Tarte flambée er en ret fra Alsace, navnet varierer alt efter, hvilken region man befinder sig i. Et brød bagt i flammer - ikke flamberet, men bagt i meget varm ovn. Kig evt. her for flere informationer.
Man kan lege med ingredienser - f.eks. tilføje revet ost (gruyère eller lignende), forskellige krydderurter (f.eks. purløg, ramsløg), champignon, m.v.
Som altid, når man har med få ingredienser at gøre, er det godt at bruge varer af god kvalitet. Jeg anbefaler en god bacon, som f.eks. en tørsaltet bacon. Den er måske nok en smule dyrere, men den er heller ikke pumpet med vand. Dvs den bliver sprød og stegt i stedet for at "koge". En god creme fraiche - måske en lækker økologisk én, 18% er tilstrækkeligt, men vil ikke afvise, at tærten bliver endnu skønnere ved at bruge en på 38%.
Smagen minder mig om sommer - grillet brød, løg/cremefraice/bacon - en klassisk kombination og et drys af frisk rosmarin. Creme fraichen soufflere en smule, så det leder tanken hen på friskost.
Tænd ovnen på højeste frekvens. Lad gerne bagepladen varme med.
Dej
250 g mel
½ tsk flagesalt (måske lidt mere)
2 spsk olivenolie
ca 2 dl vand (jeg brugte 1,8 dl)
Ælt en dej af ovenstående. Lad den gerne hvile 10 minutter.
Rul ud på bagepapir, ganske tyndt.
ca 2 dl creme fraiche
ca 150 g bacon
1 stort rødløg
en kvist frisk rosmarin
Fordel creme fraiche på dejen og drys derefter med bacontern, rødløg i tynde skiver og finkthakket rosmarin.
Træk bagepapiret forsigtigt over på den varme plade. Bag midt i ovnen ca. 10-15 minutter til dejen er sprød og gylden.
Server straks evt. med en grøn salat, eller bare som den er.
Kan også bruges som appetizer til et koldt glas øl eller hvidvin.
Inspirationen fandt jeg bl.a. her.
Det er nemlig en ret sjov og spændende ret! Jeg kan huske, at jeg var noget skeptisk, første gang jeg læste om den, men den fungerer og smager dejligt :-)
SvarSletDet der ser sgu godt ud.... den kommer da lige på "skal prøve" listen :)
SvarSletJa, det smager helt forrygende - vi laver det ofte, men spiser det også altid i "Kruse-Hof" i Rote Strasse i Flensburg.
SvarSletÅh....en af mine livretter. Jeg kunne spise det tit, men så bliver jeg for tyk. ;)
SvarSletVh Charlotte G
@Piske,
SvarSletDet fungerer nemlig helt vildt godt. Overraskende, for det er da lidt mystisk med at smøre creme fraiche på et stykke dej...
@Litzy,
SvarSletDu vil ikke fortryde. Det er sgu godt! ;)
@Marianne
SvarSletHelt forrygende. Vil helt klart gerne smage det en gang, når vi er i Tyskland.
@Charlotte G
SvarSletDet kunne også godt ende som en yndlingsret her. Med dårlige pizza-bikse her i området, giver det her mulighed for lækkert fastfood af god kvalitet... Men du har ret, nok ikke for ofte ;)
Dét har jeg faktisk aldrig prøvet at lave - men står i samme situation som dig hvad angår udbud af pizza-bikse her i området...så jeg vil med andre ord glæde mig til at afprøve fænomenet!
SvarSletHvor ser det lækkert og simpelt ud:)
SvarSlet@Nina,
SvarSletDu kan roligt glæde dig.
Vi bør lave en bevægelse for bedre take out - også uden for de største byer!
@Kat
SvarSletLækkert og simpelt - er lige præcis, hvad det er! :)
Og skal det gå rigtigt hurtigt bruger man færdige hvedetortillas som bund.
SvarSlet@Anonym
SvarSletGod idé!!
Uhm! Vi har lige fået det i Alsace. Så det må vi igang med. Dejligt alternativ til Pizza.
SvarSletVi købte færdig bunde med hjem, men opskriften er jo dejlig nem. Helt sikkert på vores hitliste fremover. Og ingredienserne, kan jo ændres helt efter ens fantasi
Poul Harkjær
Hej Poul
SvarSletÅh, det må smage ekstra godt, når man indtager sådan én i Alsace!!
I må mindes ved at lave en herhjemme :)
Prøv med en pizzasten - den skal stå i ovnen mindst en ½ time ved fuld varme. Tag risten med stenen ud. Læg den udrullede dej på og kom så creme fraiche, løg og bacon på. Så bliver bunden endnu mere sprød :-))
SvarSlet@Anonym
SvarSletTak for tippet med bagestenen, det må prøves! :)
Hvis den skal sidde lige i skabet, så erstattes halvdelen af cremefraichen med enten kvark eller fromage Blanc.
SvarSletLøgene skal lige have 4 til 5 min på en pande uden at tage farve. Baconstrimlerne steges sprøde på panden. Herefter bages ved 280 til 300 grader i 5 til 8 minutter. Prøv også at smage cremen til med revet muskatnød. Denne opskrift er 100 % autentisk.velbekomme
Tjek eventuelt hjemmesiden
SvarSletwww.ElsässerWeine.com
Her er der en lang række af spændende og autentiske opskrifter.
@Anonym - tusind tak for fif, det vil jeg huske! :)
SvarSletEt godt råd er at tilføje revet emmentaler :) Så er det som deres Tarte Flambeé gratinee.. giver en super smag.
SvarSletEfter ca.25 gange i Ribeauvillé er det stadig min favorit :)
@Anonym
SvarSletDét skal prøves!! Har nærmest lyst til det lige med det samme ;)
En af vore italienske restauranter i Odense sælger deres dejkugler klar til brug til 25 kr. for 2. Det er ikke lykkedes for os at lave dejen så god selv. Vi blander lige dele ricotta med 38% cremefraiche. Løgene skæres i kvarte og får lige en tur i mikrobølgeovnen, så de er klare. Jeg skærer tyndest mulige skiver af en god tørsaltet bacon, skærer sværen fra og deler skiverne op i stykker på omkring 3 cm. Russisk timian fra haven (ret skarp timiansmag) drysses på.
SvarSletI sæsonen kan de suppleres med stykker af grønne eller hvide asparges - det bliver den ikke ret meget ringere af.
Vores bagesten består af et stykke skifer på 2 cm. tykkelse, som vejer 5 kg. forvarmes ved 280 grader i mindst ½ time. Den oplagrer meget mere varme end de sædvanlige tynde bagesten.
Efter bagningen får den lige et drys sydesalt fra Læsø.
Det er meget bevidst, at vi skærer løg og bacon i noget større stykker end i de fleste opskrifter.
I den originale version fra toppen af Vogeserne bruges små "klatter" af Munster ost på Tarte Flambé
SvarSletDen lugter forfærdeligt at sure sokker når den pakkes op, men smager fuldstændig fantastisk på en Tarte Flambé, fra egen pizza ovn.
Det er ikke alle oste butikker der har den, men det er da lykkedes at finde den, bla. i Torvehallerne i Kbh, i Køge og også på Ærø 😊
Den kan også sagtens laves i en vegetariansk version, med forårsløg, fennikel eller squash....
For at gøre den mere autentisk kan man jo drikke en iskold Riesling til.
Vi bruger den også som... "Mens vi venter på maden" ret, sammen med nogle grønsagsstænger af forskellig art...og Crement D'Alsace
Men pas på ... Det mætter.....