onsdag den 20. oktober 2010

Citron/limefromage

I fredags var vi inviteret til ålegilde hos en god ven. Jeg havde fået lov at lave dessert og det blev en citron/limefromage efter Morten Heibergs opskrift fra bogen Helt Enkelt.

Jeg fulgte opskriften, men kvajede lidt undervejs ... den eneste ændring var, at jeg skiftede nogle citroner ud med limefrugter. 

Opskriften er til ca. 4-6 personer.

Ingredienser
5 blade husblas
4 past. æggeblommer
4 past æggehvider
120 g sukker
1 stang vanille
3 små øko citroner
1 stor øko lime
2 ½ dl piskefløde

Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand...
Vask citrusfrugterne og tør dem. Riv nu skallen meget fint - KUN skallen og ikke det hvide bitre nedenunder.
Pisk æggeblommerne med HALVDELEN af sukkeret og kornene fra vanillestangen (det glemte jeg lige ... og fik pisket al sukkeret med)
Pisk grundigt til en tyk æggesnaps....
Rør citrusskallen i æggesnapsen...

Pres citrusfrugterne igennem en fin sigte. Opvarm saften f.eks. nogle sekunder i mikroovnen. Det skal blot være lidt mere end lunt - ikke kogende! Tag husblassen op af vandet og knug overskydende vand fra. Rør husblassen ud i den varme citronsaft. Pisk citronsaften i æggeblommemassen.
Pisk æggehviderne let stive med resten af sukkeret. Pisk fløden let stiv ... ikke meget stiv, det giver en mystisk konsistens. Min fløde var temmelig blød og konsistensen blev rigtig fin.

Vend nu flødeskummet i æggemassen med en stor, bred grydeske. Vend herefter æggehviderne i på samme måde - blidt, så luften bliver i fromagen.

Citronfromagen hældes i portionsglas eller en stor skål. Lad stå i køleskabet mindst 4 timer, men gerne mere...

Dejlig, sur/sød fromage, luftig og lækker .... Jeg kan godt lide blandingen af citron og lime. Limen tilfører lidt ekstra pikant smag til fromagen.
Min veninde fik en skål og hun sagde sørme, at den var bedre end hendes mors ...... det tror jeg er et stor kompliment ;o)

15 kommentarer:

  1. Ummmm Giver dig helt ret, det smager bare bedre med Lime i også !

    Jeg kan slet ikke spise alm Citron fromage mere.

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  2. Hej Marianne
    Jeg har aldrig været den store citronfromage-spiser .. men som voksen er der sket noget med mine smagsløg;) Og tippet med limen var bare super - tak for det :)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  3. Uhhh, at få at vide, at man har lavet noget der er bedre end mors er vist altid en kæmpe kompliment:-)

    SvarSlet
  4. Jeg har opdaget fejlen - du glemte at sende en portion til mig!

    ... men det er ok, så laver du bare dobbeltportion næste gang - jeg skal nok fråde det ;-)

    (har jeg sagt, at det er en af mine yndlingsdesserter?)

    SvarSlet
  5. Jeg tror faktisk aldrig jeg har prøvet at lave citronfromage - undtaget måske i hjemkundskab i skolen. Men den her opskrift kunne godt lokke mig til det :-)

    SvarSlet
  6. Ja jeg blev lige fristet til at lave det i weekenden, mums :)

    SvarSlet
  7. Hej LaTascha
    Ja, jeg tror, at du har ret :) Jeg blev da også helt glad,

    SvarSlet
  8. @Piske, åh ja - det var en stor fejl! Måske det var blevet lidt moussy efter en tur med Post Danmark ;D

    SvarSlet
  9. @Heidi, ja, jeg tror, at det er det samme her ... havde helt glemt, at vi da også lavede det i hjemkundskab;)
    Det smagte meget bedre denne her udgave ....

    SvarSlet
  10. @Clemme/Trine - god fornøjelse :) Smager dejligt og friskt!

    SvarSlet
  11. Kære Hanne.
    Pudsigt! Lavede lige citronfromage i søndags - og har efterspurgt gode råd til at lave den perfekte fromage på min blog... Ved ikke helt, hvorfor min ikke blev helt perfekt. DIN ser supergod ud - mere 'glat' end min. Ej altså; det vil jeg også ha'!! ;-)
    Måske øvelse bare gør mester?!
    Kh. Eva

    SvarSlet
  12. Kære Eva
    Jeg er sikker på, at øvelse gør mester. Jeg kan også se, at du har fået en masse fif på din blog :) Så god vind ved næste forsøg!!
    Det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg hopper ud i et fromageforsøg. Frisk, syrligt, sødt og lækkert.
    Kh Hanne

    SvarSlet
  13. Kære Hanne
    jeg er gammel ungkarl og har aldrig prøvet at lave citronfromage før. Så jeg har prøvet 6 gange de sidste 3 måneder - med varierende resultat. Den dér med lime er genial.
    Nu har jeg lært at afveje æggeblommerne, sukkeret og citrussaften så det er i de rette proportioner. Så bliver resultatet perfekt!
    Hilsen
    Jan

    SvarSlet
  14. Kære Jan
    Hvor er jeg glad for at høre det.
    Citron/limefromage er et hit ... jeg får pludselig frygtelig trang til en portion :)
    Madglade hilsner Hanne

    SvarSlet
  15. kan den fryses til sener brug?

    SvarSlet