søndag den 4. oktober 2009

Krondyrsteg, solbærsauce, bagte kartofler og græskartærte




Krondyrsteg med solbærsauce, bagte kartofler og græskartærte

Aftensmaden i dag var rigtig efterårsagtig. Smagen af vildt passer fantastisk til årstiden. Jeg købte i fredags denne krondyrsteg og samtidig 2 fasaner – så der er mere vildt på vej her på bloggen. Jeg elsker det! Håber også at gemalen snart får held (det vil han nok ikke sige det handler om … ;)) til at få ram på et dyr eller to – rådyr, hare, fasan, vildand, jeg er ikke kræsen.

Smagen var rigtig god og kødet mørt og saftigt.

Der var kun ét problem – græskartærten. Den brød jeg mig overhovedet ikke om. Smagen er for sød og vammel. Den sag var vi dog ikke enige om, gemalen fortærede halvdelen af tærten…
Jeg har bare dårlig erfaring med græskar. Har engang lavet en græskarsuppe, som virkelig var lavet fra bunden med ristede krydderier … den endte i vasken. Så der kommer til at gå lang til, før jeg igen prøver kræfter med græskar.

1 kg krondyrsteg barderet med lufttørret skinke eller bacon
lidt smør
2 spsk olivenolie
5 knuste enebær
1 fed knust hvidløg

Brun stegen i smør.
Smør den ind i en blanding af olivenolie, enebær og hvidløg. Og dæk med skinke eller bacon.

Sæt i ovnen ved 160 grader ca. 1 time – kernetemperaturen skal være 65 grader.
Dæk stegen og lad hvile gerne ½ time.

Sauce
2 små skalotteløg
1 tsk olivenolie
2 dl solbærsaft
1 spsk balsamico-eddike
4-5 dl kraftig vildtfond
salt, peber, sukker
gastrik
et skvæt fløde
evt. maizena
Svits skalotteløg i olie et par minutter. Tilsæt solbærsaft og balsamico. Lad koge ind til 1 dl.
Tilsæt vildtfond og lad koge ind til ca. det halve.
Smag til med salt, peber, sukker og gastrik. Tilsæt et skvæt fløde og jævn evt. med lidt maizena rørt ud i vand.

Bag halve kartofler dryppet med olivenolie og drysset med salt og rosmarin.

Opskriften på græskartærte kan ses her – jeg valgte dog at lave en stor tærte.










20 kommentarer:

  1. Forstår godt at gemalen ikke kan skyde sån en lille bambi:)
    Jeg synes også at den var noget flad og vammel i smagen. Der skal tilsættes noget smag og noget salt for at opveje den sødelige og fede fornemmelse..

    SvarSlet
  2. Uha.. dyekød er min livret, sidder her og drømmer om den menu.. Solbær sovsen lyder vildt lækkert..
    Ha ha til vildt..

    SvarSlet
  3. ... hvis du boede lidt tættere på, så ville jeg snige mig indenfor ved aftenstid for at spise med :-D

    Det er jo et par fantastiske dage, du har haft dig i køkkenet - sikke en revanche og sikke måltider!

    SvarSlet
  4. MissMuffin,
    :)
    Jeg piskede faktisk lidt citronsaft i - men det var ikke nok. Måske noget timian, som jo er ret kraftig i smagen og ja, noget ekstra salt.
    Bliver nok alligevel ikke en ting, som jeg prøver igen...

    SvarSlet
  5. Hej Mette Lykke
    Den sauce var skøn - dejlig kombination til hjortekødet.
    Haha ... den var jeg også lige ved at skrive i bloggen;)

    SvarSlet
  6. Hej Piskeris

    Du skulle være så vældig velkommen:)

    Ja, det har været en fantastisk weekend ... Fedt at få prøvet nogle nye ting... Der er dog også blevet tid til nogle af klassikerne - forårsruller, rugbrød, italienske kødboller og frugtsalat, som jeg mangler at få blogget.

    SvarSlet
  7. Uhm! Det er smovsemad, hvor ser der superlækkert ud. Og såsen (saucen) lyder enormt spændende. En vild lækker middag

    SvarSlet
  8. Hej Manna

    Det var en rigtig søndagsmiddag - og såsen var spændende og intens i smagen.
    :)

    SvarSlet
  9. det er bare en af mine livretter, jeg vil gerne på kost og logi hos dig :):) men jeg vil altså heller ikke skyde bambien

    Knus

    SvarSlet
  10. Jeg har da en udbenet dyrekølle i fryseren, den tror jeg, at jeg skal "kikke" lidt nærmere på, men det bliver nu ikke idag, for da vil jeg have kogt en gang suppe, med oksekød og masser af tomater og grønt.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  11. Kære Hanne

    Det ser skønt ud, sådan en rigtig efterårsmiddsg :-)

    Ærgeligt at dine græskarretter ikke smagte dig. Jeg elsker den her suppe:
    Græskar (hokkaido eller lignende), løg, chili, hvidløg, ingefær koges møre i lidt hønsefond (eller grøntsagsfond, hvis man vil vegge den). Tilsæt en ds hk tomater og stik en stavblender i gryden. Smag til med citron, spidskommen og salt/peber. Den kan også blive lækker med lidt kokosmælk eller fløde.

    Knus
    Malou

    SvarSlet
  12. Det ser sindsygt lækkert ud. Hold da op. Jeg synes altså , at din mand er ret heldig, at have dig til at lave mad til ham :)

    SvarSlet
  13. Jeg har aldrig prøvet at lave vildt, men det er da noget af det, der står for. Jeg elsker græskar også som suppe, så jeg vil klart være til tærten også. Men det er så ikke dig, og det er fair nok - nu ved du det.

    SvarSlet
  14. Kære Pernille

    :) Vildt er skønt - måske også fordi det ikke er noget, man får så tit.
    Jeg er heller ikke sikker på, at jeg kunne skyde sådan et brunøjet bambi ... men jeg håber, at han får held af det i morgen, hvor han skal på jagt;)
    Knus og god weekend.

    SvarSlet
  15. Kære Vibeke

    Er spændt på at se, hvad du finder på med dit dyrekød.
    Oksekødssuppe er også fantastisk dejligt - skønt at suppetiden står for døren.
    Knus fra Hanne

    SvarSlet
  16. Kære Malou

    Tak for opskriften. Jeg ved ikke, om jeg "tør" prøve den. Men det tiltaler mig, at der er ingefær og citron i suppen - det må opveje den noget syde smag fra græskarret. Så jeg vil ikke afvise et forsøg;)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  17. Foodfanatic, :) Tak. Jeg hører ham heller aldrig klage - men tror nogle gange, at han kunne tænke sig, at jeg diskede op med noget helt traditionelt dansk mad med sovs og kartofler;).
    Det var en dejlig middag - vildt er godt!
    God weekend til dig :)

    SvarSlet
  18. Hej Deborah

    Velkommen her:)

    Det må du prøve - smager fantastisk og er let at gå til.

    Ja, nu ved jeg det - men jeg er da lidt nysgerrig på den græskarsuppe, som Klidmoster har postet her. Så måske jeg vover endnu et forsøg en gang i efteråret.

    SvarSlet
  19. Mmmh, det ser fantastisk lækkert ud! Det er aaalt for længe siden jeg har fået krondyr, men det smager vidunderligt! Tak for inspiration mht. til græskartærten, jeg suser straks videre og nupper opskriften til gemmerne :-)

    SvarSlet
  20. Hej Nicolai

    Det smagte helt vidunderligt. Vildt er godt!! Vi burde spise noget mere af det.

    Dejligt at høre, at du fandt lidt inspiration her:)

    SvarSlet