lørdag den 2. oktober 2010

Cremet kartoffelsuppe med cognac




Efterår er suppetid og en af mine yndlingssupper er kartoffelsuppe. På slotskroen i sommer fik vi en cremet kartoffelsuppe, som smagte helt vidunderligt. Jeg fandt dog ikke ud af, hvad der var i den. Jeg tror dog, at der var en eller anden form for spiritus i. Efter et kig i skabet bestemte jeg mig for at forsøge med cognac.

Resultatet blev rigtigt godt. Tilføjede også lidt Worchestershire sauce som smagsgiver ... nok ikke en ingrediens, som de har brugt på slotskroen ;o) 

Ingredienser:
rapsolie
2 persillerødder
1 pastinak
2 gulerødder
2 rødløg
2 porre
4 store bagekartofler
2 fed hvidløg

frisk timian, salvie, rosmarin

½ dl cognac
1-1½  L suppe (jo kraftigere, jo mere smag til suppen)

salt, peber
1 dl fløde
hvidvinseddike
Worchestershire sauce
cayennepeber
friskkværnet peber
havsalt

Grøntsagerne gøres i stand.
Det hele skæres i små tern ... dette mest for at forkorte kogetiden. Det hele skal blendes til sidst, man behøver ikke at skære det hele så fint.
Sauter grøntsagerne i olien ca. 10 minutter tilsæt først hvidløget de sidste par minutter for at undgå, at de bliver brændte og bitre.
Tilsæt herefter kartoflerne og bland godt med grøntsagerne.
Hæld cognac på og bland godt ... man kunne godt flambere her og det vil jeg prøve næste gang.
Hæld nu suppen på og tilsæt de friske krydderurter, salt og peber.
Det hele skal nu småkoge mindst 20 minutter til grøntsager og kartofler er godt møre.
Suppen blendes grundigt enten med stavblender eller en almindelig blender. Pas på - det er varmt! Jeg HAR prøvet at lave den klassiske bommert netop med kartofflesuppe, hvor jeg ikke fik holdt fast på låget på blenderen ..... Det gør ondt!!!
Jeg valgte derfir stavblenderen. Det tager nogle minutter, hvis man vil have en helt glat suppe. Tilsæt fløde og kog det hele op igen.
Smag nu til med hvidvinseddike, Worchestershire sauce, salt, cayennepeber og friskkværnet sort peber.

Der var suppe til flere dage ... den ene dag serverede jeg med nogle hjemmelavede brødcroutoner, som havde fået drys Prima Donna ost, paprika, salt og olivenolie (billede øverst) og lidt frisk fintsnittet basilikum.

Anden dagen blev med ristet bacon og igen et godt drys frisk basilikum. Basilikummen klæder suppen helt fantastisk.

Note
En suppe, som jeg skal have leget noget mere med. Cognacen og Worchestershire saucen giver noget spændende og smagfuldt til suppen. Kunne godt tænke mig at bruge en mere smagfuld basissuppe f.eks. kogt på okseben.
Basilikum er prikken over i'et - virkeligt godt!1

Input fra læserne
Er der nogen, som har en anden idé til spiritus i suppen - jeg tænker f.eks. at sherry, madeira eller noget i den stil kunne være godt?

17 kommentarer:

  1. Nu er jeg langt fra ekspert på området, men jeg ville tænke cognac. Ved ikke hvorfor, men det var det første jeg tænkte på :)

    SvarSlet
  2. Hov sludder og vrøvl :P Det var ikke cognac jeg mente.. hehe. Whiskey :) Det var whiskey jeg ville sige.

    SvarSlet
  3. Jeg har ikke forstand på sprut i suppe - får lavet sådan nogle supper alt for lidt, da gemalen desværre ikke er vild med dem, men jeg ville også tro at cognac eller sherry ville være godt.
    Udover det, så ser din suppe bare god ud! Jeg må have sneget det ind i menuen en dag...

    SvarSlet
  4. Ummmm er vild med kartoffel suppe, men det er resten af fam ikke....

    Man skal også passe lidt på med stavhalløjen..... skal jeg hilse og sige hihihihi

    Sidder og savler nu.......

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  5. Sikke en flot suppe, Hanne :-)
    Jeg kunne forestille mig at flambering ville give en ekstra dimension, men ellers er det jo bare at prøve sig frem!

    SvarSlet
  6. Lækker suppe, den ser rigtig godt ud og heldigvis får jeg ikke problemer hvis jeg serverer suppe. Jeg har aldrig tænkt over at proppe sprut i suppe, men altså, når man gør i sauce hvorfor så ikke i suppe.

    Specielt sådan en kraftig kartoffel/urte supper.

    god ide

    SvarSlet
  7. Ohlala - det lyder rigtig spændende! Nu er gemalen ikke til suppe, men det lykkedes mig at liste en suppe i ham i dag, og mon ikke også denne er så tiltalende, at han kan lokkes? ;-)

    SvarSlet
  8. Kære Hanne.
    MUMSFILIBABA! Den der suppe ser bare smumfet, cremet, lækker lækker lækker ud - og så er jeg vild med cognac-afrundingen :-) Den skal HELT SIKKERT prøves!
    Knus og god søndag til dig og din familie...
    Eva

    SvarSlet
  9. Hej Litzy
    Whiskey og kartofler ... og fløde - det lyder faktisk som en god kombi :) Tak for idéen.

    SvarSlet
  10. Hej Heidi
    Ja, sherry var også et godt bud.
    Tak - den var virkelig god. Og lidt en herresuppe, så måske du vil have held med at få noget indenbords hos gemalen ;)

    SvarSlet
  11. Hej Marianne
    Haha .... ja, man skal heller ikke stå og svinge for meget rundt med stavblenderen ;D

    SvarSlet
  12. Hej Signe
    Tak :)
    Ja, flambering skal jeg helt sikkert have prøvet af!!

    SvarSlet
  13. Hej Brødet
    Du skulle prøve det. Jeg elsker også skaldyrssuppe, hvor man har flamberet skallerne i cognac.

    SvarSlet
  14. @Piske ... haha, måske du skulle prøve. Fløde, cognac og kartofler ... hvad er der han ikke skulle kunne lide ;)

    SvarSlet
  15. Kære Eva
    Tusind tak for din søde kommentar.
    Du må prøve den engang, når du kommer tilbage til DK.
    Håber også, at du nød weekenden. Her gik den bare alt, alt for hurtig ;)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  16. @Kagemor - ja, det sagde jeg også :)

    SvarSlet