tirsdag den 1. december 2009

Sarah Bernhardt kager

Kager til min far, da han for et par uger siden, om aftenen måtte køre en tur ind til Viborg, skifte dæk for mig i mørke, blæst og regnvejr...

Så skal der jules og ingen jul uden Sarah Bernhardt kager … egentligt er Sarah Bernhardt vel ikke specielt julet, men jeg synes den hører til alle gode højtider, bryllupper, fester og hvad man ellers kan fejre. For det så absolut en af de allermest fantastiske kager. Chokolade og marcipan er forresten vældig julet - ergo: Sarah Bernhardt er en uundværlig julekage!!

Det tager lidt tid at lave disse kager, men de er hvert minut værd – og de bliver bare meget bedre, hvis man tager sig tid til selv at bage makronerne.

Sarah Bernhardt kager
Ca. 40 små kager

Chokoladetrøffel:
3 dl piskefløde
115 g god mørk chokolade, 55-70 % kakao
ca. 150 g god mørk overtrækschokolade (også ca. 55 – 70 % kakao)

Kog fløden op i en tykbundet gryde. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den i fløden.
Kog blandingen ved svag varme og under omrøring ca. 5 minutter.
Lad cremen stå koldt til den stivner, ca. 4 timer.
Makroner:
275 g rå marcipan
1½ dl sukker
2 æggehvider

Riv eller findel marcipanen i en foodprocessor. Bland med sukker og æggehvider. Pisk til en luftig masse.
Sprøjt massen ud eller sæt den med skeer i makroner – den størrelse, som passer – på en plade med bagepapir. Jeg lavede kagerne med to teskeer, hver kage ca. en tsk-størrelse, de flyder ud og hæver let.
Med lidt vand på fingrene kan makronerne glattes pænt.
Lad dem stå på pladen i ca. 30 minutter ved stuetemperatur, inden de bages.

Bag midt en 175 grader varm ovn i ca. 15-20 minutter til de er svagt gyldne. Lad makronerne køle af på pladen, inden de flyttes overpå en bagerist.

Pisk den kolde chokoladetrøffel let op. Smør på makronerne, så massen danner en lille top. Stil kagerne koldt et stykke tid.

Dyp chokoladetoppen på kagerne i smeltet chokolade.

Stil kagerne koldt. Server dem kolde.
De kan sagtens fryses - og tages op ½ times tid før servering.

38 kommentarer:

  1. Jeg eeeeelsker Sarah Bernhardt kager! *suk*

    ... hvorfor er det lige, at jeg aldrig har fået lavet det, selvom jeg har drømt om det utallige gange?

    Jeg tror bare, jeg vil sidde og savle lidt over billederne i første omgang... :-)

    SvarSlet
  2. OMG! Kære Hanne - jeg er mundlam og tro mig det sker ikke tit! De ser bare så helt absolut fantastiske ud :-D Knus

    SvarSlet
  3. Mmmm, hvor ser de bare gode ud :-)
    Jeg har kun prøvet at lave sarah bernard-kager med købte makroner, men de skal da klart laves fra bunden næste gang - tak for opskriften!
    Hilsen Signe

    SvarSlet
  4. Kære Hanne
    Dem kan jeg rigtig godt lide, og jeg er også rimelig god til at lave dem, godt lige at få en opfrisker, ja helt ærligt, jeg havde fuldstændig glemt dem!
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  5. Mums...min absolut favorit-kage!!! :P

    SvarSlet
  6. Uhm, hvor ser de gode ud! Det bliver din far sikkert rigtig glad for, det ville jeg hvertfald blive:)

    SvarSlet
  7. Ummmm ! Sidder igen her og savler... Og hvorfor har jeg ikke tænkt på at bage bundene selv ???

    Tak.. de skal prøves !

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  8. Hej Piskeris
    Ja, hvorfor har du dog ikke det ... det må du gøre. Men pas på - stærkt vanedannende.

    SvarSlet
  9. Hej Malou

    Rødme, rødme ... tusind tak:o)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  10. Hej Signe

    Ja, det er absolut værd at bruge tiden på at bage bunden også. Smager fantastisk.
    Hilsner Hanne

    SvarSlet
  11. Kære Vibeke

    Det er altid godt med en reminder - det er jo ikke til at huske alle de skønne ting, man kan lave:o)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  12. MissMuffin, han var tilfreds:o) Så en anden gang kan jeg vist godt ringe, når skidtet punkterer;o)

    SvarSlet
  13. Hej Marianne

    Det var så lidt ... det er absolut værd at bruge tiden på at bage bunden selv. Og man bliver vældig populær, når man serverer sådan et fad:o)
    Hilsner Hanne

    SvarSlet
  14. Åh hanne! De ser SÅ lækre ud!

    Kh Anne :)

    SvarSlet
  15. Og Anne, de smager fantastisk!
    Kh Hanne

    SvarSlet
  16. Hej...
    Jeg har lige et lille spørgsmål. Hvis man nu vælger at fryse kagerne, skal det så være før eller efter at man kommer chokoladen på? Jeg skal nemlig lave petit fours til en fest, og så ville små sarah bernhardt kager jo være perfekt, især hvis man kan lave dem helt færdig et par dage i forvejen og så blot tø dem op...
    Tak for en god blog :)
    Hilsen Luise

    SvarSlet
  17. Kære Louise
    Tak for din søde kommentar.
    Du kan sagtens lave dem helt færdige med chokoladen og putte dem i fryseren. Så nemmere kan det ikke blive på selve dagen :)
    Kh Hanne

    SvarSlet
  18. Tusinde tak for dit hurtige svar :) Det hjalp mig meget...

    SvarSlet
  19. har smagt den før og må kun sige f*** hvor den smager dårligt

    SvarSlet
  20. Tak for opskrift, bor i London hvor makroner som jeg kender dem ikke lige er at finde nogle steder. Men så må jeg lave dem fra bunden denne gang, hvor ser de lækre ud på billederne.... Helt lækkersulten nu!

    SvarSlet
  21. @Signe T - De er fantastiske. Noget ganske andet end "købe-makroner".
    God fornøjelse med bagningen :)

    SvarSlet
  22. De er bare super lækre - det er nu 2. gang jeg har gang i en dobbelt portion.

    Der bliver aldrig mere lavet SB kager med købte makroner her i huset :-D

    SvarSlet
  23. Hej - de ser fantastisk lækre ud! Er lidt i tvivl: til choko-fyld skriver du overtrækschokolade. Skal det i, og skal man så købe ekstra til at overtrække med?

    SvarSlet
  24. @Nynne - tak for din kommentar. Beklager, at jeg har overset den.
    Jeg elsker også bare de kager. Den lille smule ekstra anstrengelse med at bage makronerne selv er bare det hele værd :)

    SvarSlet
  25. @Anonym - jeg har sendt dig svar via mail.

    Men du får det også lige her.
    De 115 g skal i chokoladecremen. Og de 150 g er til at overtrække kagerne med.
    God fornøjelse med bageriet :)

    SvarSlet
  26. Oh my god! Virkelig lækre makroner!
    Har lige brugt din opskrift idag! :-) MUMS!

    www.johannethorhauge.blogspot.com

    SvarSlet
  27. Hej Johanne
    SÅ dejligt at høre!! Det er bare en af de lækreste små smager at hygge sig med!
    Hanne :)

    SvarSlet
  28. Hejså

    Jeg var lige heldig at finde denne opskrift på nettet da jeg søgte efter Sarah Bernhardt kage. Og så gik jeg ellers igang idag, jeg er nået til den sidste fase, har lige smidt kagerne i køleren og venter spændt til de bliver kolde så vi kan spise dem. Opskriften har været dejlig nemt beskrevet, men jeg fik et problem med makronerne, de sad simplethen fast i bagepapiret og gik i stykker da jeg skulle tage den ud, jeg ventede ellers ret længe til de blev kolde osv. Mange af dem gik i stykker, så jeg måtte klappe 2 sammen for at rede dem, hvad kan jeg have gjort forkert ?

    SvarSlet
  29. Hej Anonym
    Hmmm, det ved jeg godt nok ikke. Var de bagt længe nok? De hænger ofte en lille smule i for mig, hvis jeg tager dem af, før de er kolde.
    Håber, at du giver det et nyt forsøg på et tidspunkt. Man kan evt bage dem på en plade med en avis under bagepapiret. De bliver nemt meget mørke i bunden, da det er en meget sukkerholdig dej. Avisen kan så gøre, at de kan få et minut eller to ekstra og det kan måske også hjælpe på, at de er nemmere at få af bagepapiret igen.
    Mange hilsner Hanne

    SvarSlet
  30. Øhhh måske jeg er lidt fatsvag men skal begge slags chokolade bruges i trøffeldejen??? & en hel anden portion smeltechoko til overtræk efter afkølingen???

    SvarSlet
  31. Hej Ditte
    Beklager mit sene svar, jeg er kommet til at overse dit spørgsmål.
    Nej - de 115 g skal i trøffelmassen og de ca 150 g bruges til overtræk.
    Håber, at du får lavet nogle gode kager :)

    SvarSlet
  32. Hej Hanne! De kager er helt igennem fantastiske. Det er en super fed opskrift!

    Jeg har dog et spørgsmål, kan jeg lave én stor Sarah bernhardt kage ud af makrondejen? Jeg er bange for at de knækker, men fordi min søster har fødselsdag og glutenallergi, vil jeg lave en stor "lagkage". Tror du det er muligt?

    SvarSlet
  33. Hej Arusa
    Jeg ville gøre forsøget. Du kan jo lave bunden tykkere - så bliver den kransekageagtig og lidt blødere, det tænker jeg, vil passe godt til kagen.
    God fornøjelse - og en god idé med en kæmpe Sarah Bernhardt kage!!!
    Mange hilsner
    Hanne K

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak for svar!:) Jeg prøver:) jeg laver kagen dagen indenden skal serveres - mon ikke bunden bliver endnu blødere af det:)

      Kæmpe hilsner:):)

      Slet
  34. Har netop lavet dem for anden gang - fantastisk lækker opskrift! Synes begge gange jeg har ender op med for lidt chokoladetrøffel...

    SvarSlet
  35. Bor i udlandet og kan ikke få fat i ordentlig marcipan til at lave makronbunde. De flød ud til en stor masse på bagepladen, smagte mildt sagt mærkeligt osv. osv.
    Året efter købte jeg nogle kiks/kager der lignede - ikke godt. Året efter … osv.
    Så bestilte jeg makronbunde hos min bager og det blev noget forfærdeligt snask.
    I år fik jeg så en veninde til at sende mig nogle (mange) pakker dansk Odense marcipan - det blev uhyggeligt dyrt p.gr. af forsendelsen, MEN det lykkedes mig endelig at få det helt rigtige resultat.
    Kort sagt : lav selv makronbundene, hvis I vil have de helt rigtige lækre Sarah Bernhardt. 😉

    SvarSlet