fredag den 5. juni 2009

Bagt kartoffel/oksekødsfad og råstegte grøntsager



Fyld til mosen



Vejret i dag har været en blandet landhandel, i hvert fald her i Midtjylland. Jeg havde været ved slagteren og købt 4 slags kød… og beslutningen om, hvad jeg skulle lave af det, blev truffet midt en i voldsom regnbyge. Derfor blev retten måske et lidt vinterligt valg, men grøntsagerne og de friske krydderurter gav smag af sommer.

Vi må jo helst ikke her i Danmark rose os selv;o) men jeg vil alligevel sige, at det blev en rigtig dejlig og smagfuld ret. Oveni er der bare meget tilfredsstillelse i at stå og lave en ret fra bunden, som vokser frem hen af vejen - og når det så lykkes og kommer til at smage rigtigt godt, så er det jo en lille succes oplevelse.

Jeg skriver hele opskriften med alle de ingredienser, som jeg kom i. Men er det for voldsomt, kan man jo lade være med at putte så mange forskellige ting i f.eks. kartoffelmosen.

Bagt kartoffel-/oksekødsfad med råstegte grøntsager
Retten er til ca. 4 personer

3-4 gode tomater
½ kugle frisk mozarella

Kartoffelmos
5-6 bagekartofler
4 fed hvidløg
3 gulerødder
1 finthakket rødløg
4 skiver bacon i små tern
en stor bunke purløg
kartoffelvand
1 stor klat smør
4 store spsk cremefraiche
1 æg
salt, peber
Kartofler, hvidløg og gulerødder koges møre uden salt. Imens svitses rødløg og bacon til løgene er møre.
Kartoflerne dampes tørre og moses med smør, salt, kartoffelvand, cremefraiche og æg. Løg og bacon røres i. Og der smages til med salt, peber – og evt. mere cremefraiche. Mosen må gerne have en god syrlig smag fra cremefraichen sammen med purløg, løg og bacon, giver det en dejlig smag.

Kødsauce
2 løg
2 skv. Bacon i små tern
500 g oksefars
1½ tsk paprika
1 lille dåse tomatpuré
2 spsk Heinz Ketchup
lidt balsamicoeddike … eller citronsaft
1-2 dl vand
evt. en sjat fløde
salt, peber, sukker
Lav en kødsauce af ovenstående ingredienser. Kødsaucen skal ikke være alt for tynd.

Smør et ildfast fad og hæld kødsaucen i bunden af dette. Læg skivede tomater over saucen og læg klatter af mozarella ovenpå. Drys med salt og peber.

Kartoffelmosen fordeles over tomaterne. Læg evt. nogle små smørklatter oven på mosen eller dryp med lidt olivenolie.

Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Måske med grill de sidste 5 minutter for at få en gylden overflade.

Råstegte grøntsager
olivenolie
1 rødløg
2 gulerødder
1 squash
4 tomater
honning
citron
friske krydderurter – f.eks. oregano og timian
salt, peber
Løget snittes i fine strimler, gulerod og squash skæres i strimler med en grøntsagsskræller og tomaterne i både.
Svits grøntsagerne så de stadig har bid. Start med løg, tilsæt gulerødderne, så squash.
Tilsæt så citronsaft, honning og blandt godt med grøntsagerne. Tomater skal blot have 1-2 minutter sammen med en håndfuld krydderurter. Smag til med salt og peber.

Velbekomme:o)

4 kommentarer:

  1. Kære Hanne
    Vist må vi da rose os selv, til helv... med jantelov, den har aldrig fået fodfæste hos mig!
    Det ser dejligt ud, og jeg er sikker på, at det smagte vidunderligt.
    Ja vejret har været og er noget blandet, også her i sønderjylland.
    Ha en god weekend.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  2. Kære Vibeke

    Sidder med et smil på ... du har jo ret, vi skal ikke lægge under for Janteloven.
    Det smagte bare rigtigt godt - også min mand var vældig tilfreds:o)
    Lad os håbe på lidt mere stabilt vejr i morgen. Selv om det nu også er hyggeligt med regnvejr... i hvert fald, når man sidder inde i sofaen;o
    Knus Hanne

    SvarSlet
  3. Uhm, det lyder da bar super lækkert!!
    Det skal vi have på næstkommende regnvejrdag, der trænger man jo lige til sån en omgang solid mad:)

    SvarSlet
  4. Kære MissMuffin
    Ja, det er rigtigt regnvejrsmad.
    Jeg har lige spist rester ... og det bliver retten ikke dårligere af.

    SvarSlet