Det var min mening, at jeg i søndags, at jeg ville lave falafler. Da det så går op for mig, at ægte falafler laves på udblødte, ikke kogte kikærter. Så det måtte vente nogle dage ...
Lysten var dog til noget krydret, indisk/tamilskinspireret mad med spidskommen, koriander, sennepsfrø osv.Efter research på Tamilskmad.dk, diverse sider med indisk mad, Klidmosters indiskinspirerede opskrifter forsøgte jeg mig med at skrive en opskrift ned og derefter gå igang med at lave retten. Det er lidt den omvendte verden for mig, da jeg oftest skriver opskriften ned, imens jeg laver maden.
Oksekødscurry
1 tsk hele spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk sorte peberkorn
frøene fra 2 kardemommekapsler
1 tsk brune sennepsfrø
Det hele ristes på en hed pande til sennespfrøene popper. Hæld over i en morter og lad køle lidt af og knus.
Bland derefter ovenstående krydderier med:
1 tsk paprika
2 tsk gurkemeje
½ tsk st. chili eller chiliflager
2-3 tsk god karry
Stil krydderiblandingen til side.
1-2 spsk avocadoolie
1 finthakket stort løg
4 fed knust hvidløg
1 spsk finthakket ingefær
1 finthakket rød chili med eller uden kerner
evt. karryblade
500 g oksekød
salt, peber
2 dåser hakkede tomater
ca. 300 g kikærter, kogte
ca. 2-3 dl kokosmælk
Start med at svitse det hakkede løg i olien nogle minutter. Tilsæt så hvidløg, chili, ingefær og krydderiblandingen, som svitses med endnu et par minutter - pas på, at det ikke brænder på. Tilsæt evt lidt mere olie. Begynd at tilsætte kødet lidt efter lidt. Det skal stege - ikke koge.
Derefter tilsættes de 2 dåser hakkede tomater og evt en sjat vand. Lad små koge 1 times tid. Tilsæt kikærterne de sidste 20 minutters tid.
Smag til med et ordentligt skud salt og sort peber og tilsæt også kokosmælk og kog igennem.
Peberfrugtraita
½ tsk brune sennepsfrø
½ tsk spidskommen
2 dl græsk yoghurt
½ agurk
1 snackpeber
1 tsk fintrevet ingefær
frisk koriander
salt, peber
Start med at riste sennepsfrø og spidskommen til frøene popper. Hæld i en morter og knus frøene, når det er kølet en smule.
Bland yoghurt med finthakket agurk, peberfrugt, revet ingefær, hakket koriander, krydderiblandingen, salt og peber. Smag til.
Server med kogte ris og en lille salat f.eks. bare af blandede tomater og et drys frisk koriander.
Note: Det var virkeligt, virkeligt lækkert. Eksotisk, smagfuldt og knald på krydderierne.
Jeg vil dog en anden gang godt turde bruge lidt flere af krydderierne - bl.a. kardemomme. Jeg var lidt tilbageholdende, da ikke har leget så meget med de hele krydderier. Det har jeg nu mod på ... og tror, at der kommer mere fra Asien inden så længe.
Det er godt nok længe siden, vi har fået indisk - det skal vist snart være igen :-)
SvarSletVar inde på madsiden "alletiders kogebog" på nettet for nylig for at finde noget om humus. Der stod noget om falaffel og jeg undrede mig også over at de "kun" skulle være udblødte. For ,hvad så ,hvis man ikke får stegt dem længe nok? Kan man så blive syg af den gift man ellers sætter dem i blød og koger dem fri for ?
SvarSletLæser med her tit for du har så mange gode idéer :-)
@Signe - jeg må også snart eje en indisk kogebog. Har du ikke nævnt en god én på et tidspunkt?
SvarSletHej Kirsten
SvarSletHvor er det rart at høre :)
Det var også derfor jeg troede, at de skulle koges først.
Men Marian, som har bloggen Elsk med mad, har denne opskrift: http://elskmedmad.blogspot.com/2010/10/gte-falafel-som-i-mellemsten.html
Og det er jo den ægte slags.
Og Max på Kvalimad.dk siger: Det er opvarmningen der fjerner lektinen. Opvarmning i frituregryde er helt lige så effektivt.
Jeg har tænkt mig at hoppe ud i det :)
Kære Hanne
SvarSletÅh, det er bare mad lige som hjemme i Indien - det ser pragtfuldt ud :-)
Knus
Malou
@Kirsten - Hvis du bare udbløder kikærterne mindst 18 timer, så er der kun en mikroskopisk risiko for at de skulle kunne give maveonde. Du kan evt først stege dine falafler i olie og så bage dem færdige i ovnen bagefter.
Kære Malou
SvarSletDet VAR virkeligt også pragtfuldt. Jeg har ellers været lidt skeptisk .. men jeg er overbevist! :)
Knus Hanne
Jo da, jeg henviser til den her http://signesmad.dk/lam-som-i-madras/hovedret/ Desværre kan den ikke længere fås på dansk, men hun har også skrevet andre bøger.
SvarSletTak, Signe - jeg kigger på det. Måske man kan være heldig at finde den brugt :)
SvarSletJeg tror, jeg har lavet falafler både på kogte og ukogte kikærter (den første opskrift fik jeg tilmed fra en palæstinenser :-)), og begge opskrifter fungerede fint. Men det er nu praktisk, hvis de ikke både skal opblødes OG koges :-)
SvarSletPs. jeg vil godt have sådan en portion til frokost i morgen - tager du imod bestillinger? :-D
Kære Hanne - jeg ved sørme da ikke hvordan det kan være, jeg ikke har fået tastet mig ind som fast læser før nu - det var på tide! Jeg har lige surfet lidt rundt herinde, og det ser skønt ud det du laver, meget i min ånd kan jeg se:-)
SvarSletHer kommer jeg helt sikkert meget mere på besøg.
KH Marianne
Det ser super skønt ud - jeg har også en plan om at få leget med hele krydderier, og nu hvor jeg (for gud ved hvilken gang) har fået ryddet op i krydderiskuffen igen, kan det være det lykkes.
SvarSlet@Piske ... jeg har lige været lidt langsom, ellers kunne jeg jo godt have sendt en portion i din retning :)
SvarSletJa, det er nu meget smart, at man kan lave falafler uden kogeri.
Kære Marianne
SvarSletJamen, du skal være SÅ velkommen her! Og jeg har jo også snuset hos dig - og kan godt se, at du også rammer min ånd!
Kh Hanne
@Heidi ... hahaha, hvor lyder det bekendt med oprydning i krydderiskuffen ;)
SvarSlet