tirsdag den 7. december 2010

Røget ørred

Jeg har en lille rygeovn, som jeg tidligere har brugt til at ryge fisk i. Men den har ikke virket helt optimal. Jeg fik derfor lyst til at prøve at ryge i Webergrillen.

Jeg kiggede lidt rundt på nettet og fandt tips og idéer hos Skagen Havfiskeklub og Herning Sportsfiskerforening.

Det er egentligt super enkelt at ryge fisk. Det skal jeg eksperimentere noget mere med - det smager himmelsk.

Jeg startede med at tørre ørreden godt af og dryssede så med salt både uden på og i bugen.
 
Fisken blev filmet og sat i køleskabet i 4-5 timer ... den kan sagtens ligge nogle flere timer.
Jeg skyllede fisken, tørrede den godt med køkkenrulle og gav den et nyt drys salt i bugen og en lille smule sukker, som giver en god smag.
Røgsmuld blev fordelt i 2 små foliebakker. Grillstarten var gjort klar - det er nok med ca 20-30 briketter (læste at 10 stk er nok ... men det turde jeg ikke binde an på). Men lav hellere lidt for mange end for få ... det er møgirriterende, hvis processen stopper midt i.
Grillristen gøres grundigt rent og smøres med lidt madolie. Jeg putter madolie på et stykke køkkenrulle, så er det nemt at fordele.

Her kommer så bummert nr 2 for denne weekend ... jeg ved ærligt talt ikke, hvad jeg tænkte på. Men jeg placerede bakkerne med røgsmuld OVENPÅ grillristen. Det er DUMT!! Dér bliver jo aldrig varmt nok til at udvikle røg.
 
På billede 2 er den rigtige placering - bakkerne skal selvfølgelig stå direkte på kullene.
Jeg lod fisken ryge ½ time af gangen, hvorefter jeg kiggede til den. Den vejede ca 800 g og jeg har ikke helt styr på, hvor længe den fik i alt, da den første tid jo gik med ingen røg ........
Jeg puttede ekstra kul under bakkerne 2 gange - bare et par briketter af gangen. Og smed også et par ekstra håndfulde røgsmuld på undervejs.
Men man kan sagtens kigge til fisken nogle gange og prøve at mærke, om kødet let falder fra benene. Faldet det let fra, så er fisken færdig.

Den færdige fisk og det lækre, saftige ørredkød.
 
Og serveret på det lækre brød med et drys purløg.

14 kommentarer:

  1. Nøøjjj hvor ser det godt ud !!!

    Mums for et stykke mad !!!

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  2. Åh Hanne, hvor er du fantastisk. Sikke et overskud. Den fisk ser fantastisk ud. Jeg har aldrig prøvet at ryge noget, og jeg har altid tænkt, at det sikkert er noget frygteligt besværligt noget, men nu har du givet mig blod på tanden.
    Kh Nadia

    SvarSlet
  3. Aah, hvor ser det godt ud! Har aldrig i mit liv tænkt på, at man ryge i sin webergrill - 1000 tak for inspirationen! Har en masse makrel til at ligge i min fryser, som min svigerfar har fanget i Frederikshavns havn - de vil garanteret elske en tur i grillen aka rygeovnen!
    Hvor køber du smuld?

    SvarSlet
  4. Uhh, hvor ser det godt ud - det skal helt sikkert prøves når det er blevet lidt varmere og jeg får mod til at snige mig ud til grillen igen - er for stor en kylling til at grille, når det er så koldt som nu:-)

    SvarSlet
  5. Den mad med det gode brød og den lækre fisk får virkelig mundvandet til at løbe.

    SvarSlet
  6. Hej Marianne
    Tak :) Det smagte også dejligt.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  7. Kære Nadia
    Tusind tak.
    Det var slet ikke besværligt ... altså kun fordi jeg var tumpet, blev det lidt bøvlet. Men ellers super nemt.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  8. Hej Louise
    Tusind tak - og det var så lidt.
    Åh, røget makrel smager SÅ godt.
    Jeg har købt smuldet i en tømmerhandel, hvor de også forhandler griller osv.
    Men tror også, at man kan spørge en slagter eller fiskehandler. De vil sikkert gerne sælge en pose billigt.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  9. Hej LaTascha
    Ja, det er lidt en overvindelse at bevæge sig ud til grillen i det her vejr. Men der er nu noget særligt ved den grillduft, når man står der i frost og sne :)
    Jeg måtte dog også lige bede min mand om at grave grillen frem ;)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  10. Hej Anne
    Tak - det smagte virkeligt dejligt. Så enkelt og bare SÅ godt.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  11. Mums... det må jeg vist prøve.. Har før prøvet at røge i grillen - og har også lidt hickery stående til det samme - har en idé om at få prøvet det en dag, nu har jeg fået lyst til at gøre det snart!

    SvarSlet
  12. Uuuuhhh, Hanne.
    Hvor ser de lækkert ud.
    Det skal prøves asap, når jeg er tilbage i Istanbul efter nytår - så der skal der ryges havbras på terrassen!
    Mange tak for skøn inspiration :-)

    SvarSlet
  13. Kære Eva
    Det lyder lækkert med havbras.
    God fornøjelse - det smager skønt med hjemmerøg :)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  14. @Tili - Gør det snart, det er nemt og smager himmelsk. :)

    SvarSlet