søndag den 23. juni 2013

Sommerfrikadeller med salvie og æble

Salvie og æble er klassiske og utroligt skønne smagsgivere til svinekød. Her en version med hakkede æbletern, æblemost og frisk salvie. Intet slår en god frikadelle!!

(ca 15 frikadeller)
500 g svinefars
1-2 tsk havsalt
friskkværnet peber
2 æg
ca 30 g ruggryn (eller havregryn)
1 æble
1 lille løg
ca ½-1 dl æblemost (eller vand)
5 store, friske salvieblade
1/4 tsk muskatblomme (kan udelades)
Rør farsen sej med salt. Tilsæt æg og gryn og rør farsen godt sammen. Tilsæt fintrevet løg (eller hakket, hvis du bedst kan lide det). Hak æblet meget fint.
 
Tilsæt æble, æblemost, finthakket salvie, evt muskatblomme og peber. Lad farsen stå og trække ½ times tid og smag derefter farsen til med salt og peber og juster med væske.

Steg frikadellerne i en blanding af smør og olivenolie til de er gennemstegte. Man skal passe en smule på med varmen, da sukkeret i æblerne karamelliserer og så kan man ende op med ret mørke frikadeller.

Note: En skøn smag af salvie og sødme fra æblet. En rigtig sommerfrikadelle, som vil gøre det godt sammen med en salat med nye kartofler.

lørdag den 15. juni 2013

En ny chokoladekærlighed - Chocolate and Love

Chocolate and Love
Jeg har fået en ny chokoladekærlighed ... de skønne plader fra Chocolate and Love er ren chokolykke.

Pladerne er økologiske og iklædt den allerskønneste indpakning med farverige kakaonødder, blomster og blade.

Jeg købte flere forskellige varianter og Chocolate and Love var søde at sende et par ekstra plader, så jeg kunne smage nogle af de nye varianter.

Jeg har endnu ikke smagt dem alle, men dem som jeg har smagt, er virkelig gode. Særligt Sweet Sea er så god, at jeg har svigtet min normale yndlingschokolade fra Michel Cluizel de sidste uger...

Filthy Rich har en kakaoprocent på 71. Smagen er  rund, fyldig og god.

Panama er en chokolade med en kakaoprocent på 80%. Ofte bryder jeg mig ikke om chokolade med så  høj en kakaoprocent. Egentligt passer chokolade på 60-65% kakao bedst til mine smagsløg. Panama falder dog i min smag. Den er kraftig i smagen samtidig med, at den er blød og lækker med en ristet smagsnote. Den er ikke tør og skarp, som jeg synes den type chokolader ofte er.

Og nu til Sweet Sea. Min absolut yndlings!!! Den smager fantastisk. Jeg er vild med karamel, min yndlingsis er vanilleis med saltet karamelsauce. Derfor falder denne helt i min smage med de små sprøde knas af saltet karamel og den bløde, dybe smag af mørk chokolade med en ikke så høj kakaoprocent. Der er mælk i denne chokolade og det fornemmes, som en cremet afrunding på den gode måde. Det er måske faren ved den chokolade, at. man kan spise ret store mængder af den uden at få nok.

Pladerne kan købes i Irma eller ved at henvende sig til Chocolate and Love, hvilket jeg gjorde og fik super fin service. De kan sende pladerne ud til én, hvis man bor langt fra Irma. Dog skal man bestille 24 plader, da de normalt ikke sender til private kunder.... men 24 plader Sweet Sea det er nu også en ret fantastisk tanke!!

søndag den 2. juni 2013

Rabarbertrifli med pankoknas

Trifli er en sand sommerklassiker, som kan laves af mange slags bær og frugter. Det er en af den type desserter, som man rigtigt kan eksperimentere med.

Da det er rabarbersæson, blev de indslaget i min version - jordbær, hindbær, æbler, blommer vil være andre gode bud. Man kan bruge makroner, som det sprøde indslag - og her kan man jo hoppe ud i at bage sine egne sprøde, mandelsmagende makroner eller købe en pose i supermarkedet.

Smagstilsætningen kan være vanille - og her tænker jeg i både creme, det sprøde og frugtkompotten. Vanille kan man ikke få for meget af i en trifli! Derudover kan kompotten smages til med f.eks. revet citronskal, stjerneanis, kardemomme, citronverbena eller lakrids. Kardemomme ville også være godt i det sprøde knas.

Jeg  valgte at bruge pankorasp, som er ret store brødkrummer, almindelig rasp ville også være en mulighed. Og når det kommer til nødder - hasselnødder, cashew, mandler, macademia, solsikkekerner osv. Det skønne er, at når man ændrer lidt på komponenterne, får man nye smagsindtryk for hver gang. Så spring ud i det og brug blot denne opskrift som et udgangspunkt.

Jeg har ladet mig inspirere af Faster Philips verdens nemmeste rabarbertrifli.

Rabarberkompot
400 g rabarber
225 g rørsukker
1 vanillestang
2 spsk vand
Ingredienser blandes i en kasserolle og koger til rabarberne er møre. Køles helt af, før triflien lægges sammen.

Sprødt knas
2 dl pankorasp
1 dl solsikkekerner
1 dl cashewnødder
1 dl rørsukker
1 vanillestang
2-3 spsk smør
Hak solsikkekerner og cashewnødder i en minihakker eller med en kniv. Rør nødderne sammen med sukker, vanillekorn og pankorasp. Smelt smørret på en stor pande, tilsæt raspblandingen og rist dette til det er gyldent. Der skal røres i blandingen hele tiden over ikke al for høj varme, blandingen skal ikke blive sort, men gyldenbrun. Tag af varmen og fordel blandingen på et stykke bagepapir og lad den køle af, før den bruges.

Vanillecreme
1½ dl fløde
½ dl cremefraiche
ca ½ spsk rørsukker
½ stang vanille
Rør cremefraiche med sukker og vanille. Pisk fløden og vend cremefraichen i fløden lige inden servering.

Triflien samles nu ved at fordele et par skefulde kompot i bunden af et glas, drysse med knas og et par skefulde vanillecreme og gentage dette til glasset er fyldt op. Drys til sidst med lidt sprødt knas.

Note: Fantastisk dessert!! Hurtig og nem at lave.
Kompotten er til den søde side, sådan kan jeg bedst lide den. Man kan spare på sukkermængden, hvis man kan lide mere syrlighed og bid fra rabarberne.

Det sprøde knas var super, super godt - gyldent, karameliseret smag og virkeligt sprødt. Ville også være godt i en gammeldags rå æblekage.

En vinderdessert, hvis jeg selv skal sige det.