Mandler og æbler er et match af de gode. Her er dog ikke brugt en stor mængde æbler, men blot nok til at give lille syrligt modspil til mandlerne, som er den bærende ingrediens i denne kage. En virkelig skøn efterårskage (eller til alle andre tider af året). Jeg kunne sagtens finde på at lave en version uden æbler og i stedet dække med smeltet chokolade eller en chokoladeganache.
Min kollega have kagen med på job en dag og hun havde lavet den efter en opskrift af Camilla Plum. Jeg har justeret en smule ved at tilsætte ekstra æg for at få en lidt mere saftig kage og blendede en hel stang vanille lige, som jeg gør, når jeg bager Madam Mangors vanillekranse (verdens bedste vanillekranse!!!) - det kan klart anbefales. Der kommer fuld smæk på vanillesmagen og man udnytter sine vanillestænger optimalt.
220 g mandel
1 hel stang vanilleevt ½ tsk vanillepulver fra Urtekram
220 g mel
1 nip salt
220 g koldt smør
200 g rørsukker
2 æg
1 æble
Tag halvdelen af mandlerne og findel i en foodprocessor sammen med vanillestangen. Det skal hakkes, så det ligner mel og vanillestangen også er helt pulveriseret. Tilsæt herefter resten af mandlerne og giv den en kort tur mere i foodprocessoren - der må gerne være ret grove stykker mandel imellem.
Bland mandelmassen med mel, sukker, evt ekstra vanille og salt. Skær smørret i tern og smuldr det i mandel/melblandingen, som til en mørdej. Dejen samles med æggene. Pres dejen ud i en stor tærteform.
Skræl æblet og skær i tynde skiver. Fordel æblet over dejen ved at trykke dem let ned. Drys gerne æblerne med en smule sukker, hvis kagen ikke skal have alt for syrligt et modspil.
Bag ved 175 grader i ca 40 minutter til den er gylden.
Server alene eller med en klat creme fraiche eller is.
Nuij! Altså hvor du beholder hele den blendede vaniljestang i dejen? Det kendte jeg ikke til :-)
SvarSlet@Piske
SvarSletJa, man kværner bare hele stangen med. Jeg var lidt skeptisk første gang .. men det virker :)
Det vil jeg bestemt også prøve det med at blende en hel vanille, super godt tip! Og kagen ser også lækker ud HAPS
SvarSlet@Tante Sød
SvarSletDet må du gøre! Uhh, jeg får lyst til vanillekranse - godt, at det "snart" er jul ;)
Jeg er blevet beordret at have kage med på arbejde på fredag, og har bestemt mig for at prøve den her - men med halvt æbler, halvt hjemme-henkogte pærer. Og måske en lille smule marcipan i dejen også :-)
SvarSletGlæder mig under alle omstændigheder til at smage!
(P.S. Du har vel ikke linket til fru Plums udgave?)
@Heidi
SvarSletJa, sådan nogle ordre får man jo ind imellem ;)
Uhm - hjemme-henkogte pærer lyder dejligt og vil passe super til kagen.
Nej, jeg har ikke noget link til Plums udgave - tror måske, at det er fra en af hendes bagebøger.
Hendes udgave lyder vist sådan:
200 g mandel
200 g mel
200 g smør
200 g sukker
1 stang vanille (blot marven)
1 æg
? æbler + sukker til drys
God bagelyst.
Kære Hanne
SvarSletDen kage lyder super lækker. Mandler og æbler er bare så godt sammen, så det bruger jeg også altid, når jeg laver æblekage. Skøn, skøn efterårsmad.
Kh Nadia