ofte, men spiser det også altid i "Kruse-Hof" i Rote Strasse i Flensburg.

    SvarSlet
  4. Åh....en af mine livretter. Jeg kunne spise det tit, men så bliver jeg for tyk. ;)
    Vh Charlotte G

    SvarSlet
  5. @Piske,
    Det fungerer nemlig helt vildt godt. Overraskende, for det er da lidt mystisk med at smøre creme fraiche på et stykke dej...

    SvarSlet
  6. @Litzy,
    Du vil ikke fortryde. Det er sgu godt! ;)

    SvarSlet
  7. @Marianne
    Helt forrygende. Vil helt klart gerne smage det en gang, når vi er i Tyskland.

    SvarSlet
  8. @Charlotte G
    Det kunne også godt ende som en yndlingsret her. Med dårlige pizza-bikse her i området, giver det her mulighed for lækkert fastfood af god kvalitet... Men du har ret, nok ikke for ofte ;)

    SvarSlet
  9. Dét har jeg faktisk aldrig prøvet at lave - men står i samme situation som dig hvad angår udbud af pizza-bikse her i området...så jeg vil med andre ord glæde mig til at afprøve fænomenet!

    SvarSlet
  10. Hvor ser det lækkert og simpelt ud:)

    SvarSlet
  11. @Nina,
    Du kan roligt glæde dig.
    Vi bør lave en bevægelse for bedre take out - også uden for de største byer!

    SvarSlet
  12. @Kat
    Lækkert og simpelt - er lige præcis, hvad det er! :)

    SvarSlet
  13. Og skal det gå rigtigt hurtigt bruger man færdige hvedetortillas som bund.

    SvarSlet
  14. Uhm! Vi har lige fået det i Alsace. Så det må vi igang med. Dejligt alternativ til Pizza.
    Vi købte færdig bunde med hjem, men opskriften er jo dejlig nem. Helt sikkert på vores hitliste fremover. Og ingredienserne, kan jo ændres helt efter ens fantasi
    Poul Harkjær

    SvarSlet
  15. Hej Poul
    Åh, det må smage ekstra godt, når man indtager sådan én i Alsace!!
    I må mindes ved at lave en herhjemme :)

    SvarSlet
  16. Prøv med en pizzasten - den skal stå i ovnen mindst en ½ time ved fuld varme. Tag risten med stenen ud. Læg den udrullede dej på og kom så creme fraiche, løg og bacon på. Så bliver bunden endnu mere sprød :-))

    SvarSlet
  17. @Anonym
    Tak for tippet med bagestenen, det må prøves! :)

    SvarSlet
  18. Hvis den skal sidde lige i skabet, så erstattes halvdelen af cremefraichen med enten kvark eller fromage Blanc.
    Løgene skal lige have 4 til 5 min på en pande uden at tage farve. Baconstrimlerne steges sprøde på panden. Herefter bages ved 280 til 300 grader i 5 til 8 minutter. Prøv også at smage cremen til med revet muskatnød. Denne opskrift er 100 % autentisk.velbekomme

    SvarSlet
  19. Tjek eventuelt hjemmesiden
    www.ElsässerWeine.com
    Her er der en lang række af spændende og autentiske opskrifter.

    SvarSlet
  20. @Anonym - tusind tak for fif, det vil jeg huske! :)

    SvarSlet
  21. Et godt råd er at tilføje revet emmentaler :) Så er det som deres Tarte Flambeé gratinee.. giver en super smag.
    Efter ca.25 gange i Ribeauvillé er det stadig min favorit :)

    SvarSlet
  22. @Anonym
    Dét skal prøves!! Har nærmest lyst til det lige med det samme ;)

    SvarSlet
  23. John Weiss Andersen6. juni 2015 kl. 23.44

    En af vore italienske restauranter i Odense sælger deres dejkugler klar til brug til 25 kr. for 2. Det er ikke lykkedes for os at lave dejen så god selv. Vi blander lige dele ricotta med 38% cremefraiche. Løgene skæres i kvarte og får lige en tur i mikrobølgeovnen, så de er klare. Jeg skærer tyndest mulige skiver af en god tørsaltet bacon, skærer sværen fra og deler skiverne op i stykker på omkring 3 cm. Russisk timian fra haven (ret skarp timiansmag) drysses på.
    I sæsonen kan de suppleres med stykker af grønne eller hvide asparges - det bliver den ikke ret meget ringere af.
    Vores bagesten består af et stykke skifer på 2 cm. tykkelse, som vejer 5 kg. forvarmes ved 280 grader i mindst ½ time. Den oplagrer meget mere varme end de sædvanlige tynde bagesten.
    Efter bagningen får den lige et drys sydesalt fra Læsø.
    Det er meget bevidst, at vi skærer løg og bacon i noget større stykker end i de fleste opskrifter.

    SvarSlet
  24. I den originale version fra toppen af Vogeserne bruges små "klatter" af Munster ost på Tarte Flambé
    Den lugter forfærdeligt at sure sokker når den pakkes op, men smager fuldstændig fantastisk på en Tarte Flambé, fra egen pizza ovn.
    Det er ikke alle oste butikker der har den, men det er da lykkedes at finde den, bla. i Torvehallerne i Kbh, i Køge og også på Ærø 😊
    Den kan også sagtens laves i en vegetariansk version, med forårsløg, fennikel eller squash....
    For at gøre den mere autentisk kan man jo drikke en iskold Riesling til.
    Vi bruger den også som... "Mens vi venter på maden" ret, sammen med nogle grønsagsstænger af forskellig art...og Crement D'Alsace
    Men pas på ... Det mætter.....

    SvarSlet