Jeg arbejder sammen med en Kavitha og har længe været interesseret i at stifte bekendtskab med det tamilske/indiske køkken. I fredags fik vi os lidt en snak om forskellige ingredienser og retter. Jeg fik studeret hendes hjemmeside Tamilskmad.dk – og der er virkelig god inspiration at hente.
Så med inspiration herfra, fra Signe, Annemad og andre hjemmesider, fik jeg stablet en tamilsk/indiske menu på benene i går.
Det smager virkeligt godt – godt med krydderier i! Vi kunne måske godt have tålt det lidt stærkere, men det kan man jo altid prøve sig lidt frem med.
Efter at have studeret forskellige chutneys fik jeg komponeret denne …. Og den smager intet mindre end himmelsk! Det bliver ikke sidste gang, jeg laver den.
Æble/abrikos chutney
(2 små glas)
3 syrlige æbler i små tern
2 små rødløg, hakkede
1 rød snackpeber i små tern
5 abrikoser, hakkede
1 spsk revet ingefær
3 fed knust hvidløg
saft fra ½ citron
revet skal fra ½ citron
100 g brun farin
50 g rørsukker
½ dl balsamisk æbleeddike
1 dl hvidvinseddike
½ tsk salt
1 lille knust piri piri chili
st. chili efter smag
Bland æbler, løg, peberfrugt, abrikoser, ingefær, hvidløg, citron, sukker, salt og eddike i en lille gryde og lad små simre til kartoflerne er godt møre. Jeg kogte i ca. 45 minutter. Tilsæt chili/piri og kog yderligere 15 minutter.
Hæld på skoldede glas, evt. skyllet i Atamon.
Opbevar i køleskabet.
Oksekødscurry
(ca. 4-5 personer)
Så med inspiration herfra, fra Signe, Annemad og andre hjemmesider, fik jeg stablet en tamilsk/indiske menu på benene i går.
Det smager virkeligt godt – godt med krydderier i! Vi kunne måske godt have tålt det lidt stærkere, men det kan man jo altid prøve sig lidt frem med.
Efter at have studeret forskellige chutneys fik jeg komponeret denne …. Og den smager intet mindre end himmelsk! Det bliver ikke sidste gang, jeg laver den.
Æble/abrikos chutney
(2 små glas)
3 syrlige æbler i små tern
2 små rødløg, hakkede
1 rød snackpeber i små tern
5 abrikoser, hakkede
1 spsk revet ingefær
3 fed knust hvidløg
saft fra ½ citron
revet skal fra ½ citron
100 g brun farin
50 g rørsukker
½ dl balsamisk æbleeddike
1 dl hvidvinseddike
½ tsk salt
1 lille knust piri piri chili
st. chili efter smag
Bland æbler, løg, peberfrugt, abrikoser, ingefær, hvidløg, citron, sukker, salt og eddike i en lille gryde og lad små simre til kartoflerne er godt møre. Jeg kogte i ca. 45 minutter. Tilsæt chili/piri og kog yderligere 15 minutter.
Hæld på skoldede glas, evt. skyllet i Atamon.
Opbevar i køleskabet.
Oksekødscurry
(ca. 4-5 personer)
1-2 spsk ghee (eller olie)
3 hakkede løg
3 fed knust hvidløg
1 finthakket rød chili
2 stilke citrongræs
3 tsk st. koriander
2 tsk st. spidskommen
3 tsk gurkemeje
1 spsk tørrede karryblade – eller et bundt friske
1-3 tsk chili (efter smag)
½-1 tsk sambal oelek
ca. 800g oksebov i tern
1 ds flåede tomater, eller små søde cherrytomater
salt
vand
2 ds kokosmælk
saft fra 1-2 lime
frisk koriander
Svits løg til de er klare i ghee (eller olie). Tilsæt ved høj varme alle krydderier, chili, hvidløg og citrongræs. Giv det et par minutters svits. Tilsæt kød – lidt af gangen og lad det brune godt af og blive dækket helt af krydderierne.
Tilsæt vand, tomater og salt og lad småsimre mindt 1½ time, men gerne mere.
Tilsæt kokosmælk,saft fra lime og smag til med chili, sidskommen osv. Lad dette koge igennem mindst 10 minutter.
Drys til sidst med et bundt hakket koriander.
Server med ris, raita, naanbrød og chutney.
Naanbrød – jeg fulgte denne opskrift.
Da de var bagte, smurte jeg dem med ghee og dryssede med havsalt.
Næste gange vil jeg prøve at bytte sukkeret ud med honning og drysse med krydderi – måske paprika. De var lidt neutrale i smagen.
Raita
græsk yoghurt
agurk i små tern
frisk ingefær
et bundt frisk koriander
et nip salt
Yoghurt røres med fintrevet ingefær og hakket koriander og blandet med agurk.
Smages til med en anelse salt. Sæt koldt mindst ½ time.
Velbekomme:o)
3 hakkede løg
3 fed knust hvidløg
1 finthakket rød chili
2 stilke citrongræs
3 tsk st. koriander
2 tsk st. spidskommen
3 tsk gurkemeje
1 spsk tørrede karryblade – eller et bundt friske
1-3 tsk chili (efter smag)
½-1 tsk sambal oelek
ca. 800g oksebov i tern
1 ds flåede tomater, eller små søde cherrytomater
salt
vand
2 ds kokosmælk
saft fra 1-2 lime
frisk koriander
Svits løg til de er klare i ghee (eller olie). Tilsæt ved høj varme alle krydderier, chili, hvidløg og citrongræs. Giv det et par minutters svits. Tilsæt kød – lidt af gangen og lad det brune godt af og blive dækket helt af krydderierne.
Tilsæt vand, tomater og salt og lad småsimre mindt 1½ time, men gerne mere.
Tilsæt kokosmælk,saft fra lime og smag til med chili, sidskommen osv. Lad dette koge igennem mindst 10 minutter.
Drys til sidst med et bundt hakket koriander.
Server med ris, raita, naanbrød og chutney.
Naanbrød – jeg fulgte denne opskrift.
Da de var bagte, smurte jeg dem med ghee og dryssede med havsalt.
Næste gange vil jeg prøve at bytte sukkeret ud med honning og drysse med krydderi – måske paprika. De var lidt neutrale i smagen.
Raita
græsk yoghurt
agurk i små tern
frisk ingefær
et bundt frisk koriander
et nip salt
Yoghurt røres med fintrevet ingefær og hakket koriander og blandet med agurk.
Smages til med en anelse salt. Sæt koldt mindst ½ time.
Velbekomme:o)
Tak for en super god blog.
SvarSletUhm, det ser virkelig lækkert ud. Det glæder jeg mig til at prøve.
Nej hvor ser det godt ud. Og ikke mindre dejligt at opskrifterne allerede er afprøvede ;-) Skønt når maden er lidt krydret! Tak for udfordringen - har allerede fået den for et stykke tid siden! Elskede alle factsene om dig....... Dejligt når der er en mulighed for at lære en blogveninde bedre at kende! KNUS
SvarSletUHM, hvor ser det lækkert ud. Kan næsten dufte det!!
SvarSletDen curry skal vi vidst have afprøvet, men så skal jeg vidst li undersøge om Aalborg har en god thai-biks, for jeg mangler lidt af ingredienserne.. Mums!
Når du en dag åbner en restaurant, så kommer jeg og spiser der! Sgu :-D
SvarSletHej Helle
SvarSletTusind tak:o)
Dejligt at du kigger med.
Hilsner Hanne
Hej Tina
SvarSletDet er virkelig skøn mad fra del af verden - skønt med et kick af krydderier.
Ja, det er nu hyggeligt med de her bloglege, hvor vi lærer lidt mere om hinanden:o) I det hele taget er blogverden nu altså et rart sted at være!
Knus Hanne
Hej MissMuffin
SvarSletJa, når man går i gang med at udforske et køkken fra en ny verdensdel, kræver det tit lidt indkøb. Heldigvis er mange af ingredienser fra det indiske køkken også brugbare i thaikøkkenet. Så det er ikke så galt at investere lidt.
Og det smager suverænt dejligt.
Piskeris, du skal være SÅ hjerteligt velkommen;o) Sgu!
SvarSletHe jHanne
SvarSletOpskrifter ser lækre ud men jeg kan kun lide vegetarisk mad som du har lavet, for jeg er vegetar.
For resten du kan kigge på tamilske opskrifter på http://tamilskmad.dk
Hilsen fra
Kumaran