I sidste weekend fik min mor og jeg omdannet årets høst af vilde æbler til det pureste guld - æblesirup.
Sidste år rev vi æblerne på et rivejern og vred efterfølgende saften ud ved hjælp af et klæde. I år havde vi lånt en saftpresser til at gøre lidt af det hårde arbejde. Stadigvæk er det lidt et tålmodighedsarbejde - men så absolut hele slidet værd. Nu lavede vi også en temmelig stor portion, hvilket forlænger tiden markant.
Æblesirup på ufiltreret æblemost
3 L ufiltreret æblemost
(revne æbler vrides i et klæde)
2250 g rørsukker (afhænger meget æblernes syrlighed)
3-5 vanillestænger
Vi havde 2 store "brændekurve" fyldt med vilde æbler og fik ca. 3 L ufiltreret æblemost ud af dette. Tror måske at saftpresseren ikke var helt i top eller vi ikke betjente den helt korrekt, for pulpen (restaffaldet efter presning) var temmelig våd. Måske vi undervejs skulle have gjort de inderste dele i pressen rene op til flere gange.
3 L ufiltreret æblemost
(revne æbler vrides i et klæde)
2250 g rørsukker (afhænger meget æblernes syrlighed)
3-5 vanillestænger
Vi havde 2 store "brændekurve" fyldt med vilde æbler og fik ca. 3 L ufiltreret æblemost ud af dette. Tror måske at saftpresseren ikke var helt i top eller vi ikke betjente den helt korrekt, for pulpen (restaffaldet efter presning) var temmelig våd. Måske vi undervejs skulle have gjort de inderste dele i pressen rene op til flere gange.
Vi fjernede kernehuse og skar æblerne i kvarte, inden vi kørte dem igennem saftpressen.
Vidunderet som hjalp os lidt på vej...
Vi valgte at lade mosten løbe igennem et klæde inden opkog for at fjerne nogle af urenhederne...Mosten koges op og urenhederne bruser nærmest op. Så der skal skummes grundigt for at opnå en smuk og klar sirup....
Mosten skal koges ned ... Opskriften, som vi har taget udgangspunkt i, siger 1 L koges ned til ca 7,5 dl. Vi kogte det dog lidt mere ned, hvilket giver en lidt mere intens æblesmag.
Her har mosten kogt længe og er skummet en del, men stadig er der en smule skum, som må fjernes...Sukker og vanille tilsættes og nu skal siruppen koges ind til den har rette konsistens.
Tag en lille skefuld op på en tallerken med jævne mellemrum, så kan man lettere vurdere konsistensen, når siruppen er afkølet...
Rengjorte og skoldede flasker ...
Siruppen er hældt på flasker - der blev i alt 8 flasker...
Siruppen fik i år den smukkeste rødlige farve og en intens smag.
Dog er den lige til den syrlige side, så vi giver den et opkog en af de nærmeste dage med noget ekstra sukker og vanille for at opnå et helt perfekt resultat ... det er jo trods alt et helt år, vi har glæde af de gyldne dråber.
Så er det ellers bare at bruge løs til skyr, A38, is, pandekager .... og i det salte køkken. Min mor havde hældt et ordentligt bløp inden i en and en dag i stedet for æbler - hvilket gav et super resultat. Så mulighederne er mange:o)
Mums, det ser lækkert ud.
SvarSletHvor har du fået fat i de flotte etiketter?
Uhhh, hvor ser det godt ud. Sidst jeg lavede rosen sirup fik jeg kogt det for meget ind = meget meget stiv karamel på glas der aldrig nogensinde ville være kommet ud, så de blev kasseret. Måske jeg skulle prøve igen:-)
SvarSletEt smukt syn! Sikken en tålmodighed der skal til...men det betaler sig jo i sidste ende :O)
SvarSletHold da op, Hanne - hvor vildt! Tænk at lave sin egen sirup, det tager jeg virkelig hatten af for :) Lyder så lækkert netop til surmælksprodukter og pandekager og is!
SvarSletKh. Eva
Så er det man godt kan fortryde lidt at man har solgt sin saftpresser til køkkenmaskinen!
SvarSletFantastisk farve det får - og sikke nogle fine etiketter. Er det nogen du selv har fabrikeret fra bunden af, eller findes der noget på nettet man kan bruge som skabelon?
Hvor ser det godt ud... Men sikken et arb for 8 flasker.....
SvarSletHåber at I hyggede imens.
Hyggehygge
Marianne
Det lyder rigtig lækkert, men et stort stykke arbejde.
SvarSlet@Signe - jeg er nærmest blevet afhængig. Etiketterne har min mor lavet ... ved faktisk ikke lige, hvordan hun har gjort. Måske er det fra Dansukker eller noget lignende :)
SvarSlet@LaTascha
SvarSletTak :) Det var da træls med den rosensirup. Du må absolut prøve igen ... det smager SÅ godt.
@LaChris,
SvarSletJa, min tålmodighed var sat lidt på prøve ... må nok også hellere indrømme, at ved den sidste indkogning forduftede jeg ;)
Kære Eva
SvarSletJeg er bare så glad for mine sirupper. Har også lavet sirup af kirsebær, blomme og blåbær - og det er bare virkeligt lækkert.
Hej Heidi
SvarSletDu kan slå dig på en sirupproduktion af f.eks. nogle bær, så behøver du ikke saftpresseren. Jeg kunne godt tænke mig at lave hindbærsirup - det må være også være rigtigt lækkert :)
Jeg tror måske, at det er fra en skabelon et sted på nettet - det var min mor, som lavede dem :)
Hej Marianne
SvarSletDe 8 flasker holder rigtigt længe ... det er jo kun en lille smule man bruger af gangen. Så jeg tror, at vi har sirup til næste sommer.
Og jo, vi hyggede os - selv om vi også bandede lidt ;D
Kh Hanne
Hej Lene
SvarSletDet er super lækkert og hvert et minuts arbejde værd :)
uha det ser lækkert ud. Jeg bliver lige fast læser, så jeg kan få ny inspiration ;)
SvarSlet-Marie
følg med i min blog hvis du har lyst ;)
http://www.mariebraends.blogspot.com/
Hej Marie
SvarSletVelkommen her på bloggen :) Jeg håber, at du finder noget, som kan inspirere dig.
Jeg vil lige kigge forbi hos dig også.
Hilsner Hanne
Åh Hanne, hvor ser det dejligt ud. Det lyder som et lidt større projekt, men jeg får alligevel lyst til at prøve det, efter at have set dit indlæg. Kh Nadia
SvarSletKære Nadia
SvarSletDet tog nogle timer, men det var jo også en kæmpe portion. Hvis du nøjes med 1 L most til at starte med, så tager det ikke nær så lang tid.
Du vil elske det!!!
Kh Hanne
Uhm - æblesirup er en genial opfindelse, og sikke et lager, du har fået samlet dig. Fint forråd at have :-)
SvarSlet@Piske - jeg er blevet total afhængig. Skal have et skud æblesirup hver morgen på mit skyr!!
SvarSletOg må dele med min mor ... meeeen 4 flasker strækker jo også til en tid ;)
Det ser så godt ud, mit mundvand løber, og det eneste jeg tænker på... hvor finder jeg lige nogle vilde æbler. Tak for inspirationen
SvarSletHej Sushistegen
SvarSletSelv tak :)
Jeg er så heldig at bo ved siden af et gammel banelegeme og her må folk for længe tilbage have smidt masser af æbleskrog ud af togvinduet :)
Jeg håber, at du finder nogle. Ellers kan man selvfølgelig købe nogle lidt syrlige æbler.
Min mor har lige kogt siruppen op igen med lidt ekstra sukker ... nu blev det til hele 11 flasker :) Uhmmmm
:-) Så fik jeg lusket mig et en hel pose blandet nedfaldsæbler hos en sød kollega, så nu skal der koges sirup
SvarSletSushistegen ... super fedt! Håber, at du bliver lige så vild med det, som jeg er :)
SvarSletDenne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletHej
SvarSletDet lyder rigtig spændende med æblesirup.
det vil jeg prøve at lave med mine juniorspejdere.
Mvh. Claus Hjelm
www.claus-hjelm.dk
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletDenne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletHej Claus
SvarSletJa, det ville da være super sjovt sammen med spejderne ... og de vil nok sætte pris på at spise siruppen til nogle bålstegte pandekager;)
Hilsner Hanne
Det lyder skønt med æblesirup. Med alle de æbler jeg har i haven,d er skal det helt klart prøves. Jeg tænker også at kombinere det med en smule mynte, eller måske rosmarin. Ihvertfald den første kan helt sikkert blive god - rosmarin er jeg usikker på, men i snaps er blandingen super fin.
SvarSletTak for opskrift og billeder :)
@Christian,
SvarSletTusind tak :)
Tænk at have masser af æbler i haven, det kunne jeg godt ønske mig.
Det lyder som nogle super gode variationer - æble/rosmarin skal jeg helt sikkert prøve kræfter med på et tidspunkt.
Lyder som en lækker opskrift jeg må prøve :-) Tilsætter du atamon eller noget i siruppen for at den kan holde sig?
SvarSlet@anonym
SvarSletDet er super, super lækkert.
Nej, jeg steriliserer flaskerne og skyller med vodka - det er alt. Og de kan holde sig rigtigt længe.