onsdag den 4. april 2012

Appelsinmarmelade - med vanille og lakrids


Af og til skal der nyt marmelade til ostemaden. Appelsinmarmelade er en af de ting, som mine smagsløg er blevet mere glad for med tiden. Og i dag MÅTTE jeg bare have en mad med appelsinmarmelade. Det var den bitre smag, som jeg tidligere ikke brød mig om. I denne version har jeg fjernet alle hinder, skallen og alt den hvide skal, hvilket giver en meget mild marmelade. Den har stadig en let bitterhed, som hører sig til en appelsinmarmelade. Jeg lod mig inspirere af Anne Hjernøes opskrift efter at have smagt en lignende hos mine forældre.

Lysten til at eksperimentere dukkede op, da jeg fandt et bundt lakridsrødder i skabet. Derfor blev det både til en ret klassisk version med vanille og en version med vanille/lakridsrod.
Alle ingredienser blev blandet sammen til basismarmeladen og jeg tog ca. 1 1/2 dl af denne over i en anden gryde. Tilsatte ½ stang lakridsrod, som jeg knuste let og lod koge med.
ca 3-4 dl marmelade
7 appelsiner/ca 600 g appelsin, når hinder og skal er fjernet
ca ½-1 dl saft fra appelsinerne
saft fra ½ citron
1 stang vanille
ca 200 g sukker (justeres efter smag)

evt ½ lakridsrod

vodka til at skylle glassene i (eller atamon)

Fremgangsmåde:
Appelsinerne skæres fri for skal og hinder.
 

Sukker, vanillekorn og den tomme vanillestang blandes sammen med appelsinerne. Tag evt et par skefulde over i en anden gryde og kog ca 5-10 minutter sammen med den halve knuste lakridsrod (kog evt længere tid for kraftigere lakridssmag).
Kog nu marmeladen til den begynder at tykne.


Hæld på skoldede og vodkaskyllede glas. Låg på, køl af og derefter i køleskabet.

Note: Jeg er hooked. Plejer at være til jordbærmarmelade, men denne kan godt gå hen og blive en favorit.

Begge versioner er lækre - fin kombination med sød vanille og appelsin. Det er den som er mest mørk på billedet. Jeg var uopmærksom et øjeblik og pludselig var al væden kogt væk. Jeg nåede at hive den af blusset, inden den brændte på, men marmeladen fik en mere dyb og mørk farve.
Lakidsrodssmagen træder fint frem, men alligevel på en diskret og ikke overvældende måde.

12 kommentarer:

  1. Ej, hvor ser det godt ud! Appelsin og lakrids? Det har jeg ikke tænkt på før, men må da helt sikkert prøves! :-D

    SvarSlet
  2. Hvor ser de flotte ud. Jeg elsker appelsin marmelader. Jeg vil helt sikkert prøve begge varianter.

    SvarSlet
  3. Skal helt sikkert prøve at lave dine varianter. Jeg plejer at lave appelsinmarmelade med gulerod, men det bliver jo lidt trivielt i længden:)

    SvarSlet
  4. @Hottie,
    Smager virkeligt dejligt med sådan en appelsinmarmelade. Undrer mig over, hvorfor jeg ikke har prøvet at lave det før :)
    Lakrids og appelsin - jeg var heller ikke sikker. Men de duftede godt sammen, så var det jo bare at prøve.

    SvarSlet
  5. @Vibeke,
    Ja, det er fine gule farver med vanilleprikker. God fornøjelse :)

    SvarSlet
  6. @Tante Grøn,
    Gulerod - det havde jeg slet ikke tænkt på. Det må prøves næste gang, for det er ikke sidste gang, jeg laver appelsinmarmelade! :)

    SvarSlet
  7. Tror faktisk ikke engang jeg har fået blogget opskriften. Det var da lige en mulighed at jeg skulle få gjort det:)
    Jeg har taget udgangspunkt i Anne Hjernøes opskrift fra hendes Syltebog, hvis du skulle have lyst til at forsøge dig:)

    Bogen er denne, hvis du ikke har den allerede: http://www.saxo.com/dk/annes-syltebog_anne-hjernoee_hardback_9788756791977?adgroupid=270162911&gclid=cjuy3q2nnk8cffatmaodfb8jzw

    SvarSlet
  8. @Tante Grøn,
    tak for linket. Den må på ønskesedlen. Hun laver nogle spændende ting, så den må jeg da eje! :)

    SvarSlet
  9. It looks really nice. I am going to try to make this myself.
    Thank you for sharing.
    Hope to find out much more of the Danish culture next summer, when we spend our holidays in your great country ;-)

    SvarSlet
  10. Hi Gert,
    Thanks - and you are very welcome :)
    Hope you'll enjoy lots of nice food in Denmark.
    /Hanne

    SvarSlet
  11. Hej Hanne...
    Så har jeg fået blogget om gulerodsmarmeladen med appelsin som vi skrev om.
    Hvis du har lyst kan du se den her:
    http://tantegroen.blogspot.dk/2012/12/gulerodsmarmelade-med-appelsin.html

    SvarSlet
  12. Hej Tante Grøn
    Tusind tak for linket - det vil jeg straks kigge på.
    Glædelig jul til dig.

    SvarSlet