mandag den 12. april 2010

Gratineret Farfalle





Inspireret af et pastatema i MAD & venner lavede jeg denne gratinerede pastaret i sidste weekend. En god og lidt anderledes variant til Lasagne. Tager man sig tiden og lader sin kødsauce simre i mindst 2 timer og gerne 4-6 timer, så får man den dejligste og mest smagfulde kødsauce.

Jeg var heldig at finde et par poser tomater i fryseren fra sidste års høst. Samt nogle friske timiankviste, som har allerede skyder livligt i haven. Sådanne ingredienser gør jo særligt godt, men et par dåser gode cherrytomater på dåse og tørret timian kan også sagtens bruges.

Start med:
Kog 500 g farfalle efter anvisning på pakken ... men stadig med lidt bid, da pastaen bliver helt mør i ovnen senere.

Kødsauce
olivenolie
2 finthakkede gulerødder
2 finthakkede stilke bladselleri
2 finthakkede bananskatlotteløg
1 pakke god bacon, skåret i mindre stykker
750 g oksekød, hakket
3 fed hvidløg
2 laurbærblade
et par kviste frisk timian
1 tørret chili
tørret salvie, basilikum merian
1 lille dåse konc. tomatpuré
1 glas rødvin
3 dl kalvefond
3-4 dl cherrytomater
1-3 tsk sukker
evt. 1-2 spsk ketchup
salt, peber
evt. en sjat balsamico

Svits først gulerødder, løg og blegselleri ca. 5 minutter. Tilsæt kødet og svits til det er brunet.
Nu tilsættes tomatpuréen og svitser med et minuts tid, hvorefter rødvinen tilsættes os koger lidt ind. Herefter lægges krydderurter, cherrytomater, fond i gryden og evt. en sjat vand samt salt og peber.
Lad det hele simre minimum 2 timer og gerne mere.
Smag til med salt, peber, balsamico, ketchup og sukker.

Bechamelsauce
20 g smør
1-2 spsk mel
mælk
salt, peber, muskatnød
1-2 dl parmesan
evt. en sjat fløde
Smelt smør og pisk melet heri - lad småsimre 1-2 minutter. Spæd til med kogt mælk til saucen har den rette konsistens.
Smag til med friskrevet parmesan, salt og peber. Tilsæt evt. en sjat fløde.
Lad saucen koge et par minutter for at fjerne melsmagen.

Andre ingredienser
1-2 kugler frisk mozarella
rasp (gerne hjemmelavet af daggammelt italiensk brød)
olivenolie

Smør et fad med olie, læg et lag pasta, derefter kødsauce, bechamel og evt et par klatter mozarella, igen pasta, kødsauce, bechamel og mozarella ... fortsæt og slut af med kødsauce, bechamel og mozarella.

Drys med rasp og dryp med olie.

Gratinér i ovnen til overfladen er gylden i ca. 20-30 minutter.

Server med en god salat til.

8 kommentarer:

  1. Kære Hanne
    Ja kødsauce og pasta er altid en træffer, og i en ret hvor Farfalle ikke har en hård klump i midten, for det må da blive mørt.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  2. pasta er bare så lækkert, hvis det laves rigtigt :) det ser super lækkert ud :)

    SvarSlet
  3. Nu skal jeg rigtig drømme om mad i nat, kan jeg mærke! :-D

    SvarSlet
  4. Uhm, det lyder lækkert Hanne..
    Det er sån noget mad der bringer lykke herhjemme:)
    Jeg kan også bedst li når kødsaucen får et par timer ril at simre igennem, så smager den helt anderledes!

    SvarSlet
  5. Kære Vibeke
    Det var bare en lækker måde at få pasta på - og første gang jeg har brugt farfalle ... ikke sidste gang!
    Knus Hanne

    SvarSlet
  6. Hej Line
    Jeg er også pastaelsker ... tror, at jeg kunne spise det næsten dagligt. Måske en lille skabs-italiener er gemt i mig ;)

    SvarSlet
  7. Piskeris - drømte du mon gode maddrømme i nat:)

    SvarSlet
  8. MissMuffin, ja - den slags pastaretter går man aldrig gal af.
    Tænker tit på de mennesker, som laver kødsauce på 20 minutter, de går glip af så meget;)

    SvarSlet