søndag den 17. juni 2012

Laks i fint selskab med sommergrøntsager og SAUCE BEURRE BLANC!!!

Det er blevet tid til igen at teste en klassiker ... der er utroligt mange klassiker, som jeg aldrig har fået prøvet. Sauce beurre blanc er en af dem. Den blev nævnt i Brdr. Prices Bearnaise Special og jeg noterede mig straks, at den måtte prøves af. Nem, nem sauce, yderst anvendelig og smagen er skøn til bl.a. fisk.
Egentligt var jeg lidt overrasket over syrligheden i saucen, da jeg smagte til. Netop syrligheden passede som fod i hose til den fede laks og de nye kartofler. Sommermad, når det er bedst.

Ca. 200 g laks per pr person. Ristet 4 minutter på skindsiden og efter følgende 1-2 minutter på den anden side. Lad derefter stå tildækket på en lun tallerken 5-10 minutter. Hellere et minut for lidt - end et minut for meget!

Nye kartofler - nænsomt kogt 10-12 minutter evt. med et enkelt blad løvstikke
Sommergrøntsager
½ squash
2 gulerødder
1/4 spidskål
et par stængler estragon
1 spsk smør
et par spsk hvidvin
1 tsk honning
salt, peber
Høvl grøntsagerne i spåner med en kartoffelskræller. Smelt smørret, det skal ikke brune. Svits nu hurtigt grøntsagerne heri, tilsæt hvidvin, honning, salt og peber.
Grøntsagerne skal kun have ganske få minutter, så de bevarer noget af sprødheden.

Sauce beurre blanc
1 dl hvidvin
2 spsk hvidvinseddike
2 skalotteløg
125 g koldt smør i små tern
Hak skalotteløg fint og kog op sammen med hvidvin og hvidvinseddike. Lad det koge ind til, der er ca ½ dl væde tilbage. Sigt løgene fra.
Kog hvidvinsblandingen op og pisk koldt smør i, tern efter tern, til alt er smeltet og saucen tyknet. Saucen skal så vidt muligt holdes lige under kogepunktet. Når sidste smørtern er pisket i, tages saucen af varmen og smages til med salt og peber.

Note: Det var bare ren sommernydelse fra første bid til sidste.
Jeg er ikke specielt vildt med tilberedte (overkogte) grøntsager - særligt kål er jeg ikke helt gode venner med. Denne tilberedning var dog en helt anden snak, sprødt og lækkert - og godt krydret, det er vejen frem!

6 kommentarer:

  1. Sjovt nok er der osse masser af klassikerne jeg mangler at prøve, selv om jeg rigtig godt kan li' den slags middage. Det ser dejligt ud ..

    SvarSlet
  2. Hold da op hvor ser det lækkert ud!! Jeg sidder jo her, med overhængende fare, for vandskade i tastaturet.. MUMS!!

    SvarSlet
  3. @Tante Sød
    Vi skal jo også helst have noget tilgode at udforske hele tiden :)

    SvarSlet
  4. @Lea,
    Håber, at tastaturet overlevede ;) Tak.

    SvarSlet
  5. @Christoffer,
    Tak - det er så absolut også en type mad, som jeg har lyst til at spise meget mere af! :)

    SvarSlet