fredag den 6. april 2012

Appelsin/vanille/chilimarineret kylling, sprøde kartofler og sommerlig salat


Jeg har længe tænkt på at bruge vanille i det salte køkken. Jeg er bare generelt lidt langsom til/forsigtig med at hoppe ud i de lidt specielle sammensætninger. I går skulle det dog være - og det blev rigtigt vellykket. Så vellykket, at selv min bedre halvdel var begejstret ... næsten "forloren-hare-begejstret". Jeg undlod dog at berette om, hvad der rent faktisk var i retten, men fik helt uopfordret meget positive udmeldinger.

Vanille, appelsin og chili fungerer rigtigt godt sammen - og sammen med kylling, et godt skud salt og sort peber, er det et rigtigt godt match. Salt og peber er vigtigt for, at man netop ikke er i tvivl om, at det ikke er dessert, man spser. Det er ikke sidste gang, jeg vil bruge vanillen i det salte køkken. Måske det næste gang skal være sammen med fisk.

Appelsin/vanille/chilimarineret kylling
4 kyllingebryster
½ dl appelsinsirup
3 spsk olivenolie
1 tsk æblecidereddike eller citronsaft
salt
friskkværnet peber
Rør sirup, olie, eddike, salt og peber sammen og mariner kyllingebrysterne heri - jeg lod dem ligge i marinaden 5-6 timer.

Brun dem i lidt smør og olivenolie - blot 1-2 min. pr side.
Derefter ind i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 10 minutter (hæld evt overskydende marinade over kødet) + 5-10 minutters hviletid herefter.
Stegetiden afhænger selvfølgelig af tykkelsen på kødet. Bare pas på med at give kødet for meget. Kylling, som har fået for længe, er virkeligt tørt og kedeligt.

Note: Vanillesmagen passede godt til kylling sammen med lidt syre fra appelsin/æblecidereddike og varmen fra chili. Spændende sammensætning - og dejlig smag.

Sprøde kartofler
kartofler
½ dl olivenolie
1 fed hvidløg
frisk timian og rosmarin
salt, peber
Kartofler koges 10-12 minutter i saltet vand. Køles af og skæres i små tern.
Krydderurter og hvidløg knuses i en morter sammen med olie, salt og peber.
Krydderolien blandes forsigtig sammen med kartoflerne.
Sættes i ovnen på varmluft 180 grader (passer med kyllingen). Ca 20-25 minuttjer. Gerne med lidt ekstra varme/evtt grill de sidste minutter, hvor kyllingen er taget ud og hviler.

Sommerlig salat
citronsaft, ca ½ citron
½ chili, finthakket
1 spsk appelsinsirup, (eller 1 tsk honning, rørsukker)
salt, peber
1-2 spsk olivenolie

avocado
edamamebønner
jordbær
icebergsalat

Dressing blandes sammen. Heri vendes avocadotern og edamamebønner.
Herefter skiver af jordbær og fintsnittet icebergsalat. Et godt drys peber og salt lige inden servering.

Note:
Et dejligt måltid, som varsler forår og sommer. Ligger let og giver en behagelig mæthed samtidig med, at smagsløgene udfordres med lidt nye vinde.

16 kommentarer:

  1. Uhmmm og endnu mere uhmmm.

    Du tryller gør du, Hanne. Det ser bare så lækkert ud.

    Vanilje er fantastisk i det salte køkken. Lige fra grisesteg til skaldyr.

    Og nu er jeg megasulten ;-))

    God langfredag

    Kh Maj

    SvarSlet
  2. Meget spændende kombination - jeg kan godt forestille mig, at den lækre sirup klæder retten :-)

    SvarSlet
  3. uhm ser skønt ud Hanne - jeg har et stort flot andebryst på lager, tænker at det kunne være skønt på den her måde osse

    SvarSlet
  4. Vanille-marineret kylling er bare noget af det bedste. Det er efterhånden ved at være noget tid siden, jeg fik det sidst. Måske man snart skulle igang med at lave siruppen igen :P

    SvarSlet
  5. Det ser skønt og meget sommerligt ud - og spændende med vanilje i det salte køkken. Har kun prøvet en enkelt gang til noget andelår, men det blev tørt og kedeligt. Kyllingebryst ligner en større succes :-)

    SvarSlet
  6. Kære Maj
    Tak :) Det var virkelig en succes. Glæder mig til at prøve mere i den retning.
    Du må ha' en dejlig 2. påskedag.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  7. @Piske, den sirup var vildt lækker - og passede super til kylling.

    SvarSlet
  8. @Tante Sød,
    Tak. Det vil passe super til andebryst. And a l'orange med vanille - det kan da kun blive godt.

    SvarSlet
  9. @Carina,
    Du må gøre det snart igen, det smager skønt og varsler forår. :)

    SvarSlet
  10. @Heidi,
    Det var helt klart succes - og nu vil vi ha' sommer!!! ;) Jeg kunne ellers forestille mig at lignende sirup/marinade ville passe godt til andekød. Måske andebryst i strimler lynstegt i en lignende marinade.

    SvarSlet
  11. solstaun@yahoo.dk8. maj 2012 kl. 11.43

    hej

    vildt interessant ret
    men hvor meget chili og hvor meget vanilie skal der i retten`??

    skriv det til mig på min mail

    på forhånd tak

    hilsen solveig :)

    SvarSlet
  12. Ja, jeg kunne heller ikke lige se vanilje og chilimængderne :). Er lige blevet fast læser, og er allerede meget inspireret, og glæder mig til at komme igang i eget køkken :)
    Kathrine

    SvarSlet
  13. Og undskyld - ser nu at det er en del af siruppen :)

    SvarSlet
  14. Hej Katrine
    Velkommen her :)
    Og tusind tak - der gør mig super glad.
    Godt, at du fandt ud af det med siruppen :)
    Mange hilsner
    Hanne

    SvarSlet
  15. Hej Hanne,
    Jeg må sige at du har ramt mit hjerte. Jeg fylder rundt og skal holde pigemiddag, og manglede det sidste til at få min middag til at gå op. Da jeg gerne vil vise hvem og hvad jeg står for, tror jeg kan lade sig gøre med din sirup. med al respekt for godt kød olign. Tror du at marinaden / siruppen ville kunne stå sammen med Oksemørbrad ???
    Smil fra Tanja

    SvarSlet
  16. Hej Tanja
    :) Tusind tak for din søde besked, det gør mig rigtigt glad!
    Ja, jeg tror sagtens, at man kan bruge marinaden til oksemørbrad. Håber, at det bliver godt og du må ha' en rigtig dejlig fødselsdag!
    Kh Hanne

    SvarSlet