tirsdag den 4. august 2009

Blåbærmarmelade og gulerodsboller


Jeg har virkeligt nydt de sidste par feriedage. Det er også i dag blevet til nogle timer i køkkenet:)

I morgen skal vi have bestyrelsesmøde i Airliners og det er hos mig. Jeg har fået lavet dej til boller, som skal langtidshæve til i morgen. Tog lidt af dejen fra, så jeg kan få en bolle til theen i aften.

Bærrene på vores blåbærbusk var modne – 350 g bær på en busk fra sidste år og en nyindkøbt her i foråret, det er vist godt nok. Så 2 små glas blåbærmarmelade kunne der blive ud af det. Jeg ved at én af pigerne, som kommer i morgen er blåbærelsker.

Blåbærmarmelade
350 g bær
150 g sukker
saft fra 1 citron (start evt. med det ½)

Bær og citronsaft koges op i 5 minutter med låg på. Der efter tilsættes sukker og det hele koger godt igennem. Tilsæt evt. konserveringsmiddel.
Hæld på helt rene, skoldede glas og låget.

Gulerodsboller
100 g sesamfrø
3 dl kogende vand
3 dl kærnemælk eller andet mælk
40 g rørsukker
250 g fintrevet gulerod
2 spsk olivenolie
50 g gær (mindre ved langtidshævning)
ca 800-1000 g mel (heraf f.eks. 200 g grov durumhvedemel)

æg
50 g sesamfrø

Rist alle sesamfrøene ved svag varme – indtil de æteriske olier udskilles. De må ikke blive hårde og sorte … det dufter himmelsk, når de er klar.

Bland de 100 g sesamfrø med vand, mælk, rørsukker, gulerødder og olie sammen og rør gæren ud heri.

Tilsæt halvdelen af melet sammen med salt og rør godt.

Rør/ælt resten af melet i – dejen bliver ret fugtig.

Lad nu hæve enten natten over i køleskabet eller på køkkenbordet til dobbeltstørrelse ca 1½ time.

Slå dejen ned og form til boller – godt med mel på hænderne! Lad dem efterhæve ½ time. Pensel med æg og drys med sesamfrø.

Bages ved 210 grader i ca. 15 minutter midt i ovnen til de er gyldne.

15 kommentarer:

  1. Det er da nogle lækre og spændende boller - både gulerods- og kanelbollerne. Jeg får sådan lyst til at bage :-)

    Er de i øvrigt fryseegnede?

    SvarSlet
  2. Hej Eva

    De er super egnede til at fryse. Jeg har 60 kanelboller i fryseren og 20 gulerods. Faktisk synes jeg, at kanelbollerne er bedst, når de har været i fryseren.
    Begge slags er sådan lidt "fugtige" pga gulerødder og æbler.

    Du må i gang:) Hyggeligt, når duften breder sig i hele huset.

    Kærligst Hanne

    SvarSlet
  3. Mmm.. hvor ser det lækkert ud med de fine blåbær. Det er rigtig marmeladetid nu. Vi skal snart igang med brombærene. Det er nu dejligt med lidt marmelade i skabet :)

    SvarSlet
  4. Ahem!
    Jeg tror bare, jeg henviser til forrige blogindlæg... ;-)

    SvarSlet
  5. Kære Hanne
    Du har da bare været flittig, den blåbærmarmelade, skriger efter at blive spist på de nybagte boller.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  6. Åh ha, lige nu kunne jeg virkeligt godt spise en nybagt bolle med hjemmelavet marmelade og så et glas koldt mælk.
    Det er en af livretterne på listen:)
    Bollerne lyder SÅ gode!

    SvarSlet
  7. Helt sikker - jeg må igang med bageriet... :-)

    SvarSlet
  8. Hvor ser den super ud den blåbærmarmelade, det er så godt med hjemmelavet marmelade. Jeg laver altid selv, da jeg så kan bestemme at der ikke skal så meget sukker i (diabetes). Jeg har ikke fået bagt kanelbollerne endnu, men jeg har lige fået en fryser sat til i dag, så det bliver søndag der bliver bagt :)
    Knus

    SvarSlet
  9. Hej Mette Sofie
    Uhm, brombærmarmelade det er bare skønt:)
    Hyggeligt med marmeladetid.

    SvarSlet
  10. Kære Vibeke

    Ja, jeg var vældig flittig de sidste feriedage. Men som du kan se, har jeg de sidste dage været helt stille. Det tager en del energi at starte på arbejde igen:)
    Knus Hanne

    SvarSlet
  11. Hej MissMuffin
    De boller er bare virkeligt gode.
    Den livret kunne jeg også tilslutte mig:)

    SvarSlet
  12. Hej Pernille
    Den smagte også godt... men lidt til den søde side. Jeg er ikke så rutineret ude i marmeladekunsten, så en anden gang vil jeg nok tilsætte lidt mindre sukker og lidt lime.
    Mon du har fået bagt...
    Knus

    SvarSlet
  13. Hejsa. Hvor meget salt kommer du i gulerodsbollerne? Det kan jeg ikke læse mig frem til:-)
    Glæder mig til at smage dem.
    Kh Sanne

    SvarSlet
  14. Hej Sanne
    Ups, det er da en fejl! Ca 2 tsk groft salt eller flagesalt.
    Håber, at de bliver gode.
    Mange hilsner
    Hanne K

    SvarSlet