lørdag den 27. juni 2009

Grillet kalveculotte med tilbehør








Igen i aften er der blevet grillet – og i dag var jeg mere heldig med billederne;o)

En kalveculotte blev gnedet med lidt olivenolie og krydret godt med salt og peber.
Jeg synes, at kalvekød har en fin smag i sig selv, derfor den simple krydring. Ca. 35 minutter ved indirekte varme. Det blev super godt - mørt og meget saftigt.

Dertil en bakke grillede grøntsager, de sidste to tyrkiske brød lagt sammen med et ostefyld, resten af tzatzikien fra i går til at dyppe de tyrkiske brød i og nye kogte kartofler.

Skønt måltid!

Grillede grøntsager
2 gulerødder i små stænger
1 bundt forårsløg, snittet i passende stykker
4 tomater i kvarte
1 rød chili, strimlet
4 skv. lufttørret skinke
en stor håndfuld persille
en stor håndfuld frisk basilikum
1 fed hvidløg
salt, peber
olivenolie
balsamicoeddike eller citronsaft
evt. en smule flydende honning eller lidt rørsukker
½ frisk mozarellakugle

Det hele blandes godt sammen. Øverst lægges små mozarellastykker.
Grilles ca ½ time ved indirekte varme.

Tyrkiskebrød med ostefyld
2 tyrkiske brød
2 spsk flødeost naturel
ca 40 g rød cheddarost
det grønne fra 5 forårsløg
1 spsk frisk oregano, finthakket
2 skiver lufttørret skinke, hakket
olivenolie
Det ene tyrkiske brød lægges på et smurt fad/form, som kan tåle at komme på grillen.
Oste, løg, krydderurter og skinke blandes godt. Smøres på det ene brød. Derefter lægges det andet brød ovenpå og toppen smøres med olivenolie. Grilles i alt ca 6-8 minutter – vendes evt. undervejs.
Skæres ud i trekanter.
Kan varieres, som man har lyst.

Velbekomme:o)

Grillede kinarejer, tyrkiske fladbrød og tzatziki...



Med det skønne vejr, som vi har disse dage, så må man bare have gang i grillen.

I hverdagene er der ikke altid tid til at tænke grillen op eller vi er ikke begge hjemme. Så i weekenderne går vi lidt amok med grill og dejligt tilbehør.

I går aftes fik vi kinarejer marineret i lime, citron, hvidløg og korianer.
Der til tzatziki, tyrkiske brød med gouda, feta og oregano, en enkel tomatsalat og næsten det allerbedste – nye kartofler.

De nye kartofler smager helt fantastisk, så de kan næsten gøre det ud for et måltid i sig selv bare med lidt salt og Maldon Seasalt – så hører man englene synge fra madhimlen.
Lige for at slutte måltidet og én i hustanden vil nok heller ikke helt synes, at kinarejer er mættende nok. Inspireret af hende her købte jeg en pakke økologiske pølser fra Aalbæk Specialiteter – Og jeg kan kun sige én ting: De var gode!! Dvs. det er nu slut med at købe dårlige pølser – hellere en enkelt god pølse end de jammerlige produkter, som man lettest kan finde her i landet.

Men billederne…. Jeg tog billeder af det hele, men et eller andet må være gået galt, for de var ikke på kameraet, da jeg tappede for billeder. Så I må nøjes med disse få kedelige. Men det var en dejlig middag.

Marinerede kinarejer
Kinarejer
Citronsaft
Limesaft
Olivenolie
1 fed knust hvidløg
1 finthakket rød chili
frisk koriander, hakket
Lad skallen sidde på og skær et snit i skallen på bugen af rejen. Man kan selvfølgelig fjerne skallen, men der er noget hyggeligt ved at sidde med fedtede fingre og suge saften ud af rejen, inden man piller skallen af – det smager skønt.
Bland marinaden og lad rejerne marinere mindst ½ time. Sæt på spyd.
Inden rejerne grilles drysses med salt. Grill få minutter til rejerne bliver lyserød. Giv dem endelig ikke for meget, så bliver de kedelige.

Tyrkiske brød med fyld
2 tyrkiske fladbrød
Lidt god Feta i tynde skiver
Lidt revet Gouda ost eller anden ost med god smelteevne
Frisk oregano
Olivenolie
Læg det første brød på et olivenoliesmurt fad/en bakke, som kan tåle at komme på grillen. Fordel Feta, ost, oregano på det ene fladbrød, læg det andet ovenpå og pensel toppen med olivenolie.
Grill til sprødt og skær ud i trekanter. Jeg vendte brødet efter ca 3-5 minutter.

Tzatziki – se her.

torsdag den 25. juni 2009

Wrappizza


Den nemmeste aftensmad overhovedet - og det smagte virkeligt godt. Den billige friske mozarella fungerer fint her – den har en skøn mælket smag.

Der var en rest af kødet fra i går, men man kunne også bare bruge lidt lufttørret skinke, bacon eller hvad man nu ellers synes er godt på en pizza.

Wrappizza

1 tyrkisk fladbrød
lidt tomatsauce eller ketchup
frisk basilikum og oregano
1 kugle frisk mozarella
salt, peber
en rest kød
lufttørret skinke
olivenolie

1 tyrkisk fladbrød smøres med lidt tomatsauce eller Heinz Ketchup, drys med frisk basilikum og oregano. Sæt mozarellaklumper rundt på brødet – drys med lidt salt på mozarellaen, fordel kød og lufttørret skinke. Dryp med olivenolie.

Bag i ovnen 5-7 minutter ved 220 grader.

Så bliver det vist ikke nemmere:o)

onsdag den 24. juni 2009

Middelhavswraps med basilikumcreme





I aften fik vi wraps - eller tyrkiske fladbrød med middelhavsinspireret fyld. De tyrkiske brød er lidt mere bastante end hvedemels tortillas - begge dele fungerer super med dette fyld.

En tur i krydderurtehaven og så i gang med at finde på. Og det blev rigtigt vellykket – dejlig basilikumcreme og oksekød med masser af persille, timian, oregano og hvidløg sammen med salat. Lækkert, sommerligt og måske bedst af alt – hurtigt lavet.

Middelhavswraps

Hvedemelstortillas, wraps eller tyrkiske fladbrød

olivenolie
500 g oksefars
3 finthakkede skalotteløg
2 fed knust hvidløg
1 dl hakket persille
3 spsk frisk hakket oregano
1 spsk frisk hakket timian
en sjat rødvin
Svits løgene i olien nogle minutter, brun herefter kødet her. Tilsæt, når kødet har skiftet farve, hvidløg og hakkede krydderurter. Svits et minuts tid. Tilsæt en sjat rødvin og lad dette koge ind i kødet.

Basilikumcreme
2 dl cremefraiche
et stort bundt frisk basilikum
salt, peber
et dryp citron
et nit sukker

Blend ½ dl cremefraiche med basilikum, citron, salt, peber og sukker.
Bland herefter dette med resten af cremefraichen. Årsagen til, at jeg kun blender en smule er cremefraichen er, at den bliver helt tynd af det, dette undgår man, hvis man nøjes med at blende en smule og derefter blande det hele sammen.

Hertil masser af tomater, agurk, iceberg og rødløg.

Tips
Hvis man ikke bryder sig om, at løgene er alt for skarpe i smagen, kan man med fordel lægge dem i en blanding af eddike og koldt vand 10-20 minutter.

tirsdag den 23. juni 2009

Sommerlig kyllingetærte


I dag har jeg lavet en kyllingetærte … bare ud af, hvad jeg havde i køleskabet.

Jeg var lidt doven og brugte en færdig tærtedej. Forbagte den i 10 minutter ved 200 grader, inden fyldet kom i.

Kyllingen kan være en rest. Eller man kan gøre som jeg - koge nogle kyllingelår. Det giver både kød til en tærte og fond til sauce eller suppe. Man kan også bruge kyllingebryst, men lårkødet er mere saftigt og velsmagende, synes jeg.

4 kyllingeoverlår
2 laurbærblade
1 løg
10 peberkorn
salt
Dæk lårene med vand og tilsæt de øvrige ingredienser. Bring i kog og skum.
Kog ca. 50 minutter til kødet er mørt – når man let kan brække låret fra, så er det klar.

Pluk kødet af benet med to gafler.

3 æg
3 dl cremefraiche, fløde, mælk… som man har lyst
Pisk sammen og hæld derefter følgende i og bland godt:

2 snittede forårsløg
1 fed knust hvidløg
2 finthakkede røde chilier
50-100 g cheddarost
friske krydderurter f.eks. timian og oregano
salt, peber, paprika

Fordel kyllingkød i tærtebunden og hæld æggeblandingen over.

Server med salat f.eks. en basilikumcreme til – blot cremefraiche rørt med en stor bunke hakket basilikum, lidt citron, sukker, salt og peber.

Velbekomme:o)

søndag den 21. juni 2009

Hjemmelavet sushi

I dag har vi fået hjemmelavet sushi. Og det er der mange positive ting at sige om:

- det er hyggeligt at lave
- det er smukt at se på
- det smager skønt
- det er hyggeligt at spise

Selv manden var rimelig positiv. Dog mente han ikke, at det kunne gøre det ud for aftensmad;o) Kun som forret/hipshapsere.

Men en god oplevelse, da vi for 5-6 år siden havde en rigtig dårlig. Da havde jeg også fået lavet en ordentlig portion sushi. På det tidspunkt kunne vi hverken holde lugten af tang ud eller lide smagen. Tror dog også, at jeg på det tidspunkt fik puttet lige lovligt meget wasabi i … og det skal man ikke!!

I dag lavede jeg forskellige typer. Dog var det ikke lavet helt rigtigt, da jeg ikke havde rå fisk. Det blev en god røget laks og letkogte kinarejer.

Det er nu ikke fordi, at den rå fisk skræmmer mig, men jeg kunne bare ikke skaffe god rå fisk. Så jeg har stadig den ægte sushioplevelse til gode.

Rejerne, som inden de blev kogt og pillet fik en tandstikker stukket ind på bugsiden lige under skallen. Dette for at undgå, at de krummer sig sammen.

Derefter blev de kogt i godt med vand krydret med 1½ spsk salt og 1 tsk sukker. De skal koge ca 2 minutter og derefter køles ned med koldt vand eller isterninger. Tandstikkeren fjernes og skallen pilles af. Rejerne stilles på køl, til de skal bruges.

Herefter fjernes tarmen ... men fra bugsiden. Dvs. man skal med nænsom hånd skære rejen næsten igennem for at kunne fjerne tarmen. Her er rejerne spredt ud over ris.

Nigiri-sushi: en klump ris, som presses til en aflang bolle.

Nogle gav jeg et lille bitte strejf af wasabien og så en reje ovenpå.

Nogle fik en strimmel mango og en reje.Her er:

Nigiri med laks og en japansk mayo med wasabi og finthakket forårsløg.

California rolls i to versioner - en med kinareje, mango og agurk samt japansk mayo smagt til med chili og sesamolie - en anden med laks, avocado og agurk samt flødeost rørt med wasabi.

Så kommer slagskibs-sushi - tangrør med en lille risbolle og hakket laks, mango og lidt frisk koriander.

Nigiri med laks og avocado. Nærbillede af California rolls og Nigiri med laks og forårsløg


Inside-out Sushi Roll med tang, kinareje, avocado og agurk. Lidt en udfordring at rulle, men ved at lægge Vita Wrap på bambusmåtten, gik det nogenlunde.

Portionen til os - men vi måtte levne nogle stykker...

Og lidt take-out blev det også til. Mine forældre fik denne portion. Og en veninde fik også en portion. Jeg havde lavet aaaaaaaaaaaalt for meget. 500 g sushi-ris giver nok til ca. 4 personer som hovedret eller 6-8 personer som forret.

Lidt opskrifter og tips:

Tilberedning af sushiris og –marinade (set på yutaka.dk):

Ris til 6 personer
500 g. suhsiris
7 1/5 dl. vand'
130 ml. risvineddike
6 spsk. flormelis
1 spsk. salt

Ris vaskes rene for stivelse og skylles godt igennem, imens man krammer og knuger risene med hånden. Hæld risene i en si og lad dem stå og dryppe af i en halv til en hel time.

Kom ris og 7 1/5 dl. vand i en tykbundet gryde. Sæt låg på og lad vandet koge op. Skru ned til svag varme og lad risene koge videre i 10 minutter. Fjern risene fra varmen og lad dem stå og trække i 15 minutter under låg.

Imens risene koger, blandes marinaden af 130 ml. risvineddike, 6 spsk. flormelis og 1 spsk. salt.

Kom de færdigkogte ris over i et plastik- eller træfad. Lad risene stå og dampe af i et par minutter. Marinaden fordeles ud over risene – f.eks. ved at man hælder marinaden over bagsiden på en ske, så fordeler det sig pænt ud over det hele og vendes forsigtigt i ved at røre med en træske. Lad risene køle af til de er lune.

Sushirisene er færdige. De skal gerne være lidt klæge og have en fast konsistens.
At arbejde med risene

Det er nemmere at forme risboller, hvis man fugter hænderne med vand. Gerne hver gang, man former en ny bolle.
Når rullerne skal skæres, lettes dette også ved at gøre kniven våd. Og evt. tørre den af i en fugtig klud imellem hver skive
Ellers er det bare at gå i gang og prøve sig frem med forskellige smagsvarianter. Og surfe rundt på nettet.

Et par gode links:
Yutaka.dk
Idpi.tvmkanal.dk

lørdag den 20. juni 2009

Burger og ovnfritter

Jeg har haft helt vildt lyst til at spise sushi i dag og fik også købt ind til det. Men det bliver først i morgen… Min gemal havde været til AC/DC koncert i går og jeg tror måske ikke lige, at sushi er hans opfattelse af godt ”dagen-derpå-mad”…

Så i stedet lavede jeg burgere og ovnfritter med aïoli.

Opskriften på aïoli kan ses her.

Ellers er det jo bare bøffer, brugerboller, diverse salat, tomat, agurk og løg – og en dressing, som man kan lide.

Dressing var rørt af :
cremefraiche
ketchup
paprika
cayennepeber
eddike fra syltede agurker
citron
salt, sukker

Kartoflerne skyllede jeg i flere hold vand, til skyllevandet var klart og uden stivelse.
Blot vendt i olivenolie, salt og peber. Bagt ved 220 grader i ca 45 minutter.
Jeg vender tilbage med sushi i morgen.

søndag den 14. juni 2009

SATC 3 - desserter


Så er der endelig tid til at få sidste del af SATC-menuen på bloggen … Sidst men absolut ikke mindst – desserterne.

Rabarbercrumblen har jeg blogget tidligere – opskriften kan ses her.

Den anden dessert var en Pecannøddekage med chokoladetrøffel og youghurt-flødeskum.
Det er første gang, jeg har lavet den kage. Der var mange roser til den, jeg var dog ikke helt tilfreds med den selv.

Chokoladetrøffelmassen opførte sig ikke helt, som jeg kunne ønske. Da massen størknede lagde lidt af smørret sig oven på chokoladen… Ved ikke helt hvorfor, mon jeg ikke har fået rørt det nok sammen...
Derudover havde jeg valgt 70% mørk chokolade og efter min smag var det nok lidt for stærkt i smagen.... og helt pæn var den heller ikke.

Selve Pecannøddekagen smagte dejligt – så en anden gang, tror jeg, at jeg vil overtrække den med ganache kun lavet af fløde og 50-60 % chokolade.

Jeg skriver i dag opskriften, som den var sidste fredag. Opskriften er også fra bogen Suveræne salater og brillante buffeter.

Kagen rækker til 10-12 personer

Pecannøddekage
300 g pecannødder (eller valnødder)
300 g flormelis
1 spsk maizena
6 æggehvider
lidt smør
300 g mørk chokolade
2½ dl piskefløde
30 g smør

Nødderne hakkes – ikke alt for fint og blandes med sigtet flormelis (gem lidt til æggehviderne) og maizena. Æggehviderne piskes stive, sigtet flormelis tilsættes og de piskes seje.
Nøddeblandingen vendes i og dejen hældes i en smurt springform på ca. 25 cm og bages ved 175 grader i ca. 50 minutter. Når man trykker på toppen, skal den ikke give sig.

Til trøffelen hakkes chokoladen, og smøret skæres i små terning. Fløden varmes under omrøring ved middelstærk varme, til den er godt varm (må ikke koge). Chokolade og smør tilsættes, og der piskes kraftigt til massen er glat og sammenhængende. Den afkøles, til den er stiv som grød og fordeles over den afkølede kage.
Kagen sættes i køleskabet i et par timer, gerne til næste dag.

Yoghurt-flødeskum
2 dl flødeskum
2 dl youghurt naturel
½ vanillestang
Yoghurten afdryppes min. 3 timer i køleskabet i en si forret med et kaffefilter eller et rent klæde.
Fløden piskes stiv sammen med kornene fra vanillen. Til sidst vendes yoghurten i fløden.

Velbekomme:o)

SATC 2 - hovedretter



Mest til ære for Rikke ;o) Sådan ser den fantastiske rive-fidus ud:




Nederste billede er favorit-cocktail'en Dawn Special fra Africa – prøv den!!!

1 limefrugt
1 spsk honning
knust is
5 cl vodka
1 kandisstang
Skær limefrugten i 8 stykker, og mos dem sammen med honningen i et buttet glas. Fyld glasset op med knust is, hæld vodka i og rør rundt med en ske til det er koldt.
Sæt kandisstangen i den færdige cocktail.


Salat
rucolablade
icebergsalat
et par håndfulde blåbær
fintsnittede forårsløg
en håndfuld ristede pinjekerner
tomater

dressing
balsamico eller citronsaft
honning
sennep
salt, peber
1 lille finthakket skalotteløg

De næste to opskrifter er fra bogen Suveræne salater og brillante buffeter – en fantastisk kogebog.

Okseculotte i balsamicomarinade
Stegen kan med fordel laves dagen før servering og trække i køleskabet.
Marinaden er helt neutral og passer derfor godt til mange forskellige slags salater.

1 okseculotte
salt og peber

Balsamicodressing:
8 spsk olivenolie
3 spsk god balsamicoeddike
2 tsk sukker
salt og peber

Culotten krydres godt med groft salt og friskkværnet peber. Steges i ovnen ved 225 grader i ca 35-55 minutter. Slut temperaturen ved brug af stegetermometer skal være ca 60 grader – jeg tog stegen ud af ovnen, da den stod på ca 55 grader, temperaturen bliver ved med at stige et stykke tid derefter. Det passede perfekt.
Culotten hviler ca ½ time og sættes derefter i køleskabet til den er kold.
Den er nu let at skære i tynde skiver – skæres dog først lige inden servering.
Marinaden blandes og smages til. Og lige inden servering hældes den over kødskiverne.

Langtidshævet hvedebrød
Dette brød laves over to dage og er vildt nemt at have med at gøre.

7½ dl vand
12½ g gær
1 spsk salt
1 tsk maltsirup eller honning
2 spsk olivenolie eller rapsolie
100 g havregryn
1 kg hvedemel
Gæren opløses i lunkent vand sammen med salt, honning og olie. Resten af ingredienserne tilsættes. Dejen æltes godt med hænderne eller på røremaskine. Det er en temmelig klistret dej.
Sættes i køleskab natten over.
Tages ud og slåes ned. ”Hældes” ud i en bradepande med bagepapir og fordeles jævnt. (dejen var ikke så lind, at den ligefrem kunne hældes ud). Efterhæver til dobbelt størrelse – ca. 3-5 timer og sættes til sidst midt i en kold ovn og bages ca. 45 minutter ved 225 grader.

Da ovnen nåede 225 grader smed jeg en kop koldt vand ind i bunden af ovnen. Det giver en god skorpe.


Soyamarineret svinemørbrad
(6 personer – som én hovedret)
2 mellemstore mørbrad

marinade:
1½ dl soja
1 dl olie
2-3 fed hvidløg
nogle dråber tabasco
evt. lidt citronsaft
peber
Mørbraden marineres et døgn – eller min. 10 timer.Steg ved 225 grader i 20 minutter


Tzatziki
Ca. 3 dl græsk yoghurt 10 %
1 tsk tørret dild
2-4 spsk olivenolie
salt, peber
1 fed hvidløg, knust
1-2 agurker, groftrevet
50 g cremet Feta
Riv agurkerne groft ned på et viskestykke og vrid mest muligt væde ud af agurkerne.
Rør yoghurt med dild, hvidløg, salt og peber og det lind med olivenolie.
Riv eller smulder Fetaen og bland dette i yoghurten sammen med agurken.

Jeg synes, at olivenolien og Fetaen gør en stor forskel. Olivenolien gør Tzatzikien ekstra cremet og Fetaen en lækker saltet/cremet smag.


Fantastisk Feta – fås i Bilka og Føtex:

SATC 1 - forretter







Så fik jeg endelig tid til at lægge billeder og opskrifter op fra vores SATC-aften.
En super hyggelig aften – tøsehygge, når det er bedst!

Fine og spændende cocktails blev det til. Endelig fik jeg prøvet en Cosmopolitan. Må dog sige, at aftenens yndlingscocktail – for mit vedkommende (tror også, at det blev vinderen af en ikke helt fair cocktailkonkurrence;o)) var Dawn Special fra Africa – uhmmm den var god! Syrlig og alligevel sød på en ikke-sukker-klistret-måde.

Køkkenet på vores arbejdsplads har ikke noget komfur, så jeg har haft fantasien lidt i gang for at finde på retter, som kunne spises kolde. Især kødet var lidt en udfordring, da jeg synes, at meget kød bliver tørt og kedeligt, når det er koldt. Men både den marinerede svinemørbrad og culotten var både saftig og fuld af smag, selv om det blev serveret koldt.

Menuen:

Forretter:
Laksemousse m/ ruccola, iceberg og tranebær
Bruschetta med tomat
Pandekager med lufttørret skinke, avocado og flødeost

Hovedretter:
Soyamarineret svinemørbrad
Okseculotte med balsamicoeddike
Salat med rucola, iceberg, blåbær og tomat + olieeddike dressing
Kartoffelsalat med agurk, pinjekerner, skalotteløg olie/eddikedressing, Feta
Tzatziki
Langtidshævet brød

Desserter:
Valnøddetærte med yoghurtflødeskum
Rabarbercrumble med vaniliecremefraiche
Opskrifterne:

Pandekager med lufttørret skinke, avocado og flødeost
hvedetortillas
flødeost
cremefraiche
Salt
friske korianderblade
lufttørret skinke
avocado
saft fra limefrugt
Skær tynde skiver af avocado og dryp godt med limesaft og lidt salt.
Rør flødeosten blød med salt, hakket koriander og cremefraiche. Smør på en hvedetortilla. Læg et par skiver lufttørret skinke herpå og læg avocadoskiver ovenpå. Drys evt. med lidt ekstra koriander.
Rul pandekagerne stramt sammen og pak dem stramt med Vita Wrap. Læg på køl et par timer.
Skær ud som vist på billedet og sæt en cocktailpind i.

Laksemousse m/ ruccola, iceberg og tranebær og estragondressing
Salaten:
Ruccola samt andre spæde salater
Iceberg, fintsnittet
En håndfuld soltørrede tranebær
Grønne asparges
Salaten spredes på et fad, drys med asparges og tranebær.

Laksemousse (ca. 3-4 personer)
1 dåse vildlaks
2-3 spsk cremefraiche
2-3 spsk finthakket
purløglidt citronsaft
1 tsk Heinz Ketchup
salt, peber
Pluk laksen i stykker med en gaffel og rør sammen med de andre ingredienser.
Læg skefulde af moussen rundt oven på salaten.

Dressing:
Ccemefraiche
frisk hakket estragon
salt, peber, sukker
Blandes og smages til – server ved siden af fadet med salat og laksemousse

Bruschetta med tomat (ca. 4 brød)
4-8 skiver godt brød – gerne italiensk
2 store, modne tomater
evt lidt sukker
1 lille skalotteløg
½ fed hvidløg
et stort bundt frisk basilikum
salt, peber
olivenolie
Fjern kernerne i tomaterne med en ske og skær tomatkødet i fine tern. Drys evt. tomaterne med lidt sukker, hvis de ikke er helt sommer-smagfulde. Hak skalotteløg og hvidløg meget fint. Bland tomater, løg, hvidløg, grofthakket basilikum, salt og peber sammen. Fordel på nyristet brød og dryp med olivenolie og gerne lidt friskkværnet peber.

Opskrifter på hovedret og desserter kommer senere.

onsdag den 10. juni 2009

Skønne kyllingelår


Hold da op – tiden flyver afsted. Vi har lavet ny organisation på arbejde. 2 afdelinger er blevet lagt sammen, vi er blevet delt i 2 nye teams, vi har fået nye sager – så det føles nærmest som et nyt job.
Jeg er sikker på, at det bliver rigtigt godt … men det tager lige nogle måneder at komme ind i sagerne og få et overblik.

Derfor har det være lidt småt med madlavningen de sidste par dage.

Samtidig har jeg været med til at arrangere en Sex and the City aften på fredag. 13 tøser fra arbejde skal spise, drikke cosmopolitans og andre cocktails, se SATC The Movie og bare feste. Glæder mig helt vildt. Jeg skal lave maden, så det har betydet lange indkøbssedler, indkøb i dag og planlægning af, hvad menuen skal være og hvilken rækkefølge jeg skal gribe det an osv. Bliver lidt sjovt – en udfordring at lave mad til 13 og menu skal være kold, da vi intet komfur har på arbejde. Mere om det senere, for selvfølgelig skal menuen på bloggen. Ved bare ikke helt, hvornår jeg får tid til det.

Aftenens ret blev super skøn. Virkelig god smag. Det var lidt et eksperiment. Men man går ikke helt galt med at krydre en kylling med hvidløg, tomat og masser af krydderurter. Fantastisk sauce!!

4 kylling overlår
1 spsk smør
1 spsk olivenolie

2 skalotteløg, grofthakket
50 g røget mørbrad, grofthakket
1 gul peberfrugt, snittet
1 rød chili, finthakket
3 fed hvidløg, finthakket eller knust
1-2 spsk konc. tomatpuré
en stor håndfuld friske krydderurter – oregano og timian
2 dl fløde
2 dl kyllingefond
1 tsk sukker
salt

Brun kyllingen i smør og olivenolie, så den bliver flot gylden i farven.
Tag kyllingen op på en tallerken. Svits derefter løg nogle minutter, tilsæt peberfrugt og chili og svits endnu et par minutter. Tilsæt så hvidløg og koncentreret tomatpuré – lad også dette svitse et minutstid.
Tilsæt krydderurter, fløde, fond, sukker og salt.
Lad småsimre ca 35 minutter.

Server med frisk bredbåndet pasta.

Velbekomme:o)

mandag den 8. juni 2009

Rejer i karry-kokossauce



I går var det egentligt meningen, at vi skulle have haft hamburgerryg… men da det nærmede sig aftensmadstid var lysten ikke rigtigt til den menu. Så jeg måtte finde på noget andet hurtigt.

Jeg havde set en del madprogrammer i weekenden, blandt andet Gary Rhodes i Indien. Han tilberedte nogle kæmpe, kæmpe rejer. Valget faldt på en karry-reje-ret.

Kinarejerne, som godt nok var små i forhold til Gary Rhodes’, var frosne. Jeg puttede dem frosne direkte ned i spilkogende vand tilsat salt og et nip sukker. De fik bare 1-2 minutter i vandet og derefter direkte over i koldt vand. Derefter blev skallen pillet af og tarmen fjernet.

Det er vigtigt, at rejerne kun lige får et opkog, da de bliver gummiagtige og kedelige, hvis de får for meget. Og de skal også lige varmes op i saucen senere, hvor de får den sidste tilberedningstid.

Vi fik Ramennudler til – og de var virkelig velsmagende og gode. Ikke sidste gange, at de ryger i kurven, selv om de er lidt dyre.

Saucen kan sagtens laves mere enkelt. Man kan nøjes med at bruge løg, karry og kokosmælk – og måske lidt citron- eller limesaft.
Rejer i karry/kokossauce:
2 personer:

Ca. 30 kinarejer (se forberedning/tilberedning ovenfor)

1 pakke Ramennudler

Pasta:
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 silke citrongræs
2 peberkorn
2 cm skrællet ingefær
1-2 tørrede, røde chilier
1 spsk korianderrod
1 tsk salt
2 spsk olie
Disse ting blendes til en pasta i f.eks. en minihakker.

Saucen:
1 spsk ekstra olie
1 tsk karry
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk st. koriander
1 dåse kokosmælk
limesaft
salt, sukker
Svits pastaen i olie et minutstid. Tilsæt evt. et par spsk. kokosmælk for at undgå, at det brænder på.
Tilsæt karry, paprika, spidskommen og koriander og svits med et kort øjeblik. Tilsæt kokosmælk, limesaft, salt og sukker.

Lad simre 20-30 minutter. 2 minutter før servering puttes rejerne i og varmes igennem.

Server med nudler eller ris.

Velbekomme:o)

Fodboldmenu




Jeg var lidt tvangsindlagt til at se fodbold i går… eller i hvert fald til at være i stuen med fjernsynet. Vi kunne ikke se kampen hjemme, da Puls-kanalen ikke er en del af vores parabol-pakke. Mine forældres hus stod tomt, så vi havde fået lov at gå derned og se kampen og dermed blev det også i min mors køkken, jeg tilberedte fodboldmenuen. Altid spændende at lave mad i et andet køkken end ens eget, men det gik fint.

Jeg har længe haft lyst til en god bøf efter at både Vibeke og Klidmoster har blogget om store bøffer. Men de sidste par gange er jeg blevet så skuffet over kvaliteten af kødet – selv om jeg har købt kødethos en slagter.

Denne gang blev jeg ikke skuffet – fantastisk gode bøffer. De var fra den lokale slagter og hed Luksus Nebraska Steaks. Og de var fyldt med smag, saft og kraft - og super møre.
Dertil fik vi nye danske kartofler, en god rødvinspandesauce og mine yndlingsgrøntsager krydret med vild merian og timian. En fodboldmenu som faldt i både fodboldentusiasten og den knap så entusiastiskes smag;o)

Saucen
Panden blev kogt af med et glas rødvin. Hældt over i en lille gryde, kogt lidt ned, tilsat en sjat fløde og smagt til med gastrik, balsamicoeddike, sukker, salt og en masse friskkværnet peber.

Grøntsager
1 rødløg
3 gulerødder
1 squash
en håndfuld sprøde, nye grønne ærter
citron
frisk vildmerian
frisk timian
salt, peber
Tilberedt, som her

Hvidløgsflütes – inspiration fra Nicolais Verden
Jeg rørte smøret med:
Hvidløg
Vildmerian
Timian
Chiliflager
Et dryp citron
Salt

Velbekomme:o)