onsdag den 16. december 2009

Choko/lakridskarameller

Choko/lakridskarameller....
Lidt juleglæde til mine søde team-kollegaer... Teammødet i dag blev lige lidt hyggeligere;o) Smagen af lakrids og chokolade sammen – det er virkelig godt!!

Så da jeg så Klidmosters version af de efterhånden meget kendte Anne-Karameller, så skulle det prøves.

Jeg har ændret en smule ved at tilsætte lidt salt, som jeg synes gør godt i mange søde sager … afstemmer smagen samt tilsat kakao.… og de smager helt, helt, helt vildt godt!!

Lakridspulver/-ekstrakt kan købet i bl.a. Matas

Choko/lakridskarameller
1 dåse kondenseret mælk
120 g smør
2 spsk honning
75 g mørkt rørsukker
75 g lyst rørsukker
2 spsk lakridspulver / lakridsekstrakt
1 nip havsalt
1 spsk kakao

ca. 200 g mørk chokolade til overtræk – gerne 70 % kakao

Smelt mælk, smør, honning og de to slags sukker over svag varme.
Når sukkeret er smeltet, skrues op for varmen og lakridspulveret tilsættes.
Man kan evt. si pulveret i, da der ellers kan være små klumper af lakrids i karamellerne … men det smager bare ekstra godt.
Under hele processen skal der røres hele tiden.

Når massen har kogt i 10 minutter tilsættes salt og kakao og dette røres grundigt i massen.

Hældes i en form foret med bagepapir og stilles koldt – jeg synes, at det er nødvendigt, at massen står natten over. Ellers er den temmelig blød at arbejde med…
afhænger muligvis af kogetiden.

Rul små kugler og dæk med lækker smeltet mørk chokolade.

Og nu er udfordringen så bare ikke at spise dem alle på ganske få dage…. Og det er svært!!!

14 kommentarer:

  1. Nu har jeg snart savlet så meget over den opskrift, at jeg burde have hagesmæk! :-D

    Desværre er det ikke lige inde for rækkevidde, at jeg får prøvet den, så nu vil jeg blot nyde synet her :-)

    SvarSlet
  2. Piskeris, du er nødt til at få dem prøvet. Især denne kombo - FANTASTISK, AMAZING, DE BEDSTE KARAMELLER - EVER!!!!

    SvarSlet
  3. :-) jeg er helt lækkersulten lige nu!

    SvarSlet
  4. Hej Anne
    Jeg er nærmest kronisk lækkersulten i disse dage;o)

    SvarSlet
  5. Kære Hanne

    Dem skal jeg altså også ha' lavet nogle flere af. Jeg skal da prøve med både lakrids og kakaopulver sammen :-)

    Knus Malou

    SvarSlet
  6. Kære Malou

    Du vil ikke fortryde. Jeg synes også at et lille nip havsalt gør godt.
    Jeg er ved at opbygge et misbrug;o) De er simpelthen vanedannende.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  7. Jeg venter og venter og venter - blandingen er sat på køl og jeg skal nu vente helt til imorgen med, at smage. Glæder mig. Jeg har også bagt dine havregrynskager - tænker nu, at en dobbeltpotion ville have været på sin plads. Tak for inspirationen. Begge opskrifter er nu ført ind i min egen julebog med faste ting, der skal laves hver jul. Hilsen Bente

    SvarSlet
  8. Hej Bente

    Ja, ventetiden er grum:o) Men de er absolut værd at vente på.
    Jeg fik også kun bagt en enkelt portion af havregrynskagerne i år ... alt for lidt!
    Jeg bliver virkelig glad for at høre, at du har fundet noget her, som du kan bruge:o)
    Et ønske om en rigtig glædelig jul til dig.
    Hilsner fra Hanne

    SvarSlet
  9. Øv øv øv - massen til karameller er slet ikke stivnet. Tænker om jeg kan have rørt for meget i det under kogeprocessen. Smager dejligt når jeg putter en ske i - men mangler karamelkonsistensen. Håber du havde en dejlig aften igår med dig og dine. HIlsen Bente

    SvarSlet
  10. Kære Bente

    Åh nej, hvor irriterende.
    Var det mon sødet kondenceret mælk, du har brugt? Sådan noget, som nærmest var helt tyktflydende, da du hældte det ud? Jeg mener, at man både kan få det sødet og ikke sødet.
    Kan du mon bruge det oven på is, som karamelsauce? ... så det ikke er helt spildt.
    Vi havde en skøn aften:o) Og håber det samme for dig.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  11. Hej igen - den kondenseret mælk var lidt tykkere end fløde og mere gul. Ved ikke om den var sødet? Den skal prøves over is :-) Tak.

    SvarSlet
  12. Hej. Man kan koge den kondenserede mælk ( med dåserne ) i 3-4 timer, dækket med vand, så får man en rigtig god karamelsovs.
    Mine karameller koger 35 min.ved svag varme uden omrøring, tilsætter lakridspulver eller hakkede nødder lige inden jeg hælder det over i alubakken, gryde diameter 16 cm.større diameter er lig med mindre kogetid. Mvh.Benny.

    SvarSlet
  13. Hej Benny
    Tak for din kommentar:o)
    Det vil jeg lige skrive mig bag øret mht. diameteren på gryden.
    Det med at koge den kondencerede mælk har jeg hørt om, men jeg har ikke turdet give mig i kast med det. Tænk, hvis man glemmer den, vandet koger væk og gigantisk eksplosion ... ;o) Men en dag skal det prøves!

    Hilsner Hanne

    SvarSlet
  14. Hej hvis man nu har problemer med at vendte til dagen efter, kan men jo bare bage en rabarber kage og serverer kagen med lakris karamel overtræk og revet chokolade.. Hurra for en lække spise.. :)

    SvarSlet