lørdag den 14. februar 2009

Valentines middag









I dag er Valentinsdag - så det var en kærkommen anledning til at lave en dejlig middag for to.
Jeg har i løbet af ugen set nogle madprogrammer. Blandt andet Jamie Oliver, som lavede lammekølle. Det var derfor oplagt at forsøge sig med det, nu hvor vi lige havde fået et lam.
Smagen var FANTASTISK! En smagskombination med salvie, hvidløg, rosmarin og bacon, som virker!!
Til lam er bønner godt, og min veninde havde anbefalet en opskrift fra Suveræne Salater.
Derudover havde Rachel Allen lavet en romantisk middag for to med en passionsfrugtdessert med søde kager til. Denne opskrift måtte også forsøges.
Hipshapsere elsker vi... så ingen middag uden dem.
Menuen:
Toast med mango-rejesalsa og bruschetta med tomat og mozarella
Lammekølle med stegte kartofler, bønnepuré og bønnesalat
Passionsfrugtdessert med søde kager

Toast med mango-rejesalsa:
(2 personer)
100 g store rejer
1/4 mango
1/3 chili
½ fed hvidløg
4 søde cherrytomater
frisk basilikum
limesaft
salt, peber
6 skv. tyndt skåret brød
Bland de optøede rejer med mango skåret i fine tern og hakket chili , hvidløg, strimlet basilikum og smag til med limesaft. Lad stå og marinere min. ½ time smag salsaen til med salt og peber lige inden servering. Udstik runde brødskiver og rist disse let. Fordel rejesalsaen på blinis og pynt med lidt frisk basilikum.

(Jeg lavede retten med blinis, som man kan se på billedet - men jeg synes ikke, at det var super godt. Derfor ideen med toast i stedet)

Bruschetta:
Bønnesalat:
2 håndfulde grønne bønner (friske eller frosne)
salt
50 g bacon
4 søde cherrytomater
1 spsk finthakket rødløg
2 spsk olivenolie
½ spsk hvid balsamicoeddike
salt, peber
2 spsk revet parmesan
Damp bønnerne i en smule saltet vand i ca 3 minutter. Overbrus med kold vand og dryp af.
Skær baconstrimlerne i små stykker og steg til gyldent. Lad afdryppe på køkkenrulle.
Bland bønner med tomater skåret i kvarte, rødløg og hæld dressingen over.
Dette kan laves i god tid inden. Vent dog med at drysse bacon over til lige inden servering.

Lammekølle med salvie, rosmarin og bacon:
1 lammekølle
1 håndfuld friske salvieblade
2 fed hvidløg
2 spsk hakket frisk rosmarin
2 spsk olivenolie
saft fra en citron
4 skiver bacon
salt, peber
I en morter stødes halvdelen af salviebladene med hvidløg til en mos. Tilsæt hakket rosmarin, resten af salviebladene og bland det hele sammen med olivenolie og citronsaft.
Stik 6-8 huller dybt ind i lammekøllen - ind imod benet. Og et hul ind ved siden af benet.
Fyld marinaden ind i hullerne og smør resten af marinaden udover køllen. Pres til sidst ½ skive bacon ind i hvert hul.
Lad køllen marinerede nogle timer. Drys godt med groftsalt og friskkværnet peber inden køllen sættes i ovnen.
Vores kølle vejede 1,1 kg. Den fik 20 minutter ved 220 grader og derefter 1 time ved 170 grader. Kødet blev let rosa. Så ønsker man gennemstegt kød, skal den havel idt længere. Derefter hviletid på ca 20 minutter.

Jeg lagde køllen på en rist og lod den dryppe ned i et fad, hvor jeg smed kartoflerne ind de sidste 25 minutter af køllens stegetid.

Kartofler:
Lad forkoge 5 minutter. Hæld vandet fra - læg kartoflerne i en skål og bland med en smule olivenolie, evt. lidt smeltet smør, salt, peber og evt. krydderurter, hvidløg. Hæld kartoflerne ind i fadet placeret under køllen. De skal have ca 45 minutter i ovnen - derfor passer det med ca 25 minutter under køllen og de 20 minutter ekstra, hvor køllen trækker.

Passionsfrugtdessert:
(2 personer)
1/3 af en moden mango
lidt sukker - hvis meget moden en lille teskefuld men ellers lidt mere
2 passionsfrugter - de skal være "krøllede" i looket, så er de modne
ca 2 tsk saft fra en lime
ca ½ dl let pisket fløde
Tag frugtkødet af mangoen ud af skallen med en ske - gem et par skefulde til dekoration. Blend dette sammen med limesaft med en stavblender.
Skrab frugtkødet i passionsfrugten ud i en sigte og lad saften passere igennem, så man får al den stærke saft ud. Bland saften med med mangoblandingen.
Bland fløden forsigtigt med frugtblandingen - der må gerne være lidt marmoreffekt i blandingen, så forsigtigt.
Smag til - evt tilsæt en smule mere sukker eller limesaft...
Server i høje dekorative glas - dekorer med en tsk kerner fra passionsfrugten. med små hjerte eller stjerneformede mørdejskager.

Mørdejskager:
Jeg brugte en rest fra denne tærtedej:

Rul dejen ud til ca 2-3 mm og udstik kager i den form, som du ønsker.
Bag ved 190 grader ca 8-10 minutter. Hold øje.

God appetit:o)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar