Så blev det endelig tid til at lave nogle julefrokostretter. Vi bliver 7 til julefrokost mandag og jeg glæder mig. Hyggeligt med gode venner til afslappende frokost – og dejligt at få lov at lave nogle juleklassiker.
I dag har jeg lavet æbleflæsk, anderilette og stegte sild i eddikelage. Tror ikke, at jeg selv har prøvet at lave nogle af disse retter før, men de plejer at være på menuen hos mine forældre – og dermed en del af juletraditionerne i vores familie. Jeg kan godt lide, at æblerne er kogt meget ud, men det kan man selvfølgelig gøre, som man lyster.
Først æbleflæsken, som er prøvesmagt … og uhhh altså, det er jeg vild med!!
Æbleflæsk
750 g god røget bacon i grove tern
2-3 spsk andefedt eller smør
2 løg, tynde skiver
ca. 1 kg æbler i tynde både (jeg brugte Belle de boskoop, men ville have forestrukket cox orange)
salt
æblesirup (kan udelades)
sukker
Svits bacon i lidt andefedt af flere omgange i en stor gryde. Tag op og læg til siden.
Fjern det overskydende fedt fra gryden.
Svits nu løgene til de er møre i lidt mere andefedt.
Når de er møre tilsættes æblerne og bacon igen. Kog dette mør over svag varme til den ønskede konsistens.
Smag til med salt, sirup og sukker – server med god rugbrød.
2-3 spsk andefedt eller smør
2 løg, tynde skiver
ca. 1 kg æbler i tynde både (jeg brugte Belle de boskoop, men ville have forestrukket cox orange)
salt
æblesirup (kan udelades)
sukker
Svits bacon i lidt andefedt af flere omgange i en stor gryde. Tag op og læg til siden.
Fjern det overskydende fedt fra gryden.
Svits nu løgene til de er møre i lidt mere andefedt.
Når de er møre tilsættes æblerne og bacon igen. Kog dette mør over svag varme til den ønskede konsistens.
Smag til med salt, sirup og sukker – server med god rugbrød.
Æbleflæsk smager bare så godt, men jeg har ikke selv fået lavet det i år, så det var godt min far havde stegt det i går - jeg kan virkelig fråde det! :-D
SvarSletHvilken type æbler brugte du til det?
Hej Piskeris
SvarSletSÅ godt! Godt, at din far har sørget for det. For det er ikke rigtigt jul uden.
Jeg brugte Belle de Boskoop ... jeg tror, at jeg bedre kan lide det med cox orange. Jeg synes, at det blev lige til den syrlige side. Det kan der jo heldigvis rettes op på med sukker:o)
Hvilket æble plejer du at bruge?
Jeg bruger Belle de Boskoop, som jeg får fra mine forældre, men jeg tror, at min fars æbler havde fået lidt frost i går, for retten var rimelig sød - eller også havde han været lidt mere gavmild med sukkeret, end han plejer ;-)
SvarSletKære Hanne
SvarSletDet er godt nok en af de ting jeg ikke laver, - hvorfor? det aner jeg ikke, - jeg tror, at det er fordi, det blev ikke lavet i mit barndomshjem, så den er simpelthen ikke inde på lystavlen, men det skal der laves om på, jeg vil prøve den, når jeg er færdig med alt dette nytårshalløj.
Knus
Vibeke
Hej Vibeke
SvarSletDet kender jeg godt - især mht. julen er det meget retter, som "vi plejer".
Æbleflæsk er dejligt i alle vintermånederne, så du kan sagtens nå det i januar eller februar:o)
Knus Hanne