Jeg købte i går et glas Ajvar - en peberfrugt-relish som stammer fra den balkanske madkultur -og det smager skønt og sødt af grillede peberfrugter (man kan også få en stærk udgave - det må prøves en anden gang, ellers kan man smage den søde til med noget chili). Jeg brugte det i den ene frikadellevariation og det var rigtigt lækkert sammen med smagen fra spidskommen, hvidløg og timian.
Ajvar-frikadeller
700 g blandet fars af oksekød og svinekød
1-2 tsk salt
cayennepeber
1 fed revet hvidløg
1-2 spsk ajvar
1/4 revet løg
1 tsk spidskommen
1 tsk frisk timian
1 fintrevet gulerød
1½ æg
2 spsk mel
væde, f.eks. danskvand
50 g finthakket eller moset feta
Rør en fars og steg - evt. i ovnen for at mindske svineri og stegelugt ... og tid. Når jeg steger i ovnen pensler jeg lige med lidt olivenolie for at opnå lidt stegeskorpe.
I ovnen stegte jeg ved varmluft, da jeg havde 2 plader med frikadeller. Startede med 15 minutter ved 230 grader, hvor jeg byttede rundt på pladerne efter ca. 10 minutter.
Derefter skruede jeg ned til 170 grader og gav dem yderligere ca. 15 minutter.
Cumberland-agtige-frikadeller
800 g hakket svinekød
1½ tsk salt
friskkværnet peber i rigelige mængder
½ fintrevet løg
2 spsk mel
en håndfuld havregryn
1½ æg
½ tsk muskatblomme
en stor håndfuld frisk oregano
3 salvieblade
1 spsk merian
væske, f.eks. danskvand
Rør en fars og gør som ovenfor.
Kartoffelsalat med skyr
En ny variation af kartoffelsalat - denne gang med Mailles sennep "Provencale"
8 små kartofler
1 dl skyr
3 tsk Hellmanns mayo
1 tsk hvidvinseddike
½ tsk sukker
salt, peber
½ tsk paprika
1-2 tsk af Mailles Sennep "Provencale"
1 bundt tynde forårsløg
et nip cayennepeber
Kog kartofler. Rør dressingen, og bland med kartofler, imens de stadig er lune.
Sæt koldt.
Skøn sommerlig aftensmad!
Sikke en interessant blog du har. Elsker mad og det er total inspirerende at læse med på din. Er hermed blevet din faste læser!
SvarSletKh Line
Så må du også prøve at krydre dine frikadeller med carry , rosinsstykker og hakkede mandler. Det er også mums :-))
SvarSletHej Line
SvarSletVelkommen her:) Super dejligt at høre, at du kan finde inspiration her.
Og dejligt med en ny læser.
Kh Hanne
Hej Kirsten
SvarSletDet lyder godt nok som en spændende kombination - og ikke noget, som jeg selv ville have fundet på ... det må jeg helt sikkert prøve af en dag. :)
Kære Hanne
SvarSletDet minder mig om, at det sørme er rigtig lang tid siden, at jeg har fået frikadeller, mærkeligt igrunden, jeg laver ellers gerne den sønderjyske håndæltede af slagsen.
Knus
Vibeke
Kære Vibeke
SvarSletDet må du snart gøre - jeg vil gerne høre din opskrift :)
Det skønne ved frikadeller er, at de hører til hele året rundt - at man bare kan ændre tilbehøret og straks passer de til sæsonen.
Knus Hanne
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletKære Hanne
SvarSletDejlige deller du der deler :-D
Jeg har aldrig prøvet kun at bage deller i ovnen, men giver dem lige stegeskorpe på panden først. Det trin kan jeg da vist godt springe over, for dine ser da helt perfekte ud. Hmm, måske skulle jeg også lave en portion til fryseren.
Knus
Malou
Kære Malou
SvarSlet:)
Det kan godt være, at de vil få lidt mere stegeskorpe eller i hvert lidt anderledes, end når de kun er i ovnen.
Jeg pensler dem lige med lidt olivenolie og ser de lidt for blege ud giver jeg dem et par minutter under grillen.
Ja, det er bare med at komme igang og imens de er i ovnen, kan man jo lave alt muligt andet :D
Knus Hanne
Ummm deller, i øjeblikket laver jeg .. deller af hakket kylling og propper alt muligt og umuligt i dem hihihi
SvarSletUngerne er vilde med at få deller i madkassen.
Hyggehygge
Marianne
Hej Marianne
SvarSletKan godt forstå dine unger - det er nemlig guf i madpakken.
Kyllingedeller er super lækre - også der er rig mulighed for at eksperimentere.
Avjar er super skønt til mange ting- den milde smager også godt som smørrelse under en kartoffelmad:)
SvarSletJeg har altid et glas på lager!