søndag den 18. oktober 2009

Oksekødstærte



I fredags stod menuen på tærte – yndlingstærten her i huset. Jeg har det lidt med denne tærte, som med lasagne. Det er en opskrift, som jeg kan i søvne og som jeg har lavet utallige gange i løbet af de sidste mange år. Tror, at jeg lavede den første gang, da jeg blev udlært i 1996.

Dejligt at have disse retter, som man vender tilbage til igen og igen.

I fredags eksperimenterede jeg dog med tærtebunden. Jeg har tidligere bagt en sød tærte efter Jamie Olivers opskrift, så jeg gik på jagt efter at finde en ditto madtærte.

Fandt en i hans kogebog ”hjemme hos jamie”, hvor dejen er krydret med rosmarin og timian. Det gode er, at metoden gør, at tærtebunde bliver virkelig dejlig og sprød. Jeg brugte samme metoden, som på denne søde dej.

Jeg vil lave denne dej igen en anden dag, tror dog, at jeg vil udelade cheddarosten – i hvert fald sammen med dette fyld. Det var lidt gennemtrængende. Men sammen med f.eks. en porretærte, tror jeg, at det vil være perfekt.

Mørdej til madtærter
(til 2 tærter)
500 g hvedemel
200 g koldt smør i tern
50 g friskrevet cheddar
½ tsk havsalt
1 tsk grofthakket rosmarin
1 tsk timianblade
2 store letpiskede æg
1 skvæt mælk

Jeg lavede dejen i foodprocessoren, men den kan selvfølgelig også lavet i hånden.
Hæld mel, smør, ost og krydderier i skålen og kør ca ½ minut til indholdet ligner brødkrummer.
Tilsæt æg og mælk og kør til dejen klumper lidt sammen. Hæld ud på bordet og saml dejen hurtigt. Vigtigt, at man ikke ælter vildt og voldsomt.
Det er netop ujævnheden i dejen, som giver en sprød og lækker tærtebund.

Lad hvile i køleskabet ca. 1 time. Rul ud eller gør, som her. Sæt tærtedejen i fryser eller køleskab ca. ½ time, dette forhindrer, at dejen glider ned, når den forbages.
Forbag ved 190 grader i ca. 10 minutter.

Fyld:
500 g oksefars
2 store løg
1 fed hvidløg
timianblade
cayennepeber
salt
ca. 100 – 150 g blød Feta
Svits kød, løg, hvidløg og smag til med krydderierne. Det må gerne være lidt stærkt. Læg det på den forbagte tærtebund.
Feta i tern fordeles over kødet.

Æggeblanding
1 dåse flåede tomater – gerne de søde cherrytomater
2 æg
2 dl fløde
salt

Tomaterne passeres igennem en sigte, piskes sammen og hældes over tærten.

Bages ved 200 grader i ca. 35 minutter.

Server med f.eks. grov tzatziki eller en god let salat.

10 kommentarer:

  1. hold op den ser god ud! den må klart prøves :) tror faktisk aldrig jeg har fået en tærte med oksekød før

    SvarSlet
  2. Hej Line
    Ja, det må du da. Rigtig dejlig hyggemad. Og nemt at lave, man kan jo også vælge at købe en tærtedej eller butterdej, hvis det skal gå lidt hurtigere.

    SvarSlet
  3. fyldet er vel ogsåtil 2 tærter? :) hvilken str. form brugte du?

    SvarSlet
  4. Fyldet kunne næsten være i den tærteform, som jeg brugte - den er nok ca. 25 cm i diameter. Det var ca 2 dl fyld til overs, som jeg smed i fryseren. Det var også en tærte med meget fyld - så man kunne såmænd godt dele den til 2.

    SvarSlet
  5. Uha, den lyder vel nok god! Den må jeg lige skrive mig bag øret (eller et mere konstruktivt sted...), for den lyder ret vanedannende!

    SvarSlet
  6. Piskeris, det er den! Så pas på ... men på den anden side meget praktisk at have det sådan med flere retter, ellers ville det godt nok blive dyrt, hvis man kun har sushi i hovedet;)

    SvarSlet
  7. Jeg er jo en af de heldige, der har været "udsat" for Hannes tærte flere gange. Den er super lækker!!!
    En absolut favorit inden for mad-tærter.

    SvarSlet
  8. Hej Tine

    Hyggeligt, at du lige kom forbi:)
    Ja, du har jo af og til været udsat for lidt af hvert;)

    Enig - dejlig tærte, og den er mandevenlig med alt det kød.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  9. Hvor mange pers er den til, bare sådan ca.?

    SvarSlet
  10. @Anonym, ca 4 personer, hvis der serveres salat til.

    SvarSlet