lørdag den 5. juni 2010

2 slags frikadeller







Jeg bliver aldrig træt af at lege med hakket kød ... mulighederne er enorme for at krydre hakket svine- og oksekød. Det er et must her hos os at have et par poser med frikadeller/karbonader eller kødboller i forskellige smagsvarianter i fryseren - så er der lækker aftensmad på kort tid på en dag, hvor tiden ikke er til de store armbevægelser.

Jeg købte i går et glas Ajvar - en peberfrugt-relish som stammer fra den balkanske madkultur -og det smager skønt og sødt af grillede peberfrugter (man kan også få en stærk udgave - det må prøves en anden gang, ellers kan man smage den søde til med noget chili). Jeg brugte det i den ene frikadellevariation og det var rigtigt lækkert sammen med smagen fra spidskommen, hvidløg og timian.

Ajvar-frikadeller
700 g blandet fars af oksekød og svinekød
1-2 tsk salt
cayennepeber
1 fed revet hvidløg
1-2 spsk ajvar
1/4 revet løg
1 tsk spidskommen
1 tsk frisk timian
1 fintrevet gulerød
1½ æg
2 spsk mel
væde, f.eks. danskvand
50 g finthakket eller moset feta
Rør en fars og steg - evt. i ovnen for at mindske svineri og stegelugt ... og tid. Når jeg steger i ovnen pensler jeg lige med lidt olivenolie for at opnå lidt stegeskorpe.
I ovnen stegte jeg ved varmluft, da jeg havde 2 plader med frikadeller. Startede med 15 minutter ved 230 grader, hvor jeg byttede rundt på pladerne efter ca. 10 minutter.
Derefter skruede jeg ned til 170 grader og gav dem yderligere ca. 15 minutter.

Cumberland-agtige-frikadeller
800 g hakket svinekød
1½ tsk salt
friskkværnet peber i rigelige mængder
½ fintrevet løg
2 spsk mel
en håndfuld havregryn
1½ æg
½ tsk muskatblomme
en stor håndfuld frisk oregano
3 salvieblade
1 spsk merian
væske, f.eks. danskvand
Rør en fars og gør som ovenfor.

Kartoffelsalat med skyr
En ny variation af kartoffelsalat - denne gang med Mailles sennep "Provencale"
8 små kartofler
1 dl skyr
3 tsk Hellmanns mayo
1 tsk hvidvinseddike
½ tsk sukker
salt, peber
½ tsk paprika
1-2 tsk af Mailles Sennep "Provencale"
1 bundt tynde forårsløg
et nip cayennepeber
Kog kartofler. Rør dressingen, og bland med kartofler, imens de stadig er lune.
Sæt koldt.

Skøn sommerlig aftensmad!

12 kommentarer:

  1. Sikke en interessant blog du har. Elsker mad og det er total inspirerende at læse med på din. Er hermed blevet din faste læser!
    Kh Line

    SvarSlet
  2. Så må du også prøve at krydre dine frikadeller med carry , rosinsstykker og hakkede mandler. Det er også mums :-))

    SvarSlet
  3. Hej Line

    Velkommen her:) Super dejligt at høre, at du kan finde inspiration her.
    Og dejligt med en ny læser.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  4. Hej Kirsten
    Det lyder godt nok som en spændende kombination - og ikke noget, som jeg selv ville have fundet på ... det må jeg helt sikkert prøve af en dag. :)

    SvarSlet
  5. Kære Hanne
    Det minder mig om, at det sørme er rigtig lang tid siden, at jeg har fået frikadeller, mærkeligt igrunden, jeg laver ellers gerne den sønderjyske håndæltede af slagsen.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  6. Kære Vibeke
    Det må du snart gøre - jeg vil gerne høre din opskrift :)
    Det skønne ved frikadeller er, at de hører til hele året rundt - at man bare kan ændre tilbehøret og straks passer de til sæsonen.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  8. Kære Hanne

    Dejlige deller du der deler :-D

    Jeg har aldrig prøvet kun at bage deller i ovnen, men giver dem lige stegeskorpe på panden først. Det trin kan jeg da vist godt springe over, for dine ser da helt perfekte ud. Hmm, måske skulle jeg også lave en portion til fryseren.

    Knus
    Malou

    SvarSlet
  9. Kære Malou

    :)

    Det kan godt være, at de vil få lidt mere stegeskorpe eller i hvert lidt anderledes, end når de kun er i ovnen.
    Jeg pensler dem lige med lidt olivenolie og ser de lidt for blege ud giver jeg dem et par minutter under grillen.

    Ja, det er bare med at komme igang og imens de er i ovnen, kan man jo lave alt muligt andet :D
    Knus Hanne

    SvarSlet
  10. Ummm deller, i øjeblikket laver jeg .. deller af hakket kylling og propper alt muligt og umuligt i dem hihihi
    Ungerne er vilde med at få deller i madkassen.

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  11. Hej Marianne
    Kan godt forstå dine unger - det er nemlig guf i madpakken.
    Kyllingedeller er super lækre - også der er rig mulighed for at eksperimentere.

    SvarSlet
  12. Avjar er super skønt til mange ting- den milde smager også godt som smørrelse under en kartoffelmad:)
    Jeg har altid et glas på lager!

    SvarSlet