søndag den 22. november 2009

Mudcake .... et orgie af chokolade



Jeg har længe haft lyst til at bage en Mudcake … eller i hvert fald siden jeg er begyndt at eksperimentere med kager. Inden da vidste jeg ikke, at der fandtes en sådan fantastisk chokoladekage.

For nylig så jeg, at Foodfanatic havde bagt den dejlige kage og jeg har også set på opskriften hos Kagekonen - her kan man også finde målene til forskellige kagestørrelser.

Nu blev der så endelig en lejlighed til at prøve at bage kagen. Vi har i dag haft Picnicdans i Airliners i dag og bestyrelsesmedlemmerne skulle alle medbringe en kage. Egentligt havde jeg først bestemt mig for denne chokolade/fudgekage, men MissMuffin fortalte, at kagen absolut var bedst lun og med is til … så jeg må finde en anden lejlighed til at prøve den af.

Så valget blev Mudcake … og det er jeg glad for. Hold da op en chokoladebombe. Smager simpelthen FANTASTISK! Helt sikkert en kage, som jeg skal bage mange gange og prøve sammen med diverse mousser og andet skønt.

Her er opskriften, som passer til en bradepande på ca. 33x38cm
Mudcake
525 g smør
525 g chokolade (halvdelen: 55 %, halvdelen 70 %)
14 tsk frysetørret kaffe f.eks. Nescafé
3,85 dl vand
330 g selvhævende mel *
330 g mel
125 g god kakao
1 tsk natron
1200 g rørsukker
9 store æg
18 tsk rapsolie
2,7 dl kærnemælk

* Selvhævende me:
Bland dette grundigt:
430 g mel
5 tsk bagepulver
1½ tsk salt
Mål herefter 330 g af til kagen.
Ovnen tændes på 160 grader.

En stor bradepande smøres og dækkes med bagepapir.

Smør, chokolade, kaffe og vand hældes i en gryde og smeltes ved svag varme. Lad køle en smule, inden det hældes sammen med æggeblandingen.

Selvhævende mel, mel, natron og kakao sigtes sammen i en skål og sukkeret røres i og blandes grundigt med de øvrige tørdele.

Æg, olie og kærnemælk piskes sammen med en gaffel.

Bland nu æggeblandingen med den letafkølede chokoladeblanding. Og vend herefter melblandingen i med en stor, flad grydeske. Sørg for at melblandingen er helt rørt ud.

Dejen hældes i bradepanden.

Bages midt i ovnen. I opskriften stod der ca. 2 timer og 55 minutter til en form på 30x30 cm.
Min kage fik ca. 1½ time – mærk efter, så den ikke får for meget, den skal bevare noget fugtighed og svampethed.

Dog - åben ikke ovnlågen de første 50 minutter.

Jeg pyntede kagen med chokoladeganache … idé fra foodfanatic. Og det smager så englene synger!

Chokoladeganache
Til en hel bradepande bruges:

300 g mørk chokolade (jeg blandede igen en 55 % og en 70 %) *
105 g smør
1½ spsk piskefløde

Smelt chokolade og smør ved svag varme.
Tilsæt herefter fløden og rør godt rundt. Blandingen skal køle lidt, til den bliver lidt tykkere.
Fordeles over kagen med en palet og pynt, som du har lyst.

Jeg har gemt nogle kagerester fra kanterne, så der skal laves trøfler/romkugler på et tidspunkt.

22 kommentarer:

  1. Hvor ser den MUMS ud! Har du skåret kanterne af hele vejen rundt? Eller hvordan skal de med kageresterne forstås?

    Mange hilsner fra Eva

    SvarSlet
  2. Det er da vist en fristende kage, jeg er ikke den store kagespiser, men jeg kan nu godt lide chokolade, så den kage er jeg sikker på, at jeg ville kunne spise en del stykker af:)
    knus
    Vibeke

    SvarSlet
  3. Mmm mudcake er simpelthen bare så godt :) jeg har vist også bagt mere end min del af dem ;) den smager forresten forrygende lagt sammen med hjemmelavet lemoncurd og hindbærskum

    SvarSlet
  4. Uhm elsker mudcake! Plejer at lægge den sammen med hindbærmousse og skildpaddecreme :-)
    Ej nu får jeg helt lyst til sådan en... det må vente til weekenden:-)
    Men i hvert fald, den ser lækker ud!
    Kh Julie

    SvarSlet
  5. Hej Eva
    Den smagte suverænt.
    Ja, jeg skar kanterne af ... både for at gøre den lidt pænere, men også for at have en undskyldning for at kunne lave trøfler en dag ;o)
    Mange hilsner
    Hanne

    SvarSlet
  6. Kære Vibeke
    Totalt fristende kage. Hivs man er til chokolade, så er den et hit.
    Virkelig koncentreret chokoladesmag.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  7. Hej Line
    Uhm, det lyder som en god kombination.
    Har du en opskrift på lemoncurd og hindbærskum, som du vil dele?
    Hilsner Hanne

    SvarSlet
  8. Hej Julie

    Velkommen her:o)

    Jeg er også lykkelig for nu at have stiftet bekendtskab med Mudcake - det er da en helt guddommelig chokoladesag.

    Skildpaddecreme lyder spændende. Er det en opskrift, som du vil dele?

    Kh Hanne

    SvarSlet
  9. Ja da. Jeg har såmænd tyvstjålet den hos Kagekonen:
    http://www.kagekonen.com/search/label/skildpadde-creme
    Det smager smums:-)
    Kh Julie

    SvarSlet
  10. Julie, tusind tak - det lyder godt nok super lækkert. Skal helst sikkert prøves!

    SvarSlet
  11. Det lyder lækkert, glæder mig til at se dine trøfler også... :-)

    SvarSlet
  12. Eva, ja, det må være et juleprojekt :o) Er sikkert bedre end havegrynskugler.

    SvarSlet
  13. Åh! Åhnej! Jeg må IKKE læse kageindlæg sidst på aftenen! Min mave får bare helt forkerte ideer! :-O

    SvarSlet
  14. Hej Piskeris
    Kender det godt ... i det hele taget skal man passe lidt på, når man bevæger sig rundt i blogland. Man kan hurtigt få ideer og lyster;o)

    SvarSlet
  15. Kære Hanne

    Åh, det er bare KAGEN over alle kager. I weekenden var jeg til en fest hvor vi fik en (bagt af Sif). Og man kan lave de skønneste trøfler af resterne :-)

    Knus
    Malou

    SvarSlet
  16. Kære Malou

    Jeg skal helt klart på trøffelopskriftsjagt snart så resterne kan blive brugt til noget godt!
    Du har ret, det er virkelig KAGEN!
    Godt, at jeg endelig fik den afprøvet.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  17. Ajj, hvor lækkert. Jeg skal donere noget til min datters gymnasieklasse, da de skal tjene penge til deres Dublin tur. Det ville være lækkert med "de små runde". Men hvad gør man?Er man nødt til at bage en Mudcake først??
    Spændende blog, du har . Så jeg har meldt mig som fast læser;0)

    SvarSlet
  18. Hej Birgitte

    Tak:o) Og velkommen her.

    Man behøver ikke at bruge en mudcake. I princippet kan alle rørekager bruges. Hvis du ikke lige har nogle kagerester, kan du bage en almindelig chokoladekage og evt. tilsætte lidt ekstra smørcreme og lidt ekstra god kakao, så vil du også få en intens chokoladesmag.
    Mudcaken er intens i sig selv, men den er også lidt omstændelig, dyr og heftig.
    Hilsner Hanne

    SvarSlet
  19. Hvordan h...... får I den opskrift til at passe ned i bradepanden. Jeg har nu kage ud i hele ovnen og hele hytten lugter af brændt dej. ØV. ØV

    SvarSlet
  20. @Anonym - det lyder ikke rart. Jeg har ikke haft problemer med det. Men min bradepande er måske også rimelig dyb.
    Håber, at du trods alt også fik lidt kage til maven!

    SvarSlet
  21. Hva hulan er selvhævende mel for noget? og frysetørret kaffe, kan jeg bruge alm. Nescafé?
    Den ser lækker ud og må prøves
    mvh Lene

    SvarSlet
  22. @Anonym
    Der står i opskriften, hvordan du selv laver selvhævende mel. Selvhævende mel bliver solgt i mange andre lande og du kan også være heldig at finde det på amerikanerhylderne i f.eks. Super Best.
    Og ja, Nescafé er fint!

    SvarSlet