lørdag den 26. februar 2011

Risotto med ristede rødder, squash og kylling


Mmmmm, mmmmm, mmmmm ..... talen var ret ensidig sidste weekend under indtagelsen af søndagsmiddagen. Risotto er vidunderligt.

Denne version var lavet på en god hjemmelavet kyllingefond, ristede persillerødder, pastinak og squash, stegt kylling og derudover smag fra løg, bladselleri og hvidløg.

Jeg fik inspiration fra kurset på Kongenshus med de ristede grøntsager og metodisk tog jeg fat i Jamie Oliver .. (du må dele ham med os andre, Piske ;))

Risotto
1 spsk olivenolie
1 persillerod
1 pastinak
1 squash 
1 tsk timian

1 spsk olivenolie
3 skalotteløg
2 stilke bladselleri
2 fed hvidløg
350 g risotto ris (f.eks. Carnaroli eller Arborio)
2 dl hvidvin
ca 1 L kyllingefond
salt

ca. 250 g stegt kyllingekød

50 g smør
60 g grana padano
friskkværnet peber
citron

Start med at gøre alle ingredienserne klar. Skær persillerod, pastinak og squash i små tern. Hak skalotteløg, bladselleri og hvidløg fint. Find hvidvin og fond frem - og varm fonden op. Pluk kyllingen i passende stykker.

Rist persillerod og pastinak sammen med timian i olivenolie til de er møre og sprøde, krydr med salt og peber. Rist derefter på samme måde squashen. Stil grøntsagerne til side.

 

 

Varm lidt mere olivenolie og svits skalotteløg og bladselleri heri i nogle minutter, til de er møre.  Hvidløg og ris hældes i og steger til risene nærmest bliver lidt klare - det 2-3 minutter. Rør hele tiden rundt i gryden, så de ikke bider sig fast i bunden.
Hvidvinen hældes på. Vinen koges ind i risene. Herefter tilsættes en skefuld af gangen fond til risene. Gryden skal stå over lav - middelvarme, den skal blot småsimre. Og hele tiden krydres med en lille smule salt (min fond var usaltet - man skal passe på, hvis fonden er med salt) - dette for, at saltet får lov at trænge ind i risene under tilberedning. Nu fortsættes med at tilføje fond langsomt. Lad det koge ind imellem hver skefuld.
Denne proces tog ca-30 minutter (I Jamies opskrift står ca 15 min, men risene skal være møre, men stadig med lidt bid). Når risene nærmer sig at være møre, er det vigtigt at smage på dem hele tiden for at undgå, at de får for meget.
Og der skal også smages til, om de har fået tilpas med salt.

        
Når risene er møre, blandes grøntsagerne og kyllingekødet i og gryden tages af varmen. Der tilsættes en klat smør og friskrevet grana padano (eller parmesan). Rør rundt, læg låg på og lad smør og ost smelte sammen med risene under låget i 2 minutter.

Rør endnu en gang forsigtigt, smag til med lidt citronsaft (hvidvinseddike, æbleeddike eller lignende) for at give den kraftige ret lidt syre og et godt drys friskkværnet peber. Drys også gerne med frisk krydderurt, som f.eks. toppen af bladselleri, kørvel, persille, basilikum eller hvad du nu føler for.


 

Server straks - evt også med et ekstra drys revet ost, peber og en citronskive.


Note: Virkelig lækkert risotto. De ristede grøntsager giver masser af smag. Kyllingekødet var lårkød, som var saftigt og lækkert. Risottoen var cremet og havde en god harmoni imellem det fede, det syrlige.
Der skal laves meget mere Risotto her!!



18 kommentarer:

  1. Det er så i orden, når der kommer så lækre sager ud af det! :-D

    Argh, nu begik jeg den klassiske fejl med at læse blogindlæg lige inden aftensmadsfremstillingen... *maveknurren*

    SvarSlet
  2. Det lyder som en super middag :), vi tager lige en gang hjemmelavde frikadeller

    SvarSlet
  3. Mmmm, jeg er altså vild med alle afarter af risotto :-) Sikke nogle flotte farver.
    Hvor meget kylling kom du i, jeg synes ikke det fremgår?

    SvarSlet
  4. Uhm, jeg elsker risotto!!!
    Den her lyder virkeligt lækker...

    SvarSlet
  5. @Piske ... haha, tak :)

    Ja, den fejl begår jeg også ofte. Men god appetit, når du kommer til det.

    SvarSlet
  6. @Birgitte - det var en super lækker middag. Men frikadeller går man nu heller aldrig fejl af :)

    SvarSlet
  7. @Signe - Tak:) Og jeg vil lige skynde mig at lave en rettelse, det var en svipser. Jeg puttede ca 250 g plukket kylling i.

    SvarSlet
  8. @MissMuffin - det er lige præcis dig, som tit har gjort mig nysgerrig på risotto. Og jeg er vild med det!

    SvarSlet
  9. Og nu skal vi også snart have risotto igen. Skønne billeder.

    SvarSlet
  10. GUF!!! Og fortæl mig så lige, hvorfor det er at jeg aldrig har fået lavet rissotto? PINLIGT!!!

    SvarSlet
  11. Mums - lige en opskrift for mig!

    SvarSlet
  12. @LaTascha ... ja, jeg har jo haft det på samme måde. Dumt, for det er jo virkeligt lækkert. Du må gøre det inden længe :)

    SvarSlet
  13. Hej Hanne.

    Jeg vil blot fortælle at jeg har blogget om dig i dag :-)

    Du er en kæmpe inspiration når det er mig som står for madlavningen, dine opskrifter og forklaringer, gør at min mand faktisk godt tør lade mig være alene i køkkenet! :D

    Lækker risotto opskrift - den skal prøves!

    SvarSlet
  14. @Fru Maansen,
    TUSIND TAK!! Det var dog den sødeste kommentar, du har sendt mig. Jeg er helt rørt. Glæder mig helt, helt vildt, at du kan bruge mine blogindlæg.
    Dejlig weekend til dig.

    SvarSlet
  15. Hvor mange personer er denne ret lavet til? Lyder rigtig godt. VH H

    SvarSlet
  16. @H jeg vil tro, at opskriften kan række til 3 personer .. selvfølgelig alt efter, hvor sulten man er :)

    SvarSlet