søndag den 12. september 2010

Thaimenu: Thailandske forårsruller, Fiskekager med rød curry pasta, kyllingecurry med citrongræns, thailandsk frugt- og grønssagssalat med kokosdip, thai agurkesalat


Inspireret af Piskeris' september-benspænd "Rundtur i Asien", måtte jeg bare have noget thai-mad i går.
Jeg snusede lidt i en kogebog "Kokkens bog om thaimad" af Becky Johnson, som jeg har lånt af min kollega. Den byder på virkelig mange gode thairetter.

Kokkens bog om thai mad

Jeg sammensatte følgende menu:

Thailandske forårsruller
Fiskekager med rød curry pasta
Kyllingecurry med citrongræs
Thailandsk frugt- og grønsagssalat med kokosdip
Thai agurkesalat
Jasminris

Netop det med flere små retter tiltaler mig. Små sprøde forårsruller, sprøde og stærke fiskekager, en frisk/sød agurkesalat, en sødere salat med et strejf af kokos og en curry. Det er fantastiske med de forskellige smagsnuancer i thai-mad: det stærke fra chili, det søde fra kokos, sukker og frugter, det syrlige fra ingefær og lime, det salte fra fiskesauce og soya. Det går op i en højere enhed!!

Jeg er af og til lidt misundelig på det udvalg af varer, man kan få i de større byer. Men jeg må sige, at udvalget inden for asiatiske varer er i top i Viborg. Inden for få hundrede meter ligger 3 etniske butikker og de har stort set alt. Jeg fandt alle de varer, som stod på min temmelig lange indkøbsseddel pånær korianderrødder. 


Thailandske forårsruller

Jeg har før blogget om forårsruller (med kylling: her og med oksekød: her). Denne gang lavede jeg med hakket svinekød og rejer og med en lidt anderledes fremgangsmåde.

Fyld:
5 tørrede kinesiske svampe, lægges i kogende vand ca. ½ time
100 g risnudler (lægges i kogende vand ca. 4 minutter)
2 spsk solsikke- eller jordnøddeolie
4 fed hvidløg
4 friske chilier (f.eks. 3 røde og 1 gul)
1 spsk revet frisk ingefær
500 g hakket svinekød
100 g kogte rejer, hakket i mindre stykker
4 spsk thailandsk fiskesauce
2 tsk rørsukker
saft fra 1 limefrugt
3 gulerødder, skåret julienne eller revet
4 finthakkede forårsløg
3 spsk frisk, hakket koriander
friskkværnet peber

Andre ingredienser
Forårsrulledej
1 L olie til fritering, f.eks. solsikke- eller jordnøddeolie
sød chilisauce

Læg svampene i kogende vand.
Jeg er imponeret over, hvor meget de "vokser".




Chili og hvidløg hakkes fint og ingefæren rives. Dette svitses 30 sek i en meget varm wok med olie. Blandingen tages op og sættes til side. Herefter steges kødet til det bliver brunt. Nu tilsættes de fintsnittede svampe. gulerødder, nudler (som er klippet i ca 5 cm lange stykker) og rejer:


Dette hele blandes godt sammen og fiskesauce, sukker og limesaft blandes i. Blandingen hældes nu en stor skål og forårsløg og koriander blandes i. Der smages til med friskkværnet peber og hvidløgs-/chiliblandingen røres i. Fyldet køler af.


Herefter foldes forårsrullerne. Læg en skefuld kød, fold den nederste kant ind over fyldet, fold siderne ind og rul dejen omkring. Luk evt. rullen med en pasta blandet af lidt mel og en smule vand.

Olien varmes op. Når man sætter en tandstikker ned i olien skal det bruse kraftigt omkring den. Forårsrullerne steges til de er gyldne og lægges herefter på fedtsugende papir.
Server med sød chilisauce til.

Note:
Forårsrullerne var helt fantastiske. Jeg plejer at pensle dem med olie og bage i ovnen - og det fungerer (og er sundere). Men en tur i olie gør helt klart en forskel. De bliver mere sprøde og lækre. 
Smagen var krydret uden at være overdøvet af chili.


Kyllingecurry med citrongræs

Currypasta:
1 stilk citrongræs, grofthakket
ca. 1 spsk skrællet og grofthakket galangal
2 kaffirlimeblade, hakket
1 skalotteløg, grofhakket
2 fed hvidløg
2 friske grønne chilier, uden kerner
1 tsk rejepasta
1 tsk gurkemeje
2 spsk solsikkeolie
Det hele kværnes i en minihakker eller knuses i en morder til en pasta. Jeg tilføjede et par spsk olie for at få massen til at køre ordentligt sammen.




4 store kyllingeoverlår

Skær kødet var og lav en ca ½ L fond på benene sammen med lidt urter, peberkorn, persillerod, løg og gulerod.

Kyllingekødet i tern
solsikke-/jordnøddeolie
2 fed knust hvidløg
3 spsk fiskesauce
2 dl kyllingefond
1 tsk rørsukker
1 stilk citrongræs, hakket i grove stykker og let knust
5 kaffirlimeblade, skåret i strimler
1 håndfuld hakkede, ristede cashewnødder
lidt frisk koriander til pynt

Varm olie en wok, svits hvidløg ved ikke al for høj varme i ca 30 sek. Tilsæt currypastaen og svits endnu 30 sek. Tilsæt nu kyllingekødet og bland godt med currypastaen. Rør fiskesauce, sukker og fond i og lad dette koge op i 2 minutter under omrøring. 
Tilsæt citrongræs og limeblade og lad småsimre ca 10 minutter. Tilsæt evt mere væske, hvis retten koger tør.

Fjern citrongræs og server med et krys ristede cashewnødder og koriander evt sammen med jasminris.


Note: 
Lækker curry med masser af smag. Kyllingekødet var super mørt og saftigt. Fremover vil jeg helt klart bruge kød fra låret til sammenkogte retter. Meget, meget bedre end brystkødet!!

Sprøde fiskekager med agurkesalat

350 g torskefilet
2 spsk rød currypasta (eller mindre ... det er stærkt!)
1 æg
4 kaffirlimeblade
2 spsk fiskesauce
1 tsk rørsukker
2 spsk majsmel
1 spsk frisk koriander
5 stk thaiasparges
ca 1 L solsikke- eller jordnøddeolie
Fisk, currypasta og æg køres i en foodprocessor til en lind masse.
Rør efterfølgende med strimler af kaffirlimeblade, fiskesauce, sukker, majsmel, koriander og fintsnittet asparges. Form til små kager ca ½ cm tykke og 5 cm i diameter.

Olien varmes op. Når man sætter en tandstikker ned i olien skal det bruse kraftigt omkring den. Fiskekagerne steges til de er gyldne og lægges herefter på fedtsugende papir.



Note
De er meget stærke. Afhænger selvfølgelig af den røde karrypasta, men mine var hotte!
De gik derfor rigtigt godt sammen med den lidt søde frugt- og grøntsagssalat samt den kolde agurkesalat.

Agurkesalat

4 spsk riseddike
½ dl rørsukker
4 spsk vand
½ fed revet hvidløg
2 tsk frisk, revet ingefær
½ agurk
1 skalotteløg
Riseddike, sukker og vand varmest langsomt op i en gryde eller i mikroovnen. Røres godt til sukkeret er smeltet. Bland hvidløg og ingefær heri og lad køle lidt af.
Fjern kernerne i agurken og skær den i små stave. Skær skalotteløget i tynde skiver. Bland agurk og skalotteløg og hæld dressingen over. Lad stå koldt mindst 1 time.

Note
Sød, letsyrlig og meget nem agurkesalat, som passer godt til mange thairetter.

Thailandsk frugt- og grøntsagssalat
1/4 ananas
1 lille mango
½ grønt æble
5 thaiasparges
½ rødløg
½ agurk
2 forårsløg
5 små San Marzanotomater

Kokosdip

2 spsk kokoscreme fra en blok
2 spsk rørsukker
5 spsk kogende vand
1 tsk sød mangochilisauce
1 spsk fiskesauce
saft fra 1 lime
Jeg skar hvad der ca. svarer til 2 spsk af en blok 100% kokoscreme. Puttede i et lille syltetøjsglas sammen med kogende vand og sukker sæt låg på. Dette rystes grundigt, så cremen bliver flydende. Tilsæt chilisauce, fiskesauce og limesaft. Sæt igen låg på og ryst. Sæt koldt til servering.

Grøntsager og frugt snittes i passende stykker og blandes sammen. Serveres med kokosdippen ved siden af, som man så drypper over.



Note:
Jeg var vild med denne salat. Den gik super godt til de stærke retter og strejfet af kokos var lige i min smag.


22 kommentarer:

  1. Hvor ser det bare skønt ud; bare det var mig der havde været på besøg hjemme hos dig :-)

    SvarSlet
  2. Hej Signe
    Tak :) Og du kunne nemt have været med. Der var riiiiigeligt med mad.

    SvarSlet
  3. Hvor ser det bare skønt ud!! ELSKER thai-mad og det hele, som du har lavet, ser bare rigtig lækkert ud!
    Kærligst Lea

    SvarSlet
  4. Hej Lea
    Tak :) Thai-mad er bare noget af det bedste.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  5. *klapper begejstret*
    Det ser skæppeskønt ud! Jeg har ikke så meget tid til at lave mad i næste uge, så kan du ikke bare sende mig noget af den mad? Please please please? :-D

    SvarSlet
  6. @Piske - jeg sender lige noget med et par brevduer ;D

    SvarSlet
  7. Hej Hanne K
    Nøj, for sulan da, hvor ser det bare overdrevet godt ud! Er helt pjattet med thai-mad, og plejer at elske at købe ind i "Thai Supermarket" på Istedgade i KBH. - Men lige for tiden bor jeg i Istanbul, hvor det er nærmest umuligt at opdrive andet end tyrkiske fødevarer (med mindre man vil betale 140 kr. for en lille flaske (helt alm.) ahornsirup eller 80 kr. for et Santa Maria Taco Mix Sær (det gjorde jeg nu alligevel!). Anyways, vil drømme mig til thailandske smagsnuancer - din middag ser PERFEKT ud!
    Kh. Eva fra Mumsfilibaba

    SvarSlet
  8. Hej Eva
    Tusind tak - det var en dejlig middag ... og gode rester var der også til søndag.
    Det lyder ellers spændende med udlandsophold. Forhåbentligt er der så mulighed for at få noget lækkert tyrkisk mad.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  9. Ja, god tyrkisk mad er der heldigvis fantastisk mulighed for at spise hernede! Og når man først lærer at finde de små gemte steder, der ser helt uanselige ud udefra - begynder madlykken virkelig at tilsmile én! Selvfølge er dürüm også godt; men det her land har virkelig meget god mad at byde på, fx sammenkogte retter, manti (tyrkisk ravioli), dolmar (fyldte peberfrugter) og meget meget mere....mums!

    SvarSlet
  10. Kære Hanne
    Wow, sikke en omgang. Det ser sindsygt lækkert ud. Mht til fiskekagerne, så plejer de ikke at være stærke i Thailand - i hvert fald ikke dem, jeg har prøvet. Min mors opskrift er også ret mild. Ledte lige efter den, men kunne ikke finde den øv.
    Kh Nadia

    SvarSlet
  11. Hold op hvor ser det bare godt ud ...

    Hvor lang tid har du lige brugt i køkkenet ????

    Gad godt forsøge at lave sådan nogle ruller der ... ummm

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  12. Lækkert, lækkert, lækkert...
    Der er vist ingen undskyldning for ikke at prøve!
    I hvilken af butikkerne har du købt forårsrulledej?

    SvarSlet
  13. Mums jeg bytter gerne en af de lokale thai bixe for en omgang af din take away.
    Hvad siger du?
    10 minutter?
    :-)

    SvarSlet
  14. Kære Eva
    Jeg tager snart en uge på danseferie i Tyrkiet. Og må indrømme, at det værste ved den ferie simpelthen er maden ... det er på et hotel og det er så intetsigende, at det er en ren gru. Jeg ville ønske, at vi havde tid og kræfter til at komme lidt ud og smage noget af det, som du beskriver. Kh Hanne

    SvarSlet
  15. Kære Nadia
    Tusind tak. Jeg synes også, at det var lidt en skam, at de var så stærke. Man kunne nærmest ikke smage torsken ;D ... Så en anden gang vil jeg også lave en mildere version.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  16. Hej Marianne
    Haha ... ja, det blev vel til 4-5 timer i køkkenet. Det tog lige lidt længere tid, end jeg havde regnet med, så vi kom først til at spise kl. 20. Men pyt - det var jo weekend;)

    Du skal kaste dig ud i de ruller - det er super nemt og smager SÅ godt!!

    SvarSlet
  17. @Heidi, nej ingen undskyldning overhovedet ... og alle tre butikker har pladerne på frost :)

    SvarSlet
  18. Hej Sushistegen

    Haha ... det så jeg lige lidt for sent, ellers skulle du da lige have haft en thai-box herfra:)

    SvarSlet
  19. Kære Hanne.
    Danseferie i Tyrkiet lyder ellers helt vildt fedt!! Hvad er det for noget dans?
    Håber maden er bedre, end sidste år... - og ja, hvis ikke, må du love dig selv at opleve den anden (og bedre) side af Tyrkiet på et andet tidspunkt. Alene her i Istanbul gemmer der sig de mest fantastiske steder! Hvis du nogensinde kommer på disse kanter, kan siden http://istanbuleats.com/http://istanbuleats.com/
    virkelig anbefales.
    Kh. Eva

    SvarSlet
  20. Kære Eva

    Det er Linedance, vi danser. Vi lejer et helt hotel og er så ca 100 dansere, udenlandske superinstruktører og højt humør!
    Glæder mig (men som skrevet ikke til maden ;D)
    Men skønt at høre fra en anden madentusiast, at det kan være vildt lækkert mad. Det gør i hvert fald, at jeg ikke afskriver Tyrkiet som et spændende madland. :)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  21. Hejsa Hanne. Sikke en flot menu som giver en lyst til selv at gå igang. Måske man skulle et smut forbi Thai købmanden inde i byen. Dine billeder er rigtig flotte♥ KNUS

    SvarSlet
  22. Hej Tina

    Tusind tak:)
    Jeg kunne også godt lige guffe et par forårsruller igen ...
    Ha' en dejlig weekend.
    Knus Hanne

    SvarSlet