søndag den 18. september 2011

Koldthævede flûtes bagt på stenplade

Opskriften på disse super, super lækre flûtes, har jeg fået fra min mor.
Nok nogle af de nemmeste flûtes at lave og smagen er vidunderlig!! Krummen er god på en svampet og samtidig lidt fast måde. Optimale til en efterårssuppe, som madbrød, men også som sandwichbrød til madpakken.

En opskrift, som man kan lege med ... ved at bruge forskellige meltyper, øl, surmælksprodukter, sirupper, krydderurter osv.

Basisopskrift - se nedenfor under "Tips" for idéer til de forskellige ingredienser:
(4 stk)
10 g gær
½ L kold væske 
2 tsk havsalt
1 spsk sirup
100 g groft mel 
100 g speltmel
ca 475 g hvedemel (gerne Tipo 00)
Rør gær ud i den kolde væske sammen med sirup. Tilsæt de grove meltyper og derefter salt og hvedemel. Rør blot sammen. Sæt låg på og lad hæve koldt i mindst 12 timer og gerne 24 eller 36 timer.

Tag dejen ud i varmen og lad den stå og hæve - gerne et par timer.

1 times tid før brødet skal i ovnen, varmes ovnen op til max. temperatur med stenpladen i ovnen.

Drys et par store håndfulde mel ud på bordet og hæld dejen ud herpå. Del dejen i 4 stykker.
Tag godt med mel på hænderne og sno dejen til rustikke flûtes. Lad dem hæve et kvarters tid på bordet.
Lemp dem nu forsigtigt over på stenpladen. Smid ½ dl koldt vand ind i ovnen. Skru ovnen ned til 225 grader og bag i ca. 15 minutter.

Tips:
Væsken kan være: øl (jeg brugte Juliane, Specialbryg - som gav sødme og krydret maltsmag og 
-duft), vand, kærnemælk eller andre mælketyper - eller en blanding af disse ting.
Sirup: jeg brugte æblesirup, men man kan også vælge agavesirup - lys eller mørk, andre siruptyper, honning eller sukker.
Groft mel: Jeg brugte speltgrahamsmel. Andre muligheder kan være rugmel, alm grahamsmel, kamut, emmer osv.


11 kommentarer:

  1. Det lyder som en super opskrift - og nem at gå til, når den kan stå i køleskabet flere dage.
    Og så må jeg lige høre hvor du har din bagerist fra? Jeg kunne godt tænke mig en magen til, til de mindre ting som har det med at falde ned mellem rillerne i de almindelige bageriste. Har indtil videre spurgt i Kop & Kande, men de havde dem ikke...

    SvarSlet
  2. @Heidi,
    Ja, den er helt ufattelig nem den opskrift. Tror, at det bliver en klassiker her.
    Jeg har købt den hos Isabellas.dk - men har lige kigget hos hende, og kan ikke se, at hun har den lige pt.
    Den er nemlig genial - særligt til småkager og den slags. Jeg kunne også godt tænke mig en ekstra.
    Kan se at Specialkøbmanden måske har noget, som ligner:
    http://specialkoebmanden.dk/koekkenudstyr-36/bagerist-ca-32-cm-oe-4349.html

    SvarSlet
  3. Jeg går lige på jagt i Imerco næste gang jeg er derinde - det kunne jo være...

    SvarSlet
  4. @Heidi, god jagt. Hvis du finder én, må du gerne give lyd :)

    SvarSlet
  5. Lyder som en opskrift der er nem at gå til - selvom jeg ikke selv besvære mig med at bage brød og får et frisk-bagt med hjem hver dag fra min bager. Det dufter altid dejligt i køkkenet imens og bagefter.

    SvarSlet
  6. @Little Sunshine - ja, det er sådan en opskrift, som jeg vil påstå, at alle kan lave i et ruf. :)

    SvarSlet
  7. Uuuhmmmn, Hanne - de ser bare max lækre ud. EEELSKER langtidshævet brød - det bid det får, er noget af det skønneste. Lyder som en super opskrift. Og så MÅ jeg have fat i en bagesten, når jeg er hjemme i DK igen (lige om snart!)
    Kh. Eva

    SvarSlet
  8. Den opskrift nupper jeg lige - synes tit jeg har problemer med at finde på nogle rigtig gode flutes:-)

    Kærlig hilsen

    Anne.

    SvarSlet
  9. Exquisito pan muy bello ,me encanta se ve crujiente,abrazos cordiales.

    SvarSlet
  10. Kære Eva
    Ja, du må ha' fat i sådan en sten. Den gør virkelig en forskel for skorpen.
    Det langtidshævede er bare det bedste!
    Kh Hanne

    SvarSlet
  11. @Anne - jeg håber, at de også falder i din smag. Skønt med så lækre og ikke mindst nemme flûtes.
    Kh Hanne

    SvarSlet