søndag den 23. oktober 2011

Jordskokkesuppe med rødbedechips og bacon



Forrige weekend på Hotel Knapp smagte jeg for første gang jordskokkesuppe. Det smagte vidunderligt og jeg måtte hjem og forsøge at gøre det efter.

Jeg kiggede ind hos Nadia på Foodfanatic, da jeg tidligere havde set et indlæg hos hende og med hendes opskrift med tilhørende blogkommentarer gik jeg igang og resultatet blev denne suppe. 

Jordskokkesuppe er ikke noget, som man spiser store portioner af. Men en tallerkenfuld som forret med sprødristet tørsaltet bacon og rødbedechips på en kold efterårsdag er helt perfekt.

For en tid siden fandt jeg et stykke tørsaltet bacon hos Brugsen - og det er da helt vildt, som det er lækkert sammenlignet med "almindelig" bacon, som er godt pumpet. Det tørsaltede steger sprødt og gyldent på et øjeblik og smagen er også markant bedre. Det bliver noget, som jeg skal på jagt efter noget mere af.
Nogle derude som ved, hvor man kan købe det?

Det er ren terapi at stå og snitte grøntsager til suppe, hvis man har tiden til det.
200 g kartofler i små tern
370 g jordskokker i små tern
2 finthakkede skalotteløg
blade fra citrontimian 
blade fra timian
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
en god klat smør
½ L kyllingefond
1½ dl fløde
salt, peber
sherryvineddike
citronsaft
Start med at smelte smør og svits kartofler, jordskodder og skalotteløg til løgene bliver klare. Svits timianblade og hvidløg med et minutstid og hæld hvidvinen på. Lad hvidvinen simre med til den næsten er fordampet. Hæld nu kyllingefond og fløde på. Lad grøntsagerne småsimre til de er møre.
Kør med stavblenderen til suppen er helt glat.
Smag til med salt, peber, sherrivineddike og/eller citronsaft.

Note:
Det er vigtigt at smage suppen godt til med salt og syre. En skøn og fyldig efterårssuppe. Vil overveje, om der skal jordskokker i urtehaven næste år. 

Jeg serverede med rødbedechips.

Skræl en rødbede og lave lange, brede spåner med en tyndskræller/kartoffelskræller.
Læg spånerne på bagepapir, pensel med olivenolie og drys med flagesalt.
Bag nu ved 180 grader ca 15-20 minutter. Hold hele tiden øje, så rødbederne ikke bliver sorte.

Note:
De smager sødt, salt og godt! De vil også passe godt som lidt sprødt til en salat eller som luksuschips med dip eller aioli.

22 kommentarer:

  1. Åh jeg er SÅ vild med jordskokkesuppe. Har du iøvrigt prøvet at lave jordskokke chips? De er også gode. Og jeg har også prøvet syltede jordskokker i skiver. Det er også ret godt.

    SvarSlet
  2. Jordskogger bliver kæmpehøje. Og pas på for de breder sig,hvis man ikke lige får høstet dem alle :-)
    Smager dejligt .

    SvarSlet
  3. Jordskokkesuppe er altså voldsomt godt! Tror jeg snart skal eksperimentere med grøntsagssupper igen... selvom der nok kommer protester fra gemalen ;-)

    SvarSlet
  4. Jeg er også stor fan af jordskokkesuppe. Min favorit består af jordskokker, lidt kartofler, et par gulerødder og et nip chili. Det er helt fantastisk .... uhhh nu får jeg lyster:-)

    SvarSlet
  5. Jeg giver de øvrige ret i, at jordskoksuppe er helt genialt - men jeg har endnu til gode at prøve at lave de chips af rødbeder, du lige har skrevet om; de ser vildt lækre ud!!! Jeg har både jordskokker og rødbeder i haven, så.....

    SvarSlet
  6. Goddag med dig *sms* (:

    Tænkte på om vi ikke skulle bytte link da jeg syns din blogger er så spændene smuk og altid noget at byde på (: Håber du går forbi min blog og skriver en lille sød hilsen i min GB så ville jeg være dig rigtig glad (:

    Knus Lise

    SvarSlet
  7. De rødebedechips ser for lækre ud! Dem er jeg simpelthen nødt til at afprøve!

    SvarSlet
  8. Kære Hanne
    Din version lyder godt nok en del bedre end den, jeg fik lavet - godt der var en del gode råd i det indlæg :)
    Kh Nadia

    SvarSlet
  9. @Camilla, Har em
    Endnu ikke prøvet jordskokkechips, men det skal jeg. Tak for idé!

    SvarSlet
  10. @Kirsten, det vil jeg lige huske på :)

    SvarSlet
  11. @Piske, hejste, så er der mere til dig ;)
    Men mon ikke lidt tilsat fløde, kan mørne ham lidt.....

    SvarSlet
  12. @Tante Sød, chili og gulerødder må jeg tilsætte næste gang!

    SvarSlet
  13. @Nina, så har du jo ingen undskyldning for ikke at gå igangværende. Skønt med egne gu
    Grøntsager!

    SvarSlet
  14. @Maja, du vil ikke fortryder. Tror, at jeg skal eksperimentere noget mere med rodfrugtchips.

    SvarSlet
  15. Kære Nadia
    Jeg var meget glad for dit indlæg og tilhørende tips!!!
    Kh Hanne

    SvarSlet
  16. Rigtig god idé. Jeg har en veninde, som laver geniale jordskokke-chips. De smager fabelagtigt!

    Overvejer også at prøve med chips af frugt. Hvis det bliver en succes, kommer de på min blog i nærmeste fremtid :)

    SvarSlet
  17. Haps.... Elsker jordskokkesuppe. Sikke en god idé at komme chips og bacon i!

    SvarSlet
  18. Ser rigtig lækkert ud. Følger din blog nu :-)
    Er selv kokkeelev, så altid herligt at følge ne madblog.

    SvarSlet
  19. @Maja
    Uhm, jeg tror også,at der skal eksperimenteres med flere forskellige slags hjemmelavede chips.

    SvarSlet
  20. @Sødtand
    Ja, det giver lige lidt knas og lidt salt til suppen, som klæder den rigtigt godt.

    SvarSlet
  21. Hej Nickie
    Velkommen her!!
    Ja, inspiration skal der hentes her og der.
    Bliver lidt grøn af misundelse - du må lære så meget spændende nyt hele tiden.
    Held og lykke med forløbet.
    Hilsner Hanne

    SvarSlet