mandag den 6. september 2010

Langtidsstegt dyreryg


Vi har fryseren fyldt med vildt .. min mand har været så heldig ... eller dygtig ;) at skyde 5 rådyr i løbet af foråret. Vi har dog foræret en del af det væk. Men der er stadig meget derude - og nu skal der eksperimenteres.
Det værste er, at jeg ikke aner, hvad der er i poserne. Dyrene er blevet pateret i Tyskland og man har ikke ulejliget sig med at skrive, hvad indholdet er .... Jeg kan kun med sikkerhed identificere køllerne og ryggen. 

I går dukkede disse 2 stykker kød frem af poserne. Jeg troede, at det var to skanke .... men da de var stegt og færdige, kunne jeg se, at det var det slet ikke. Derimod var det to rygstykker - det nederste af ryggen + mørbrad ... PINLIGT!!! For hvor ville det have været skønt at lave små mørbradbøffer.
Men pyt - det smagte FANTASTISK!!!!

Det blev til langtidsbraiseret dyreryg .. (hedder det nederste af en dyreryg mon noget andet i fagsprog?) 8 timer ved lav varme i ovnen og kødet faldt fra benet. Det var mørt, saftigt og vi var i himlen!!

Jeg startede med at brune kødstykkerne ved høj varme i smør og rapsolie. De blev taget op af gryden og lagt til side.
Derefter brunede jeg:
3 skalotteløg i grove stykker
1 gulerod i grove tern
1 persillerod i grove tern
4 hele fed hvidløg

Hvorefter følgende kom i gryden:
1 lille dåse tomatpuré
2 spsk sennep
8 knuste enebær
8 peberkorn
2 laurbærblade
2 salvieblade
en kvist timian
3 små kviste rosmarin
en håndfuld tørrede Karl Johan svampe (udblødes ½ time inden)
3-4 dl rødvin
3-4 dl kalvefond

Kødet blev lagt tilbage oveni og det hele blev bragt til kogepunktet. Derefter placerede i stegegryden i ovnen ved 110 grader. Her fik den lov at stå i 7 timer.
Jeg tog gryden ud af ovnen og lod den stå og småsimre endnu 1 time over meget lav varme, imens jeg lavede tilbehøret i ovnen.
Kødet var totalt mørt og faldt fra benet.
Tilbehøret var bagte rodfrugter, en vildtsauce og kartoffelpuré med hvidløg, revet citronskal og persille.

Kartoffelpuré
5 store kartofler
5 fed hvidløg
spåner fra ½ persillerod
½ dl olivenolie
1 tsk hvidvinseddike
½ dl fløde + ½ dl vand fra kartoflerne - eller 1 dl mælk
1 dl hakket persille
1 spsk citronskal
salt, peber
Kog kartofler, persillerod og hvidløg møre - ca. 20-25 minutter. Mos dette og passér det igennem en sigte for at få en puré uden klumper. Det er lidt besværligt, men kog fløden eller mælken op og bland lidt i undervejs.
Rør puréen lind med olivenolie og fløde, smag til med persille, citronskal, salt og peber.

Bagte rodfrugter
1 gulerod
2 persillerødder
2 pastinakker
1 stort rødløg
2 gule rødbeder
1 bolsjestribet rødbede
2-3 spsk balsamicoeddike
1-2 tsk agavesirup
2-3 spsk olivenolie
salt, peber
Skær grøntsagerne i stave, vend med balsamico, sirup og olie. Drys godt med salt og peber.
Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 45-60 minutter - vend et par gange undervejs.

Sauce
3 dl Stegesky
½ dl fløde
gastrik, æblesirup, balsamico
salt, peber
evt. maizena til jævning
Si stegeskyen fra kødet. Lad koge ind, så meget som du har tålmodighed til. Tilsæt fløde og kog igennem. Smag til med gastrik, sirup, balsamico, salt og peber.

17 kommentarer:

  1. Du har da rigtig fået gang i simreretterne. Det ser godt nok skønt ud, selvom det måske var lidt for "fint" kød til den tilberedning - det kan lære ham at skrive på poserne, eller?

    SvarSlet
  2. Hvor er jeg dog misundelig på din fryser fyldt med vildt. Når man bor i byen og har en lille frysebox lyder det som det rene luksus. Og hvor ser retten lækker ud!

    SvarSlet
  3. Kære Hanne

    Uhm, det ser vel nok lækkert ud :-)

    Det var da lige godt pokkers at man ikke kan se hvad det er. Jeg syntes stadig at det ligner skank :-D

    Og så er du den første jeg har set der har lavet 'Pulled vildt' i blogland ;-)

    Knus Malou

    SvarSlet
  4. Jeg burde have buret dig inde i mit køkken, da jeg havde chancen :-D

    For sævan hvor ser det aldeles pragtfuldt ud! Din ægtefælle er smækforkælet! :-D

    SvarSlet
  5. Yummy - det ser godt nok lækkert ud!

    SvarSlet
  6. Hold hvor ser det flot ud... På alle billederne...

    Bliver helt sulten..

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  7. mit mundvand siver lige så stille ud af munden på mig, det ser da bare alt for lækkert ud.. hvis jeg kunne akyde ville jeg helt sikkert forsøge mig med denne ret..

    SvarSlet
  8. Åhh... hvem der bare var gift med dig. Dejlig dejlig mad :)
    Kh Nadia

    SvarSlet
  9. Kære Signe
    Ja, der var virkelig dømt "simring" i sidste uge. Haha ... tvivler på, at det lærer ham noget ;D

    SvarSlet
  10. @Fifthflorrcooking, Tak - og ja, det er lidt luksus:)

    SvarSlet
  11. Kære Malou
    Det var virkeligt også super lækkert.

    Det synes jeg også ... men man lærer det vel hen af vejen.

    Pulled vildt - ja, det var lige præcis, hvad det var ;)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  12. @Piske .. jeg fik heller ingen klager:)
    Jeg kunne da godt være blevet lidt i dit køkken ... men der ville nok hurtigt have opstået kamp;)

    SvarSlet
  13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  14. @Camilla, Tak, det var det virkeligt også:)

    SvarSlet
  15. @ Marianne, tak - kan godt gå lidt billed-amok nogle gange ;)

    SvarSlet
  16. @LillePil, ja det er heller ikke sidste gang jeg langtidssteger vildt eller i det hele taget langtidssteger - det bliver virkeligt super lækkert.

    SvarSlet
  17. Kære Nadia
    :) :) Tror også, at han var svært tilfreds den dag ;)
    Kh Hanne

    SvarSlet